Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άγιος Μάμας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
→‎Βίος: Αντικατάσταση φράσης "λατρεία του Αγίου" με "φήμη του Αγίου & απόδοση τιμών προς αυτόν" διότι οι Άγιοι τιμώνται & δεν λατρεύονται.
μ (Ρομπότ: Αλλαγή Κατηγορία:Ορθόδοξοι άγιοι)
μ (→‎Βίος: Αντικατάσταση φράσης "λατρεία του Αγίου" με "φήμη του Αγίου & απόδοση τιμών προς αυτόν" διότι οι Άγιοι τιμώνται & δεν λατρεύονται.)
Σε ανάμνηση των παραπάνω και σύμφωνα με τα [[απελατικά]] δημώδη άσματα του [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντίου]] την εικόνα του Αγίου Μάμα έφεραν τα [[απελατίκιο|απελατίκια]] (οι ράβδοι) που κρατούσαν οι [[απελάτης|απελάτες]].
 
Σήμερα πολλοί ναοί στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Μάμα. Η λατρείαφήμη του Αγίου και η απόδοση τιμών προς αυτόν εξαπλώθηκε από την Καππαδοκία στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μακεδονία. Στη Χαλκιδική, σε ένα από τα [[Άγιος Μάμας Χαλκιδικής|χωριά]] που έχουν το όνομά του, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεγάλη εμποροπανήγυρη, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στους βυζαντινούς χρόνους ο Άγιος Μάμας ήταν ο προστάτης των Μαρδαϊτών στην Κύπρο. Οι τελευταίοι διέδωσαν τη λατρείαφήμη του και την απόδοση τιμών προς αυτόν έπειτα από τις αραβικές επιδρομές.
 
== [[Απολυτίκιο]] Αγίου ==
1

επεξεργασία

Μενού πλοήγησης