Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Βέρνερ Πάντον»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Ο Πάντον γεννήθηκε στο Γκαντόφτ, ένα χωριό του νησιού [[Φιονία]]. Εκπαιδεύτηκε στο τεχνικό κολέγιο της [[Οντένσε]], ως αρχιτεκτονικός μηχανικός, έπειτα σπούδασε στη Βασιλική Δανική Ακαδημία Τέχνης (Det Kongelige Danske Kunstakademi) στην [[Κοπεγχάγη]]. Εκεί γνώρισε τον [[Poul Henningsen]] ο οποίος τον εντυπωσίασε με την καθαρή βιομηχανική του αισθητική. Τα πρώτα δύο έτη σταδιοδρομίας του ([[1950]]-[[1952]]) εργάστηκε στο αρχιτεκτονικό γραφείο του [[Άρνε Γιάκοπσεν]], όπου απέκτησε και την εμπειρία στον [[βιομηχανικός σχεδιασμός|βιομηχανικό σχεδιασμό]], αφού ο Γιάκοπσεν σχεδίαζε και πολλά αντικείμενα όπως έπιπλα και βρύσες συμπεριλαμβανόμενης και της ''ant chair''. Ο Arne ενέπνευσε τον Πάντον γιατί δούλευε πολύ με νέα υλικά. Όταν έφυγε από τον Arne, o Πάντον δούλεψε ως ελεύθερος σχεδιαστής σε διάφορα προγράμματα.
 
Το 1955 άνοιξε το δικό του σχεδιαστικό γραφείο και τότε βγήκαν στην παραγωγή ηοι καρέκλες Batchelor chair, η Tivoli chair και το 1959 η Cone chairκαρέκλα. Τότε άρχισε να αποκτά το δικό του ξεχωριστό στυλ και να γίνεται γνωστός σχεδιαστής. Tα επόμενα χρόνια άρχισε να πειραματίζεται. Κατασκεύασε το πρώτο φουσκωτό έπιπλο φτιαγμένο από [[πλαστικό]] και αργότερα το Astoria hotelHotel στη [[Νορβηγία]] όπου οι τοίχοι, η οροφή και το πάτωμα ήταν καλυμμένοι με πλαστικό.
 
Το 1962 μετακόμισε στη [[Βασιλεία]] με τη γυναίκα του, όπου ξεκίνησε μια μεγάλη συνεργασία με την [[Vitra]], μια μεγάλη κατασκευαστική επίπλων. Τότε βγήκε στην παραγωγή η Flying chair φτιαγμένη από ένα και μόνο κομμάτι πλαστικό.
 
Παρόλο που κέρδισε πολυάριθμα βραβεία στα τέλη της δεκαετίας του '70, με την ανάπτυξη του οικολογικού κινήματος, τα πολύχρωμα σχέδια του για αντικείμενα από πλαστικό ήταν αναχρονιστικά, και δεν μπόρεσε να πουλήσει κάποιο έργο του για πολλά χρόνια, στα οποία δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στις νέες ιδέες. Όλα αυτά άλλαξαν στα μέσα της δεκαετία του '90, όταν ο [[μοντερνισμός]] και ιδιαίτερα ο Πάντον επανήλθαν στο προσκήνιο. Πολλά παλιά έργα του βγήκαν ξανά στην παραγωγή, καθώς το έργο του επανεκτιμήθηκε και διακρίθηκε με νέα βραβεία. Τότε του ζητήθηκε να σχεδιάσει μια έκθεση για τον ίδιο αλλά πέθανε λίγες μέρες πριν τα εγκαίνιά της το 1998. Σήμερα ο Πάντον θεωρείται ένας εκπρόσωπος της [[Ποπ Αρτ]] στον τομέα του σχεδιασμού.
Όλα αυτά άλλαξαν στα μέσα της δεκαετία του '90, όταν ο [[μοντερνισμός]] και ιδιαίτερα ο Πάντον επανήλθαν στο προσκήνιο. Πολλά παλιά έργα του βγήκαν ξανά στην παραγωγή, καθώς το έργο του επανεκτιμήθηκε και διακρίθηκε με νέα βραβεία. Τότε του ζητήθηκε να σχεδιάσει μια έκθεση για τον ίδιο αλλά πέθανε λίγες μέρες πριν τα εγκαίνιά της το 1998. Σήμερα ο Πάντον θεωρείται ένας εκπρόσωπος της [[Ποπ Αρτ]] στον τομέα του σχεδιασμού.
 
==Εξωτερικές συνδέσεις==
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης