Γάμος αλά ελληνικά (αμερικανο-καναδική ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Erud (συζήτηση | συνεισφορές)
+ interwiki
Γραμμή 26: Γραμμή 26:


[[Κατηγορία:Αμερικανικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Αμερικανικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Κωμωδίες]]
[[Κατηγορία:Αισθηματικές ταινίες]]
[[Κατηγορία:Ταινίες του 2002]]


[[da:My Big Fat Greek Wedding]]
[[da:My Big Fat Greek Wedding]]

Έκδοση από την 20:11, 4 Απριλίου 2011

Γάμος...αλά ελληνικά
My big fat greek wedding
ΠαραγωγήΝτέιβιντ Κόουτσγουόρθ
ΣενάριοΝτέιβιντ ΜακΑρί
Γκράντ Λουτσιμπέλο
ΠρωταγωνιστέςΝία Βαρντάλος
Τζον Κόρμπετ
Μαϊκλ Κόνσταντιν
Λεϊινι Καζαν
Αντρέα Μάρτιν
Τζον Φάτον
Λούις Μαντιλορ
Τζέρυ Μεντιτσίνο
ΦωτογραφίαΤζέφρι Τζουρ
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros. και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήIFC Films
Πρώτη προβολή22  Φεβρουαρίου 2002[1], 23  Ιανουαρίου 2003 (Γερμανία)[1], 8  Νοεμβρίου 2002 (Νορβηγία και Βραζιλία)[1], 2002, 19  Απριλίου 2002 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[2], 2  Αυγούστου 2002 (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)[2] και 16  Αυγούστου 2002 (Καναδάς)[2]
Διάρκεια91 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[3] και Καναδάς
ΓλώσσαΑγγλικά
Ελληνικά
ΈπεταιΓάμος αλά Ελληνικά 2

Ο Γάμος...αλά Ελληνικά (αγγλ. My Big Fat Greek Wedding) είναι ταινία αμερικανικής παραγωγής με πρωταγωνίστρια την Νία Βάρνταλος, η οποία είναι Ελληνίδα μετανάστρια στις Η.Π.Α.. Η ταινία κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 19 Απριλίου 2002 ενώ στην Ελλάδα έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουλίου 2002.

Πλοκή/Υπόθεση

Η Τούλα (Νία Βάρνταλος) έχει γονείς Έλληνες και ζει με την οικογένεια της,Πορτοκάλος στις Η.Π.Α.. Το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι το μέλλον της Τούλα, που στα 30 της χρόνια, παραμένει ανύπαντρη. Οι Πορτοκάλος διατηρούν Ελληνικό εστιατόριο ονόματι «Dancing Zorbas» όπου δουλεύει και η Τούλα, , μέχρι που αποφασίζει να πάρει μαθήματα computer για να βοηθήσει τη θεία της στο ταξιδιωτικό της γραφείο. Μαζί με άλλους συγγενείς κρατάνε τα ελληνικά έθιμα κι έτσι θέλουν η Τούλα να παντρευτεί έναν Έλληνα. Η Τούλα από μικρή δεν ήταν τόσο εμφανίσιμη. Έτσι αποφάσισε να κάνει κάτι για τον εαυτό της και μεταμορφώθηκε σε όμορφη. Πριν την αλλαγή της βρίσκει έναν Αμερικανό, τον Ίαν τον οποίο ερωτεύεται, αλλά οι γονείς της δεν τον θέλουν...Η σχέση τους προχωράει ιδανικά και ο Ίαν πολύ σύντομα της ζητάει να τον παντρευτεί. Τι θα συμβεί όμως με τους γονείς της Τούλα. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου χαρούμενοι. Κι αυτό γιατί ο υποψήφιος γαμπρός τους καθολικός και χορτοφάγος και κυρίως... δεν είναι Έλληνας! Το ζευγάρι (και ιδίως ο Ίαν) θα υποστεί τις απίστευτες δοκιμασίες, μέχρι να πάρει την ευχή της ελληνικής οικογένειας και να φτάσει στον πολυπόθητο γάμο.

My Big Fat Greek Life

Η ταινία έμπνευσε την μίνι-σειρά My Big Fat Greek Life η οποία προβλήθηκε το 2003 από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS και είναι η συνέχεια από την ιστορία της Τούλας. Στη σειρά πρωταγωνιστούσαν οι ίδιοι ηθοποιοί όπως και στην ταινία με εξαίρεση το ρόλο του Τζον Κόρμπετ(Ίαν), τον οποίο αντικατέστησε ο Steven Eckholdt. Η σειρά απέσπασε κακές κριτικές και έτσι ακυρώθηκε και προβλήθηκαν μόνο 7 επεισόδια, τα οποία κυκλοφορούν σε DVD από την Sony Pictures Home Entertainment. Στην Ελλάδα έχει προβληθεί από το Mega Channel.

Παρόμοιες κινηματογραφικές ταινίες

  1. 1,0 1,1 1,2 «Release Info». (πολλαπλές γλώσσες) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 18  Ιουνίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0259446/releaseinfo/. Ανακτήθηκε στις 26  Νοεμβρίου 2023.
  3. europeanfilmawards.eu. 9494. Ανακτήθηκε στις 2  Μαρτίου 2021.