Εμπειρισμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ar:إمبريقية
Προσθεσα και επεξεργάστηκα στοιχεία, ονόματα και παραπομπές, ενώ θα ακολουθήσει πιο ολοκληρωμένη επεξεργασία και πηγές
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
'''Εμπειρισμός''' στη [[φιλοσοφία]] ονομάζεται η θεωρία που υποστηρίζει πως η πηγή και τα συστατικά της ανθρώπινης γνώσης προέρχονται από την εμπειρία που αποκτάται μέσω των πέντε (5) παραδοσιακών αισθήσεων.
'''Εμπειρισμός''' στη [[φιλοσοφία]] ονομάζεται το δόγμα κατά το οποίο κάθε γνώση αποδίδεται στην εμπειρία και κατά το οποίο επίσης δεν υπάρχει αυτόματη ή [[A priori και a posteriori γνώση|προϋπάρχουσα (a priori) σκέψη]]. Η ψυχή μας είναι ένας άγραφος χάρτης πάνω στον οποίον καταγράφονται οι αισθήσεις. Το ερώτημα του Εμπειρισμού είναι με ποιο τρόπο ο νους αποκτά αναπαραστάσεις; Η απάντηση που δίνουν είναι μέσω των 5 αισθήσεων. Διακρίνουν την εξωτερική αίσθηση μέσω της οποίας λαμβάνουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα και την εσωτερική αίσθηση, μέσω της οποίας τα επεξεργαζόμαστε και δημιουργούμε τις έννοιες και στη συνέχεια τις γνώσεις.Αντίθετο δόγμα είναι ο [[λογικισμός]], κατά τον οποίο η γνώση αποδίδεται στο λογικό συμπέρασμα. Στηρίζεται στην [[A priori και a posteriori γνώση|a posteriori γνώση]], δηλαδή στην γνώση την οποία μπορούμε να γνωρίζουμε μέσω της εμπειρίας των αισθήσεων. Ο εμπειρισμός αντιπαραβάλλεται και με τον [[ρασιοναλισμός|ρασιοναλισμό]]. Οι εμπειριστές δεν θεωρούν τίποτε δεδομένο, πέρα από το άμεσα αντιληπτό και αυτό το οποίο προκύπτει από πειράματα.

Αν και στοιχεία του εμπειρισμού συναντώνται από την διδασκαλία του [[Αριστοτέλης|Αριστοτέλη]], η κλασσική εμπειριστική θεώρηση συνδέεται κυρίως με τον Άγγλο εμπειριστή [[Τζων Λοκ]], κατά τον οποίο ο ανθρώπινος νους παρομοιάζεται με άγραφο πίνακα ([[tabula rasa]]), αποκλείοντας κάθε [[A priori και a posteriori γνώση|προϋπάρχουσα (a priori) σκέψη]]. Οι θέσεις του εμπειρισμού εξελίχθηκαν σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη με τον [[Σκεπτικισμό]], όπου έγινε εντονότερη με τους διαδόχους του, Μπέρκλεϊ και [[Ντέιβιντ Χιουμ]]. Αυτό οδήγησε στην κριτική αναθεώρηση των θέσεων του από τον [[Εμμάνουελ Καντ]] και μετέπειτα, κατά τον 20ο αιώνα, από τον [[Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν]] στον τομέα της [[Λογική|Λογικής]].

Ο εμπειρισμός έχει τις ρίζες του στην ιδέα πως οτιδήποτε γνωρίζουμε για τον κόσμο, είναι αυτά που μας επιτρέπει να αισθανθούμε μέσω των αισθήσεων μας. Διακρίνεται η εξωτερική αίσθηση μέσω της οποίας λαμβάνουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα και η εσωτερική αίσθηση, μέσω της οποίας τα επεξεργαζόμαστε και δημιουργούμε τις έννοιες και στη συνέχεια τις γνώσεις. Αντίθετο δόγμα είναι ο [[λογικισμός]], κατά τον οποίο η γνώση αποδίδεται στο λογικό συμπέρασμα. Στηρίζεται στην [[A priori και a posteriori γνώση|a posteriori γνώση]], δηλαδή στην γνώση την οποία μπορούμε να γνωρίζουμε μέσω της εμπειρίας των αισθήσεων. Ο εμπειρισμός αντιπαραβάλλεται και με τον [[ρασιοναλισμός|ρασιοναλισμό]] κατά τον οποίο το μυαλό είναι αυτό που πρέπει να θεωρείται πηγή γνώσης και όχι οι αισθήσεις που μπορούν να μας εξαπατήσουν. Οι εμπειριστές δεν θεωρούν τίποτε δεδομένο, πέρα από το άμεσα αντιληπτό και αυτό το οποίο προκύπτει από πειράματα.


Κύριοι εκπρόσωποι του Εμπειρισμού είναι ο [[Τόμας Χομπς]], ο [[Τζων Λοκ]] και ο [[Ντενί Ντιντερό]].
Κύριοι εκπρόσωποι του Εμπειρισμού είναι ο [[Τόμας Χομπς]], ο [[Τζων Λοκ]] και ο [[Ντενί Ντιντερό]].

Έκδοση από την 03:45, 31 Μαρτίου 2011

Εμπειρισμός στη φιλοσοφία ονομάζεται η θεωρία που υποστηρίζει πως η πηγή και τα συστατικά της ανθρώπινης γνώσης προέρχονται από την εμπειρία που αποκτάται μέσω των πέντε (5) παραδοσιακών αισθήσεων.

Αν και στοιχεία του εμπειρισμού συναντώνται από την διδασκαλία του Αριστοτέλη, η κλασσική εμπειριστική θεώρηση συνδέεται κυρίως με τον Άγγλο εμπειριστή Τζων Λοκ, κατά τον οποίο ο ανθρώπινος νους παρομοιάζεται με άγραφο πίνακα (tabula rasa), αποκλείοντας κάθε προϋπάρχουσα (a priori) σκέψη. Οι θέσεις του εμπειρισμού εξελίχθηκαν σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη με τον Σκεπτικισμό, όπου έγινε εντονότερη με τους διαδόχους του, Μπέρκλεϊ και Ντέιβιντ Χιουμ. Αυτό οδήγησε στην κριτική αναθεώρηση των θέσεων του από τον Εμμάνουελ Καντ και μετέπειτα, κατά τον 20ο αιώνα, από τον Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν στον τομέα της Λογικής.

Ο εμπειρισμός έχει τις ρίζες του στην ιδέα πως οτιδήποτε γνωρίζουμε για τον κόσμο, είναι αυτά που μας επιτρέπει να αισθανθούμε μέσω των αισθήσεων μας. Διακρίνεται η εξωτερική αίσθηση μέσω της οποίας λαμβάνουμε τα εξωτερικά ερεθίσματα και η εσωτερική αίσθηση, μέσω της οποίας τα επεξεργαζόμαστε και δημιουργούμε τις έννοιες και στη συνέχεια τις γνώσεις. Αντίθετο δόγμα είναι ο λογικισμός, κατά τον οποίο η γνώση αποδίδεται στο λογικό συμπέρασμα. Στηρίζεται στην a posteriori γνώση, δηλαδή στην γνώση την οποία μπορούμε να γνωρίζουμε μέσω της εμπειρίας των αισθήσεων. Ο εμπειρισμός αντιπαραβάλλεται και με τον ρασιοναλισμό κατά τον οποίο το μυαλό είναι αυτό που πρέπει να θεωρείται πηγή γνώσης και όχι οι αισθήσεις που μπορούν να μας εξαπατήσουν. Οι εμπειριστές δεν θεωρούν τίποτε δεδομένο, πέρα από το άμεσα αντιληπτό και αυτό το οποίο προκύπτει από πειράματα.

Κύριοι εκπρόσωποι του Εμπειρισμού είναι ο Τόμας Χομπς, ο Τζων Λοκ και ο Ντενί Ντιντερό. Ο Εμπειρισμός συγγενεύει επίσης με την Αισθησιαρχία ή Αισθησιοκρατία.