Χλωροφύκη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
βικιοποίηση
και άλλη βικιοποίηση
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Τα '''Χλωροφύκη''' (Chlorophyceae) είναι [[ομοταξία]] [[φύκος|φυκών]] που ανήκουν στο άθροισμα των Χλωρόφυτων. Είναι μονοκύτταρα ή πολυκύτταρα.
Τα '''Χλωροφύκη''' (Chlorophyceae) είναι [[ομοταξία]] [[φύκος|φυκών]] που ανήκουν στο άθροισμα των '''Χλωρόφυτων'''. Είναι μονοκύτταρα ή πολυκύτταρα.
Συνήθως έχουν πράσινο χρώμα λόγω της επικράτησης των χρωστικών, χλωροφύλλης a και b, αλλά αυτό μπορεί να τροποποιείται λόγω
Συνήθως έχουν πράσινο χρώμα λόγω της επικράτησης των χρωστικών, [[χλωροφύλλη]]ς ''a'' και ''b'', αλλά αυτό μπορεί να τροποποιείται λόγω
της έντονης παρουσίας άλλων χρωστικών (β-καροτένιο, ξανθοφύλλες). Στα διαφορετικά είδη οι χλωροπλάστες παρουσιάζουν διαφορετική μορφή (δισκοειδής, πλακοειδής, δικτυωτή κ.α.). Τα πλαστίδια περιβάλλονται από διπλή μεμβράνη. Τα θυλακοειδή είναι διατεταγμένα σε 3-5 σειρές. Στο στρώμα των πλαστιδίων αποταμιεύεται άμυλο, συχνά γύρω από τα πυρηνοειδή.
της έντονης παρουσίας άλλων χρωστικών (β-καροτένιο, ξανθοφύλλες). Στα διαφορετικά είδη οι [[χλωροπλάστης|χλωροπλάστες]] παρουσιάζουν διαφορετική μορφή (δισκοειδής, πλακοειδής, δικτυωτή κ.α.). Τα πλαστίδια περιβάλλονται από διπλή μεμβράνη. Τα θυλακοειδή είναι διατεταγμένα σε 3-5 σειρές. Στο στρώμα των πλαστιδίων αποταμιεύεται άμυλο, συχνά γύρω από τα πυρηνοειδή.
Τα χλωροφύκη έχουν εύκαμπτο κυτταρικό τοίχωμα και αναπαράγονται με αγενή ή εγγενή τρόπο.
Τα χλωροφύκη έχουν εύκαμπτο κυτταρικό τοίχωμα και αναπαράγονται με αγενή ή εγγενή τρόπο.

Έκδοση από την 01:27, 29 Μαΐου 2011

Τα Χλωροφύκη (Chlorophyceae) είναι ομοταξία φυκών που ανήκουν στο άθροισμα των Χλωρόφυτων. Είναι μονοκύτταρα ή πολυκύτταρα.

Συνήθως έχουν πράσινο χρώμα λόγω της επικράτησης των χρωστικών, χλωροφύλλης a και b, αλλά αυτό μπορεί να τροποποιείται λόγω της έντονης παρουσίας άλλων χρωστικών (β-καροτένιο, ξανθοφύλλες). Στα διαφορετικά είδη οι χλωροπλάστες παρουσιάζουν διαφορετική μορφή (δισκοειδής, πλακοειδής, δικτυωτή κ.α.). Τα πλαστίδια περιβάλλονται από διπλή μεμβράνη. Τα θυλακοειδή είναι διατεταγμένα σε 3-5 σειρές. Στο στρώμα των πλαστιδίων αποταμιεύεται άμυλο, συχνά γύρω από τα πυρηνοειδή.

Τα χλωροφύκη έχουν εύκαμπτο κυτταρικό τοίχωμα και αναπαράγονται με αγενή ή εγγενή τρόπο.

Είναι γνωστά περισσότερα από 400 γένη και 6000 είδη, μεταξύ των οποίων παρατηρείται εξαιρετικά μεγάλη ποικιλομορφία στη μορφολογία τους. (http://www.phycology.gr)

Τα μονοκύτταρα φύκη (μικροφύκη) μπορεί να εμφανίζουν κίνηση, φέροντας συνήθως 2 μαστίγια ανά κύτταρο, αλλά σπανιότερα 4 ή και περισσότερα, να είναι ακίνητα (χωρίς μαστίγια) ή να σχηματίζουν αποικίες. Διακρίνονται ανάλογα με τη διάταξη των μαστιγίων τους, δηλαδή αν αυτά είναι μετατοπισμένα σε δεξιόστροφη κατεύθυνση (1-7 o'clock) ή αντίθετα (12-6 o'clock).

Τα μακροφύκη έχουν σύστημα στερέωσης: δίσκος προσκόλλησης ή ριζοειδή (σε αμμώδες, λασπώδες υπόστρωμα) και θαλλό με διάφορες μορφές (π.χ. νηματοειδή, ετερότριχο, σιφωνοειδή, διακλαδισμένο, φυλλοειδή, ενασβεστωμένο κ.α.). Μπορεί να είναι ετήσια (π.χ. εφημεροφύκη) ή πολυετή (π.χ. χαμαιροφύκη, φανεροφύκη, ημιφανεροφύκη) (Μαλέα, 2007).


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΧΛΩΡΟΦΥΚΗ

  1. Μικροσκοπικά:
    1. Μονοκύτταρα κινητά: Chlamydomonas, Dunaliella
    2. Αποικιακά κινητά: Volvox
    3. μονοκύτταρα ακίνητα: Chlorella, Chlorocodium, Micrasterias, Cosmarium
    4. αποικιακά ακίνητα: Scenedesmus
  2. Με νηματοειδή μορφή και σχετικά μεγαλύτερες διαστάσεις:
    1. διακλαδισμένα:Spirogyra,Oedogonium
    2. μη διακλαδισμένα:Stigeoclonium,Cladophora
  3. Ορατά με γυμνό μάτι (σχηματίζουν θαλλούς): Acetabularia, Caulerpa, Halimeda, Enteromorpha, Ulva, Codium


ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ (http://www. algaebase.org)

Phylum: Chlorophyta

Rank Name Authority Species
Empire Eukaryota Chatton 27,526
Kingdom Plantae Haeckel 13,214
Subkingdom Viridaeplantae Cavalier-Smith 7,021
Phylum Chlorophyta 4,334
Class Chlorophyceae Wille 2,161
Class Chlorophyta incertae sedis (1) 3
Class Chlorophyta incertae sedis (2) 5
Class Dasycladophyceae Hoek, D.G.Mann & H.M.Jahns 50
Class Mamiellophyceae Marin & Melkonian 16
Class Nephroselmidophyceae Cavalier-Smith 23
Class Pedinophyceae Moestrup 22
Class Pleurastrophyceae K.R.Mattox & K.D.Stewart 3
Class Prasinophyceae T.Christensen ex P.C.Silva 135
Class Trebouxiophyceae Friedl 463
Class Ulvophyceae K.R.Mattox & K.D.Stewart

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Μαλέα, Π., 2007. Σημειώσεις για το μάθημα Ωκεανογραφίας. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Έκδοση: Τμήμα Εκδόσεων, Α.Π.Θ.
  • Wysor B., Ph.D., 2009. General introduction and Characterization of the Green Algae. Roger Williams University.
  • van den Hoek, C., Mann, D.G. & Jahns, H.M., 1995. Algae An introduction to Phycology. Cambridge University Press, Cambridge.
  • Ελληνική Φυκολογική Εταιρία (ΕΛ.Φ.Ε.), 2008. Μία βουτιά, μία ματιά στους κήπους του νερού: Γνωρίζοντας τα φύκη. Έκδοση: Σταμούλη Α.Ε., Αθήνα.
  • (http://www. algaebase.org)