Νάρκισσος (βοτανική): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Νάρκισσος ο ποιητικός = Narcisus poeticus, Νάρκισσος ο όψιμος = Narcissus serotinus, Νάρκισσος ο εύοσμος = Narcissus odoratus, Νάρκισσος ο πολυανθής = Narcissus polyanthos
(Αγγειόσπερμα, Μονοκοτυλήδονα)
(Νάρκισσος ο ποιητικός = Narcisus poeticus, Νάρκισσος ο όψιμος = Narcissus serotinus, Νάρκισσος ο εύοσμος = Narcissus odoratus, Νάρκισσος ο πολυανθής = Narcissus polyanthos)
Στην Ελλάδα είναι γνωστά 6 είδη εκ των οποίων τα πλέον αξιόλογα είναι:
# ο '''Νάρκισσος ο κυπελλοφόρος''', γνωστότερο με τα ονόματα ζαμπάκι, τσαμπάκι, μανουσάκι ή βούτσινο που απαντάται σε πολλές ποικιλίες. Είναι ο κατ΄ εξοχήν Νάρκισσος των αρχαίων Ελλήνων από το οποίο και κατασκεύαζαν το «''ναρκίσσινο μύρο''». Αυτό το είδος φθάνει ύψος τα 40 εκατοστά ο δε ανθοφόρος κλώνος του φέρει δέσμη 8-10 άνθη λευκά με το ανώτερο σημείο της στεφάνης κιτρινωπό.
# ο '''Νάρκισσος ο ποιητικός''' ('''Narcisus poeticus''') που φθάνει και αυτός σε ύψος τα 40 εκατοστά αλλά φέρει μόνο ένα άνθος λευκό με το άκρο της στεφάνης κόκκινο ή πορφυρό.
# ο '''Νάρκισσος ο όψιμος''' ('''Narcissus serotinus'''). Αυτός φθάνει σε ύψος μόλις 25 εκατοστά περίπου και φέρει μικρά και λευκά άνθη.
 
Από τα εξωτικά είδη του φυτού αυτού τα πλέον αξιόλογα είναι:
# ο '''Νάρκισσος ο εύοσμος''' ('''Narcissus odoratus''') που φέρει μικρά κατά δέσμες άνθη, κίτρινου χρώματος.
# ο '''Νάρκισσος ο πολυανθής''' ('''Narcissus polyanthos''') με μικρά λευκά άνθη και
# ο '''Νάρκισσος ο βουρλοειδής''' με πολύ εύωδη άνθη.
 
11.121

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης