Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Χλωρίνη»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Με τον όρο Χλωρίνη αναφερόμαστε στο κατοχυρωμενο -εδώ και 60 έτη- εμπορικό σήμα της εταιρειας ΕΛΑΙΣ Unilever Hellas, κάτω από το οποίο η εταιρεία διαθέτει στην αγορά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου (NaClO), τα οποία προορίζονται για οικιακή χρήση, κύρια για καθαρισμό και απολύμανση χώρων και επιφανειών, καθώς επίσης και για λεύκανση ρούχων.
 
ΗΤα Χλωρίνηχλώρια/χλωριολευκαντικά προϊόντα είναι διάλυμαδιαλύματα NaClO περιεκτικότητας από 3% έως 6%, ανάλογα με τον κατασκευαστή. ΈχειΈχουν χρώμα υποκίτρινο, μυρίζειμυρίζουν έντονα χλώριο και είναι καυστικόκαυστικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. Η πυκνότητα ενός διαλύματος 6% είναι περίπου 1,1 gr/cm<sup>3</sup>. Η δραστικότητα ενός διαλύματος υποχλωριώδους νατρίου εξαρτάται από το χρόνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην παρασκευή και στη χρήση του. Και τούτο γιατί υφίσταται [[υδρόλυση]], είτε βρίσκεται σε ανοικτό είτε σε κλειστό δοχείο. Η υδρόλυση είναι, επίσης, συνάρτηση της θερμοκρασίας. Συνήθως, το εμπορικό διάλυμα έχει διάρκεια ζωής περίπου πέντε έως εννέα μήνες <ref>[http://www.lenntech.com/water-disinfection/disinfectants-sodium-hypochlorite.htm | Lenntech]</ref>, με την προϋπόθεση ότι δε φυλάσσεται σε θερμοκρασίες από αυτές του δωματίου.
 
Χημικά, το υποχλωριώδες νάτριο είναι ισχυρό οξειδωτικό σε περιεκτικότητες άνω του 40%, ενώ θεωρείται μετρίας οξειδωτικότητας σε διαλύματα κάτω του 40%, όπως η χλωρίνη (NFPA 430, 2000). Ωστόσο, επειδή ως σταθεροποιητής της διάσπασης του, που, όπως προαναφέρθηκε, γίνεται αυτόματα, περιέχεται [[καυστικό νάτριο]] (NaOH), ητα Χλωρίνηχλώρια είναι διαβρωτικήδιαβρωτικά για το δέρμα, τα μάτια και τους βλεννογόνους. ΗΤα Χλωρίνηχλώρια είναι, επίσης, δηλητήριοδηλητήρια, αν καταποθείκαταποθούν.
 
Η Χλωρίνη δενΔεν πρέπει να χρησιμοποιείταιχρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα λευκαντικά ή χημικά καθαριστικά, επειδή είναι δραστικήδραστικά και αντιδράαντιδρούν εύκολα με αυτά. Π.χ. αντιδράαντιδρούν με [[υπεροξείδιο του υδρογόνου]] (γνωστότερο σαν [[οξυζενέ]])<ref> [http://www.chemie.de/lexikon/e/Sodium_hypochlorite | Chemie.de]</ref>:
 
H<sub>2</sub>O<sub>2</sub> + NaClO → NaCl + H<sub>2</sub>O + O<sub>2</sub>
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης