Ντέγκου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: sk:Tägu
HRoestBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.6.5) (Ρομπότ: Προσθήκη: kl:Daegu
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
[[it:Daegu]]
[[it:Daegu]]
[[ja:大邱広域市]]
[[ja:大邱広域市]]
[[kl:Daegu]]
[[ko:대구광역시]]
[[ko:대구광역시]]
[[la:Daegu]]
[[la:Daegu]]

Έκδοση από την 20:10, 10 Ιουλίου 2011

Αρχείο:Dalseong.jpg
Dalseong πάρκο θεωρείται ως το κέντρο της Daegu τον παλιό καιρό.

Με το όνομα Νταεγού ή Ταεγού φέρεται ή 4η σε πληθυσμό πόλη της Ν. Κορέας, μετά τη Σεούλ (πρωτεύουσα), το Πουσάν και το Ιντσόν. Βρίσκεται βόρεια του λιμένα Πουσάν και δυτικά του λιμένα Ουλσάν. Με το ίδιο όνομα φέρεται και ολόκληρη η γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει τη νοτιοανατολική άκρα της Χώρας.
Με απόφαση της Κυβέρνησης της Νότιας Κορέας από το 2000, το επίσημο όνομα της πόλης είναι "Μητροπολιτική πόλη Νταεγού". Ο πληθυσμός της υπερβαίνει τα 5 εκατομμυρια κατοίκους.

Η πόλη είναι μεσόγεια και βρίσκεται περίπου 80 χλμ. ΒΔ. του Ουλσάν κοντά στην συμβολή των ποταμών Γκέουμχο και Νακντόγκ στην πεδιάδα Γκεοσάνγκντο ή Γέογναμ. Η λεκάνη της ομώνυμης περιοχής Νταεγού, όπου καιι η μητροπολιτική πόλη αποτελεί το μεσαίο τμήμα της γύρω κοιλάδας (κάμπου) της περιοχής.

Η Νταεγού ήδη αποτελεί σήμερα το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της όλης περιοχής.

Ιστορία

Αρχαιολογικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Νταεγού έχουν αποκαλύψει ένα μεγάλο αριθμό προϊστορικών οικισμών και τάφων (περ. 1500-300 π.Χ.). Αρχαία ιστορικά κείμενα αναφέρουν, από την περίοδο ακόμη των τριών πρώτων βασιλείων, ότι η πόλη αυτή ήταν ήδη γνωστή περιτειχισμένη πόλη - κράτος.