Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: bg:Похитителите на изчезналия кивот
Γραμμή 111: Γραμμή 111:
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Raiders of the Lost Ark}}
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Raiders of the Lost Ark}}


[[bg:Похитителите на изчезналия кивот]]
[[ca:A la recerca de l'arca perduda]]
[[ca:A la recerca de l'arca perduda]]
[[cs:Dobyvatelé ztracené archy]]
[[cs:Dobyvatelé ztracené archy]]

Έκδοση από την 12:42, 5 Μαΐου 2011

O Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού
ΣκηνοθεσίαΣτίβεν Σπίλμπεργκ
ΠαραγωγήParamount Pictures
ΣενάριοΛόρενς Κάσνταν
ΠρωταγωνιστέςXάρισον Φορντ
Κάρεν Άλλεν
Πολ Φρίμαν
Τζον Ρις-Ντέιβις
Ρόναλντ Λέισι
Ντένολμ Έλιοτ
ΜουσικήΤζον Γουίλιαμς
ΦωτογραφίαΝτάγκλας Σλόκομπ
ΜοντάζΜάικλ Καν
Εταιρεία παραγωγήςLucasfilm
ΔιανομήParamount Pictures, MOKÉP και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 12 Ιουνίου 1981
Country flag 18 Δεκεμβρίου 1981
Διάρκεια115 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά
ΈπεταιΟ Ιντιάνα Τζόουνς και Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού

Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (αγγλικά: Raiders of the Lost Ark ή Indiana Jones and The Raiders of the Lost Ark) είναι αμερικανική περιπέτεια παραγωγής 1981 σε σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ, παραγωγή Τζορτζ Λούκας και πρωταγωνιστεί ο Xάρισον Φορντ. Είναι η πρώτη ταινία της σειράς ταινιών Ιντιάνα Τζόουνς. Η ταινία αφηγείται την προσπάθεια των Ναζί να βρουν την Κιβωτό της Διαθήκης για να κάνουν το στρατό τους πανίσχυρο και τον Ιντιάνα Τζόουνς να προσπαθεί να τους σταματήσει. Στην ταινία συμμετέχουν οι Κάρεν Άλλεν, Πολ Φρίμαν, Τζον Ρις-Ντέιβις και Ντένολμ Έλιοτ.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 12 Ιουνίου το 1981 και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από κοινό και κριτικούς και έλαβε πολλά βραβεία και υποψηφιότητες, ανάμεσά τους και 4 βραβεία Όσκαρ.

Πλοκή

Το 1936 ο αρχαιολόγος Ιντιάνα Τζόονυς ταξιδεύει σε ένα αρχαίο ναό στην Περουβιανή ζούγκλα γεμάτη με παγίδες για να αποκτήσει ένα Χρυσό Είδωλο. Καθώς δραπετεύει από το ναό, ο Ινττιάνα θα έρθει αντιμέτωπος με τον αντίπαλό του Ρενέ Μπέλοκ και τους κατοίκους της ζούγκλας. Θα αναγκαστεί να δώσει το είδωλο στον Μπέλοκ πριν ξεφεύγει με το αεροπλάνο που τον περίμενε.

Λίγο αφού γυρίσει στο κολέγιο στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου διδάσκει, δύο πράκτορες του Στρατού θα ζητήσουν τη βοήθειά του. Τον πληροφορούν ότι οι Ναζί ψάχνουν τον μέντορά του, Άμπνερ Ρέιβενγουντ, ο οποίος κατέχει ένα σημαντικό μέρος ενός αντικειμένου που λέγεται Ράβδος του Ρα. Ο Ιντιάνα βγάζει το συμπέρασμα ότι ψάχνουν την Κιβωτό της Διαθήκης, το βιβλικό σεντούκι που έφτιαξαν οι Ισραηλίτες για να τοποθετήσουν τις Δέκα Εντολές. Αν οι Γερμανοί το αποκτήσουν, θα γίνουν ανίκητοι. Η Ράβδος του Ρα, εν τω μεταξύ, είναι το κλειδί για να βρουν το Πηγάδι των Ψυχών, στο οποιό η Κιβωτός είναι θαμένη. Οι πράκτορες ζητούν από τον Ιντιάνα να βρει πρώτος την Κιβωτό με την προϋπόθεση να τη διαθεσει σε μουσείο. Ο Ιντιάνα ταξιδεύει στο Νεπάλ και ανακαλύπτει ότι ο Ρέιβενγουντ έχει πεθάνει και το σημαντικό κομμάτι τώρα το έχει η κόρη του, Μάριον η οποία είναι και πρώην ερωμένη του Ιντιάνα. Τότε εισβάλλουν μια ομάδα κακούργων κάτω από τις εντολές του Ναζί Ταγματάρχη Τοτ. Το μέρος παίρνει φωτιά και ενώ ο Τοτ επιχειρεί να πάρει το κομμάτι της Ράβδου, του καίει το χέρι. Η Μάριον με τον Ιντιάνα καταφέρνουν να αποδράσουν μαζί με το κομμάτι της Ράβδου του Ρα.

Μαζί ταξιδεύουν στο Κάιρο και μαθαίνουν από το φίλο του Ιντιάνα, Σάλλα, ότι οι Ναζί σκάβουν για το Πηγάδι των Ψυχών με τη βοήθεια του Μπέλοκ. Σε ένα παζάρι, οι Ναζί απαγάγουν τη Μάριον. Καθώς προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το καμένο χέρι του Τοτ που πάνω έχει χαραχθεί το κομμάτι της Ράβδου, οι Ιντιάνα και Σάλα συνειδητοποιούν ότι οι Ναζί έχουν κάνει λάθος στην τοποθεσία που βρίσκεται το Πηγάδι. Έχοντας αυτό σαν πλεονέκτημα, διεισδύουν στους Ναζί και χρησιμοποιούν τη Ράβδο του Ρα για να βρουν τη σωστή τοποθεσία, η οποία είναι γεμάτη με φίδια. Αφού ο Ιντιάνα βρίσκει την Κιβωτό, ο Μπέλοκ με τους Ναζί φτάνουν και την παίρνουν. Συνεχίζουν ρίχνοντας τη Μάριον μέσα στο Πηγάδι. Με κάποιο τρόπο καταφέρνουν να δραπετεύσουν και να πάρουν την Κιβωτό από τους Γερμανούς.

Ο Ιντιάνα και η Μάριον φεύγουν από το Κάιρο με ένα καράρβι με προορισμό την Αγγλία. Το επόμενο πρωί, το καράβι γεμίζει με Ναζί που για δεύτερη φορά κλέβουν την Κιβωτό και απαγάγουν τη Μάριον. Ο Ιντιάνα τους ακολουθεί σε ένα απομονωμένο νησί στο Αιγαίο όπου ο Μπέλοκ σχεδιάζει να δοκιμάσει τη δύναμη της Κιβωτού πριν την παρουσιάσει στον Αδόλφο Χίτλερ. Ο Ιντιάνα αποκαλύπτεται και απειλεί να καταστρέψει την Κιβωτό με ρουκέτα αλλά ο Μπέλοκ καταλαβαίνει ότι μπλοφάρει.

Ο Ιντιάνα παραδίνεται και τον δένουν μαζί με τη Μάριον καθώς ο Μπέλοκ κάνει ένα τελετουργικό για να ανοίξει την Κιβωτό, η οποία περιέχει μόνο άμμο. Ξαφνικά, πνεύματα βγαίνουν από την Κιβωτό. Χωρίς να γνωρίζει τον υπερφυσικό κίνδυνο λέει στη Μάριον να κλείσει τα μάτια. Τα πνεύματα παίρνουν τώρα τη μορφή δαίμονα και αστραπές πέφτουν από τον ουρανό και σκοτώνουν όλους τους Ναζί. Φωτιά ανεβαίνει στον ουρανό, μετά πέφτει πάλι κάτω στη Γη και η Κιβωτός κλείνει.

Πίσω στη Ουάσινγκτον, οι πράκτορες του Στρατού λένε στον Ιντιάνα ότι η Κιβωτός είναι σε ασφαλές μέρος για να μελετηθεί από κορυφαίους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, η Κιβωτός κλειδώνεται μέσα σε ένα ξύλινο κουτί που γράφει πάνω "άκρως απόρρητο" και αποθηκεύεται σε μια τεράστια κυβερνητική αποθήκη με αμέτρητα παρόμοια κουτιά.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες

Παραγωγή

Πρώτα Στάδια

Το 1973, ο Τζορτζ Λούκας έγραψε το Οι Περιπέτειες του Ιντιάνα Σμιθ. Το συζήτησε με τον Φίλιπ Κάουφμαν και μαζί σκεφτήκανε την Κιβωτό της Διαθήκης ως την κεντρική πλοκή.[1] Για λίγα χρόνια άφησαν το πρότζεκτ και το 1977 ο Λούκας θα συναντηθεί με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ο Σπίλμπεργκ θα του πει ότι θα ήθελε να σκηνοθετήσει μια ταινία με τον Τζέημς Μποντ αλλά ο Λούκας τον έπεισε ότι έχει σκεφτεί ένα χαρακτήρα καλύτερο από τον Τζέημς Μποντ και του εξήγησε τους Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού. Ο Σπίλμπεργκ το λάτρεψε αλλά έβρισκε ότι το όνομα Σμιθ δεν ήταν σωστό για το χαρακτήρα και ο Λούκας σκέφτηκε το Τζόουνς.

Την επόμενη χρονιά, ο Λούκας αφοσιώθηκε στο Ιντιάνα Τζόουνς και τη συνέχεια στον Πόλεμο των Άστρων. Ο Λόρενς Κάσνταν και ο Φρανκ Μάρσαλ προσλαμβάνονται ως σεναριογράφος και παραγωγός αντίστοιχα. Για τις επόμενες μέρες οι Λούκας, Κάσνταν και Σπίλμπεργκ συζητούσαν το σενάριο και έλεγαν ιδέες. Ο Κάσνταν τότε με τις σημειώσεις από τις συνομιλίες τους έγραψε το πρώτο προσχέδιο του σεναρίου.[2]

Οι Σπίλμπεργκ και Λούκας διαφώνησαν για το χαρακτήρα. Ο Λούκας τον φαντάστηκε σαν γοητευτικό πλεϊμπόι ενώ οι Σπίλμπεργκ και Κάσνταν θεώρησαν ότι τα στοιχεία του καθηγητή και του λάτρη της περιπέτειας ήδη έκαναν έναν αρκετά σύνθετο χαρακτήρα.

Η ταινία αρχικά είχε απορριφτεί από όλα τα μεγάλα στούντιο στο Χόλυγουντ κάθως οι περισσότεροι έβρισκαν το σενάριο υπερβολικό και πολύ ακριβό για να το υλοποιήσουν. Τελικά η Paramount συμφώνησε να χρηματοδοτήσει την ταινία. Τον Απρίλιο του 1980, το πέμπτο προσχέδιο του Κάσνταν ήταν έτοιμο για να αρχίσει η παραγωγή.

Κάστινγκ

Ο Τομ Σέλεκ ήταν η δεύτερη επιλογή του Σπίλμπεργκ για το ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς. Ο Xάρισον Φορντ ήταν η πρώτη, αλλά ο Λούκας έφερε αντίρηση καθώς ο Φορντ ήταν στο American Graffiti και στον Πόλεμο των Άστρων. Ο Σέλεκ δεν μπορούσε να πάρει το ρόλο καθώς γύριζε άλλη ταινία. Άλλοι ηθοποιοί που προτάθηκαν ήταν οι Νικ Νόλτε, Τσέβι Τσέις, Τιμ Μάθεσον, Πίτερ Κογιότε και Τζακ Νίκολσον, ενώ ο Στίβ Μάρτιν τον απέρριψε γιατί προτίμησε να παίξει στην ταινία Pennies from Heaven και ο Μπιλ Μάρει επειδή τα γυρίσματα ήταν την ίδια περίοδο με το Saturday Night Live. Η Έιμι Ίρβινγκ και η Ντέμπρα Γουίνγκερ προτάθηκαν για το ρόλο της Μάριον. Η Σον Γιανγκ χρησιμοποιήθηκε σαν Μάριον σε όλα τα δοκιμαστικά των ηθοποιών που έκαναν οντισιόν για το ρόλο του Ιντιάνα Τζόουνς. Για το ρόλο του Σάλλα, ο Σπίλμπεργκ ήθελε αρχικά τον Ντάνι Ντε Βίτο, ο οποίος τον δέχθηκε αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει επειδή τα γυρίσματα της σειράς "Taxi" δεν του το επέτρεπαν. Για το ρόλο του Ρενέ Μπέλοκ προτάθηκε ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι και ο Γάλλος ηθοποιός/τραγουδιστής Ζακ Ντιτρόνκ.[3]

Box Office

  • Προϋπολογισμός: 18.000.000 δολάρια[4]
  • Θέση ανοίγματος: 1η[4]
  • Πρεμιέρα (άνοιγμα τριημέρου): 8.300.000 δολάρια[4]
  • Εισπράξεις στην Αμερική: 242.600.000 δολάρια[4]
  • Παγκόσμιες εισπράξεις: 384.700.000 δολάρια[4]

Βραβεία & Υποψηφιότητες

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ Καλύτερη Ταινία υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ υποψηφιότητα
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Νόρμαν Ρέινολντς, Λέσλι Ντίλεϊ & Μάικλ Φορντ νίκη
Οπτικά Εφέ Ρίτσαρντ Έντλαντ, Κιτ Γουέστ, Μπρους Νίκολσον & Τζο Τζόνστον νίκη
Μοντάζ Μάικλ Καν νίκη
Ήχος Μπιλ Βάρνεϊ, Στιβ Μάσλοου, Γκρεγκ Λαντέικερ & Ρόι Κάρμαν νίκη
Διεύθυνση Φωτογραφίας Ντάγκλας Σλόκομπ υποψηφιότητα
Μουσική Τζον Γουίλιαμς υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες Σκηνοθεσία Στίβεν Σπίλμπεργκ υποψηφιότητα

Καταλαμβάνει την 66η θέση στην κατηγορία AFI 100 Χρόνια... 100 Ταινίες από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.[5]

Συνέχειες

Η επιτυχία της ταινίες οδήγησε σε τρεις συνέχειες, Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού το 1984, Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Η Τελευταία Σταυροφορία το 1989 και Ο Ιντιάνα Τζόουνς και Το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου το 2008, όλες με τη συμμετοχή των Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζορτζ Λούκας και Xάρισον Φορντ.

Το 1992 η σειρά με τίτλο The Young Indiana Jones Chronicles άρχισε να προβάλλεται στην αμερικανική τηλεόραση με τον Σον Πάτρικ Φλάνερι στον ομώνυμο ρόλο και τον Τζορτζ Λούκας στην παραγωγή. Η σειρά έδειχνε τον Ιντιάνα Τζόουνς στα νεανικά του χρόνια και αποκάλυπτε πολλές ιστορίες από το παρελθόν του. Γυρίσματα της σειράς πραγματοποιήθηκαν και στην Ελλάδα ενώ σε ένα επεισόδιο εμφανίστηκε και ο Χάρισον Φορντ. Η σειρά όμως δεν γνώρισε την επιτυχία των ταινιών και κόπηκε μετά από 32 επεισόδια.[6]

Παραπομπές

  1. «Know Your MacGuffins». Empire Online. 23 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2010. 
  2. «Script». scene 45-47. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 
  3. «Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού στο IMDb». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2010. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 «Ιντιάνα Τζόουνς και Οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2010. 
  5. «AFI's 100 YEARS...100 Movies». Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. afi.com. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2011. 
  6. «Unofficial home page for the Young Indiana Jones television series». innermind.com. Ανακτήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Raiders of the Lost Ark της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).