Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Jake V (συζήτηση | συνεισφορές)
Αναίρεση έκδοσης 2106492 από τον 62.1.101.112 (Συζήτηση χρήστη:62.1.101.112)
MerlIwBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ur:کارتیسی متناسق نظام
Γραμμή 66: Γραμμή 66:
[[tr:Kartezyen koordinat sistemi]]
[[tr:Kartezyen koordinat sistemi]]
[[uk:Декартова система координат]]
[[uk:Декартова система координат]]
[[ur:Cartesian coordinate system]]
[[ur:کارتیسی متناسق نظام]]
[[vi:Hệ tọa độ Descartes]]
[[vi:Hệ tọa độ Descartes]]
[[zh:笛卡儿坐标系]]
[[zh:笛卡儿坐标系]]

Έκδοση από την 03:49, 13 Μαΐου 2011

Το καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων είναι ένα ορθογώνιο σύστημα συντεταγμένων που χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει ένα σημείο στο επίπεδο ή στο χώρο. Οφείλει το όνομά του στον Καρτέσιο (Descartes) που το εισήγαγε.

Καρτεσιανές συντεταγμένες στο επίπεδο

Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων.
x = άξονας τετμημένων,
y = άξονας τεταγμένων

Το καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων στο επίπεδο αποτελείται από δύο προσανατολισμένες ευθείες, κάθετες μεταξύ τους, οι οποίες καλούνται συμβατικά άξονας τετμημένων και άξονας τεταγμένων και συμβολίζονται αντίστοιχα με x και y. Το σημείο όπου τέμνονται λέγεται αρχή του συστήματος συντεταγμένων. Ένα σημείο πάνω στο καρτεσιανό επίπεδο προσδιορίζεται μοναδικά από ένα ζεύγος αριθμών, την τετμημένη και την τεταγμένη. Η τετμημένη είναι η απόσταση του σημείου από τον άξονα y και η τεταγμένη είναι η απόσταση του σημείου από τον άξονα x. Η τετμημένη και η τεταγμένη αποτελούν τις συντεταγμένες του σημείου. Η αρχή των αξόνων ταυτίζεται με το σημείο (0,0). Δηλαδή, έχει μηδενική απόσταση από τους άξονες x και y. Eπιπλέον ορίζεται απόσταση ίση με 1, σύμφωνα με την οποία αριθμούνται οι άξονες. Οι συντεταγμένες (xP,yP) ενός σημείου P δηλώνουν τη θέση του P κατά την ορθή προβολή του στους άξονες τετμημένων και τεταγμένων αντίστοιχα.


Διανυσματική αναπαράσταση

Οι καρτεσιανές συντεταγμένες μπορούν να δοθούν και με τη βοήθεια διανυσμάτων: Έστω δύο διανύσματα μήκους 1, κάθετα μεταξύ τους. Το σύνολο ονομάζεται ορθομοναδιαία βάση και ορίζει ένα καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων. Το σημείο προσδιορίζεται τότε από το διάνυσμα .

Άλλα συστήματα συντεταγμένων