Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Άγιος Μάμας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
αφαιρεση ανυπαρκτων παραπομπων , αει βρες ποιος ειναι ο Μαρινος που το λεει
(αφαιρεση ανυπαρκτων παραπομπων , αει βρες ποιος ειναι ο Μαρινος που το λεει)
Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Τελικά του κρέμασαν στο λαιμό ένα σιδερένιο ραβδί και τον έριξαν στο νερό για να πνιγεί. Κατά θαυματουργό τρόπο ο Άγιος επέζησε αλλά πιάστηκε ξανά από τους βασανιστές του και ρίχτηκε σε αναμμένη κάμινο. Και αυτήν τη φορά κατάφερε να βγει σώος. Όταν έριξαν επάνω του άγρια ζώα, τα τελευταία όχι μόνο δεν τον κατασπάραξαν αλλά ούτε και τον πείραξαν. Τελικά, οι εχθροί του αποφάσισαν να τον εκτελέσουν με τρίαινα. Το φονικό όργανο διαπέρασε τα σπλάγχνα του Αγίου, ο οποίος και παρέδωσε το Πνεύμα.
 
Σε ανάμνηση των <ref>(Μαρινος)</ref><ref>Μαρινος-Αλεξης Χριστου</ref>παραπάνω και σύμφωνα με τα [[απελατικά]] δημώδη άσματα του [[Βυζαντινή Αυτοκρατορία|Βυζαντίου]] την εικόνα του Αγίου Μάμα έφεραν τα [[απελατίκιο|απελατίκια]] (οι ράβδοι) που κρατούσαν οι [[απελάτης|απελάτες]].
 
Σήμερα πολλοί ναοί στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Μάμα. Η λατρεία του εξαπλώθηκε από την Καππαδοκία στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μακεδονία. Στη Χαλκιδική, σε ένα από τα [[Άγιος Μάμας Χαλκιδικής|χωριά]] που έχουν το όνομά του, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο μεγάλη εμποροπανήγυρη, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στους βυζαντινούς χρόνους ο Άγιος Μάμας ήταν ο προστάτης των Μαρδαϊτών στην Κύπρο. Οι τελευταίοι διέδωσαν τη λατρεία του έπειτα από τις αραβικές επιδρομές.
* [http://www.parembasis.gr/2005/05_09_16.htm Άγιος Μάμας]
* [http://www.pigizois.net/kiprioi_agioi/mamas.htm Κύπριοι Άγιοι]
 
== Παραπομπές ==
{{παραπομπές}}
 
== Βιβλιογραφία ==
76.170

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης