Ευρώπη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
98 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 10 έτη
μ
μ (Υποβοηθούμενη αποσαφήνιση από Ρομπότ: Ελληνική - Σύνδεσμος(οι) αλλάχτηκε(αν) προς Ελληνική γλώσσα)
** Στα Βαλκάνια υπάρχει και το [[Κοσσυφοπέδιο|Κόσοβο]] το οποίο ανακοίνωσε, μονομερώς, την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, χωρίς η δεύτερη να την κάνει δεκτή. Μέχρι σήμερα περισσότερες από 70 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.
** Η [[Τουρκία]] γεωγραφικά είναι ασιατική χώρα. Εδώ εννοείται το ευρωπαϊκό της τμήμα
** Η [[Κύπρος]] γεωγραφικά ανήκει στην Ασία. Για πολιτιστικούς και πολιτικούς λόγους όμως υπολογίζεται ως Ευρωπαϊκό κράτος. Το βόρειο μέρος της Κύπρου τελεί υπό τουρκική κατοχή από το 1974. Κατά παράβαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το 1983 η Τουρκία προέβη σε ανακήρυξη του σε κράτος με το όνομα ''«[[Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου]]»'', χωρίς όμως να πετύχουν τη διεθνή αναγνωρισή του από τα άλλα μέλη του ΟΗΕ. Στην Κύπρο υπάρχουν επίσης [[Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλιας|δύο περιοχές υπό Βρετανική δικαιοδοσία]] ([[Ακρωτήρι Κύπρου]] και [[Δεκέλεια Κύπρου]])
** Το μεγαλύτερο μέρος της [[Ρωσία]]ς ([[Σιβηρία]]) ανήκει στην Ασία.
** Στην περιοχή της [[Μολδαβία]]ς βρίσκεται και η [[Υπερδνειστερία]] η οποία διακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990, αλλά δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Το [[Ευρωπαϊκό Συμβούλιο]] έχει ανακηρύξει την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης», ενώ οι κάτοικοί της επιθυμούν την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Μολδαβία και την ένωσή τους με τη Ρωσία.
22.960

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης