Μισέλ Κρέτσου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ro:Mihai Crețu
Γραμμή 26: Γραμμή 26:
Στη δεκαετία του '80 ανέλαβε την παραγωγή για το ποπ κουαρτέτο [[Hubert Kah]] και άρχισε να γράφει τραγούδια μαζί με τον αρχηγό του συγκροτήματος, τον Hubert Kemmler, κάνοντας κάποιες επιτυχίες. Ανάμεσα στις άλλες δουλείες του υπήρξε και η συμπαραγωγή του album του Mike Oldfield ''Islands'' ([[1987]]) και συγκέκριμένα το 6ο κομμάτι του δίσκου ("The Time has Come").
Στη δεκαετία του '80 ανέλαβε την παραγωγή για το ποπ κουαρτέτο [[Hubert Kah]] και άρχισε να γράφει τραγούδια μαζί με τον αρχηγό του συγκροτήματος, τον Hubert Kemmler, κάνοντας κάποιες επιτυχίες. Ανάμεσα στις άλλες δουλείες του υπήρξε και η συμπαραγωγή του album του Mike Oldfield ''Islands'' ([[1987]]) και συγκέκριμένα το 6ο κομμάτι του δίσκου ("The Time has Come").


Ο Κρετού γνώρισε την μελλοντική σύζυγο του [[Σάντρα|Sandra Lauer]] παίζοντας keyboards σε μια τουρνέ του συγκροτήματος [[Arabesque]]. Μετά την αποχώρηση της από το συγκρότημα και σε συνεργασία με άλλα μέλη των Hubert Kah έγραψε και έκανε την παραγωγή σε πολλά από τα κομμάτια που κυκλοφόρησε στη σόλο καριέρα της. Το πρώτο από αυτά, το κομμάτι "Maria Magdalena" έγινε τεράστια επιτυχία, κατακτώντας την κορυφή των charts σε 21 χώρες. Παντρέυτηκαν στις [[27 Ιανουαρίου]] του [[1988]] και απέκτησαν δύο παιδιά, τα δίδυμα Nikita και Sebastian ([[1996]]).
Ο Κρετού γνώρισε την μελλοντική σύζυγο του [[Σάντρα|Sandra Lauer]] παίζοντας keyboards σε μια τουρνέ του συγκροτήματος [[Arabesque]]. Μετά την αποχώρηση της από το συγκρότημα και σε συνεργασία με άλλα μέλη των Hubert Kah έγραψε και έκανε την παραγωγή σε πολλά από τα κομμάτια που κυκλοφόρησε στη σόλο καριέρα της. Το πρώτο από αυτά, το κομμάτι "Maria Magdalena" έγινε τεράστια επιτυχία, κατακτώντας την κορυφή των charts σε 21 χώρες. Παντρέυτηκαν στις [[27 Ιανουαρίου]] του [[1988]] και απέκτησαν δύο παιδιά, τα δίδυμα Nikita και Sebastian ([[1995]]).


Μερικά ακόμη από τα συγκροτήματα που δημιούργησε ήταν τα εξής:
Μερικά ακόμη από τα συγκροτήματα που δημιούργησε ήταν τα εξής:

Έκδοση από την 12:02, 12 Μαΐου 2011

Μισέλ Κρετού
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mihai Creţu (Ρουμανικά)
ΨευδώνυμοMichael Cretu[1] και M. C. Curly[2]
Γέννηση18 Μαΐου 1957 (1957-05-18) (66 ετών)
Βουκουρέστι, Ρουμανία Country flag
ΕθνικότηταCountry flag Ρουμανική
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών της Φρανκφούρτης
Ιδιότητασυνθέτης, πιανίστας, μουσικός, μουσικός παραγωγός, τραγουδιστής, παραγωγός, κιμπορντίστας και μουσικός ηχογραφήσεων
ΣύζυγοςΣάντρα (1988–2007)
Όργαναπιάνο και φωνή
Είδος τέχνηςΜουσική

O Μισέλ Κρετού (αγγλ. Michael Cretu, γνωστός επίσης ως Curly M.C.) γεννημένος στις 18 Μαΐου του 1957 σε ένα προάστιο του Βουκουρεστίου, είναι ένας Ρουμάνος μουσικός, περισσότερο γνωστός σαν ο δημιουργός του συγκροτήματος Enigma.

Στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του έχει συνεργαστεί με δεκάδες παραγωγούς, μουσικούς και καλλιτέχνες. Μεταξύ αυτών οι Σάντρα, Frank Farian, Boney M, Goombay Dance Band, Peter Cornelius, Manfred Thiers και Mike Oldfield στα χρόνια πριν τους Enigma, και οι Jens Gad, Frank Peterson, David Fairstein, ATB, Jam & Spoon, Peter Ries, Ruth-Ann Boyle και Andru Donalds τα χρόνια που συμμέτεχει στο συγκρότημα.

Βιογραφία

Ο Κρετού σπούδασε κλασσική μουσική στο Βουκουρέστι (1965) και μετέπειτα στο Παρίσι (1968). Αργότερα φοίτησε και πήρε πτυχίο από την Μουσική Ακαδημία της Φρανκφούρτης, στη Γερμανία (1975-1978). Προσελήφθει σαν μουσικός (keyboards) και παραγωγός από τον Frank Farian, τον ιθύνοντα νου πίσω από επιτυχημένα συγκροτήματα της δεκαετίας του '70 και του '80 όπως οι Boney M και οι Milli Vanilli.

Στη δεκαετία του '80 ανέλαβε την παραγωγή για το ποπ κουαρτέτο Hubert Kah και άρχισε να γράφει τραγούδια μαζί με τον αρχηγό του συγκροτήματος, τον Hubert Kemmler, κάνοντας κάποιες επιτυχίες. Ανάμεσα στις άλλες δουλείες του υπήρξε και η συμπαραγωγή του album του Mike Oldfield Islands (1987) και συγκέκριμένα το 6ο κομμάτι του δίσκου ("The Time has Come").

Ο Κρετού γνώρισε την μελλοντική σύζυγο του Sandra Lauer παίζοντας keyboards σε μια τουρνέ του συγκροτήματος Arabesque. Μετά την αποχώρηση της από το συγκρότημα και σε συνεργασία με άλλα μέλη των Hubert Kah έγραψε και έκανε την παραγωγή σε πολλά από τα κομμάτια που κυκλοφόρησε στη σόλο καριέρα της. Το πρώτο από αυτά, το κομμάτι "Maria Magdalena" έγινε τεράστια επιτυχία, κατακτώντας την κορυφή των charts σε 21 χώρες. Παντρέυτηκαν στις 27 Ιανουαρίου του 1988 και απέκτησαν δύο παιδιά, τα δίδυμα Nikita και Sebastian (1995).

Μερικά ακόμη από τα συγκροτήματα που δημιούργησε ήταν τα εξής:

Σήμερα κατοικεί στην Ίμπιζα της Ισπανίας, σε μια πολυτελή έπαυλη Μαροκινού στυλ που χρειάστηκε 9 χρόνια για το σχεδιασμό και το χτίσιμο της. Περιλαμβάνει ένα στούντιο ηχοληψίας τελευταίας τεχνολογίας, στο οποίο εργάζεται και ετοιμάζει τους μελλοντικούς του δίσκους.

Δισκογραφία

Σόλο καριέρα

  • 1979Moon, Light & Flowers
  • 1983Legionäre
  • 1985Die Chinesische Mauer
  • 1985The Invisible Man

Συνεργασίες

Ο Μισέλ Κρετού συμμετείχε σαν συνθέτης, εκτελεστής και παραγωγός στα παρακάτω albums:

Enigma

Στο άρθρο Enigma υπάρχει αναλυτική δισκογραφία του μουσικού σχήματος.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  1. Ανακτήθηκε στις 2  Δεκεμβρίου 2018.
  2. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0018209. Ανακτήθηκε στις 30  Αυγούστου 2020.