Ζουζούνια (ταινία): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: ms:A Bug's Life
Gtrbolivar (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 51: Γραμμή 51:
* Νίκος Γαλιάτσος
* Νίκος Γαλιάτσος
* Πέγκυ Τρικαλιώτη
* Πέγκυ Τρικαλιώτη
* [[Κώστας Τριανταφυλλόπουλος]]
* Μαρίνα Πλατανοπούλου
* Μαρίνα Πλατανοπούλου
* Ακίνδυνος Γκίκας
* Ακίνδυνος Γκίκας
* Ηλίας Ζερβός
* Ηλίας Ζερβός
* [[Κώστας Τριανταφυλλόπουλος]]
* Γιώργος Βασιλείου. <ref>http://greektvrips.blogspot.com/2010/04/bugs-life-nms-net.html</ref>
* Γιώργος Βασιλείου. <ref>http://greektvrips.blogspot.com/2010/04/bugs-life-nms-net.html</ref>



Έκδοση από την 15:49, 30 Μαρτίου 2011

Ζουζούνια
(A Bug's Life)
ΣκηνοθεσίαΤζον Λάσιτερ
ΠαραγωγήΝτάρλα Κ. Άντερσον
ΣενάριοΤζον Λάσιτερ
ΠρωταγωνιστέςDave Foley
Kevin Spacey
Julia Louis-Dreyfus (Φωνές)
Ηθοποιοί φωνήςDave Foley, Τζον Ρατζενμπέργκερ, Μπραντ Γκάρετ, Mike McShane, Μπόνι Χαντ, Μάντλιν Καν, Jonathan Harris, Ντένις Λίρι, Τζο Ρανφτ, Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς, Χέιντεν Πανετιέρ, Τζούλια Λουί Ντράιφους, Κέβιν Σπέισι, Ρίτσαρντ Κάιντ, Φίλις Ντίλερ, Ρόντι ΜακΝτόουαλ, Ίντι ΜακΚλέργκ, Άλεξ Ρόκο και Ντέιβιντ Όσμαν
ΜουσικήΡάντι Νιούμαν
ΤραγούδιΡάντι Νιούμαν
ΦωτογραφίαSharon Calahan
ΜοντάζΛι Ούνκριτς
Εταιρεία παραγωγήςPixar Animation Studios
ΔιανομήInterCom, Netflix και Disney+
Πρώτη προβολή1998
Διάρκεια98 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Ζουζούνια είναι ο τίτλος κινηματογραφικής ταινίας αμερικανικής παραγωγής. Στις Ηνωμένες Πολιτείες προβλήθηκε με τον τίτλο A Bug's Life. Είναι η δεύτερη κατά σειρά ταινία μεγάλου μήκους των Pixar Animation Studios, που χρηματοδοτήθηκε από τη Walt Disney Pictures. Παγκοσμίως, η ταινία έκανε εισπράξεις 358.000.000 δολλαρίων. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έκανε πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου 1998, ενώ στην Ελλάδα πρωτοπροβλήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1999. Τη διανομή της στην Ελλάδα ανέλαβε η εταιρεία Προοπτική και πλέον κυκλοφορεί σε DVD από την Audiovisual.

Η ταινία βασίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο μύθο του Αισώπου "Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας", με τη διαφορά ότι τα τζιτζίκια έχουν αντικατασταθεί από ακρίδες.

Η ταινία έχει φτιαχτεί εξ' ολοκλήρου με ηλεκτρονικό υπολογιστή και τις φωνές τους δάνεισαν ηθοποιοί.

Υπόθεση

Ο Φλικ (Ντέιβ Φόλει) είναι ένα αδέξιο, απρόσεχτο μα γενναίο μυρμήγκι που δεν έχει αναγνωριστεί από την υπόλοιπη αποικία του, της οποίας ηγείται η βασίλισσα (Φίλις Ντίλερ) που έχει δύο κόρες, τη νεαρή πριγκίπισσα Άττα (Τζούλια Λούις-Ντρέιφους) και τη μικροσκοπική Ντότ (Χάιντεν Πανετιέρε). Η αποικία κάθε χρόνο δέχεται την επίθεση μιας ομάδα ακριδών -της οποίας ηγείται ο Χόμπλας (Κέβιν Σπέισι)- και αρπάζει την τροφή της. Όταν όμως ο Φλικ καταστρέψει κατά λάθος τα αποθέματα τροφής, ο Χόμπλας θα δώσει διορία στη βασίλισσα μέχρι το φθινόπωρο να μαζέψει ξανά τροφή. Ο Φλικ, ο υπαίτιος της καταστροφής προθυμοποιείται να πάει στην πόλη και να φέρει ζουζούνια-πολεμιστές μα τελικά φέρνει τα μέλη ενός αποτυχημένου θιάσου! Μόλις το μαθαίνει τρελαίνεται και μόλις αποκαλύπτεται το μυστικό του, η πριγκίπισσα Άττα τον διώχνει απ' την αποικία. Όταν όμως οι ακρίδες καταφτάνουν, η αποικία θα χρειαστεί την βοήθεια του Φλικ για να σωθεί. Το καλοκαίρι θα βρει το Φλικ και την Άττα παντρεμένους να αποχαιρετούν το θίασο που φεύγει απ' το μυρμηγκονήσι...


Συντελεστές

Την ταινία σκηνοθετεί ο Τζόν Λάσιτερ (Toy Story, Toy Story 2, Αυτοκίνητα και το Toy Story 3) με βοηθό τον Άντριου Στάντον (Ψάχνοντας τον Νέμο) και γράφτηκε από τον ίδιο και τους Άντριου Στάντον, Τζόε Ραφτ, Ντόν Μακίνερι, Μπομπ Σο, Γκούιφε Μπόεντο, Τζέισον Κάτζ, Τζόρτζεν Κλούμπιεν, Ρόμερτ Λενς και Ντέιβιτ Ρείλοντς.

Ηθοποιοι

Πρωτότυπο

  • Ντέιβ Φόλεϋ ως Φλικ
  • Κέβιν Σπέισι ως Χόμπλας
  • Τζούλια Λούις-Ντρέιφους ως Άττα
  • Χέιντεν Πανετιέρι ως Ντοτ
  • Φύλις Ντάιλερ ως Βασίλισσα
  • Ρίτσαρντ Κάιντ ως Μολτ
  • Ντέιβιντ Χάιντ Πιρς ως Σλιμ
  • Τζόε Ρανφτ ως Χέμλιτς

Μεταγλώττιση

Χαρακτήρες

  • Ο Φλικ (Ντέιβ Φόλεϋ) είναι ένα αδέξιο μα γενναίο μυρμήγκι. Είναι ασήμαντο μέσα στην αποικία που ζει και για κάποιους είναι αντιπαθής γιατί κάνει πολλές γκάφες. Ο Φλικ θα αποκτήσει κύρος μόνο όταν αντιμετωπίσει τον αρχηγό των ακριδών Χόμπλα και όταν παντρευτεί την Πριγκίπισσα Άττα.
  • Ο Χόμπλας (Κέβιν Σπέισι) είναι ο σατανικός μα έξυπνος αρχηγός μιας αποικίας ακριδών. Κάθε χρόνο μαζί με την συμμορία του επισκέπτεται την αποικία των μυρμηγκιών και τους αρπάζει την τροφή. Ο Χόμπλας πέθανε αφού φαγώθηκε από τρία μικρά πουλιά.
  • Η Πριγκίπισσα Άττα (Τζούλια Λούις-Ντρέιφους) είναι η αγχωτική Πριγκίπισσα μιας αποικίας μυρμηγκιών. Έχει και μία αδερφή, την Ντοτ η οποία πάντα της τη βγαίνει. Η Άττα τώρα είναι Βασίλισσα στη θέση της μητέρας της και έχει παντρευτεί το Φλικ.
  • Η Ντοτ (Χέιντεν Πανετιέρι) είναι η αδερφή της Πριγκίπισσας (και τώρα Βασίλισσας) Άττα και είναι κόρη της πρώην Βασίλισσας της αποικίας. Η Ντοτ είναι έξυπνη και γενναία και έχει αναπτύξει μια καλή φιλία με το Φλικ.
  • Η Βασίλισσα (Φύλις Ντίλερ) είναι πολύ μεγάλη κι έχει δύο κόρες: την Ντοτ και την Άττα. Πλέον βέβαια έχει παραδώσει το στέμμα της στη μεγαλύτερη από τις κόρες της, την Άττα.
  • Ο Μολτ (Ρίτσαρντ Κάιντ) είναι το τερατώδες σκαθάρι, μέλος ενός αποτυχημένου θιάσου. Ο Μολτ δεν έχει πολύ υψηλή νουμοσύνη και βοήθησε την αποικία του Φλικ να νικήσει το Χόμπλα.
  • Ο Σλιμ (Ντέιβιντ Χάιντ Πίρς) είναι ένα έντομο που ανήκει σε έναν αποτυχημένο θίασο. Ο Σλιμ βοήθησε την αποικία του Φλικ να νικήσει το Χόμπλα.
  • Ο Χέμλιτς (Τζόε Ρανφτ) είναι μία κάμπια που πρόσφατα εκπλήρωσε το μεγαλύτερο της όνειρο: έγινε πεταλούδα. Ο Χέμλιτς κάνει συχνά γκάφες και βοήθησε την αποικία του Φλικ να νικήσει το Χόμπλα.

Έκδοση DVD

Όπως αναφέρθηκε, η ελληνική έκδοση του DVD κυκλοφορεί απο την Audiovisual. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη ταινία στην ιστορία του DVD, που γράφεται ψηφιακά (απ' ευθείας απο τον υπολογιστή που παράχθηκε) και όχι αναλογικά.

Εξωτερικοι σύνδεσμοι

atabase]

Αναφορές