Άλφα Ρομέο στη Φόρμουλα 1: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MystBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: it:Alfa Romeo (Formula 1)
μ r2.5.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: sq:Alfa Romeo F1
Γραμμή 45: Γραμμή 45:
[[ro:Alfa Romeo F1]]
[[ro:Alfa Romeo F1]]
[[ru:Альфа-Ромео (команда Формулы-1)]]
[[ru:Альфа-Ромео (команда Формулы-1)]]
[[sq:Alfa Romeo F1]]
[[sv:Alfa Romeo F1]]
[[sv:Alfa Romeo F1]]

Έκδοση από την 13:23, 29 Μαρτίου 2011

H Alfetta 159 με την οποία ο Φάντζιο στέφθηκε πρωταθλητής το 1951

Για τη μητρική εταιρεία, βλ. Άλφα Ρομέο

Η παρουσία της Άλφα Ρομέο στη Φόρμουλα 1 έχει δύο πλευρές: κάποιες χρονιές συμμετείχε ως κατασκευάστρια με δικά της μονοθέσια, ενώ κάποιες άλλες προμήθευε με κινητήρες τις ομάδες άλλων κατασκευαστών.

Η ομάδα της Άλφα Ρομέο κυριάρχησε στις δύο πρώτες διοργανώσεις της Φόρμουλα 1 (1950, 1951), αναδεικνύοντας πρωταθλητές τους Τζουζέπε Φαρίνα και Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, όμως η ιταλική κυβέρνησηεταιρεία τότε ήταν δημόσια) δε συνέχισε τη χρηματοδότηση και η ομάδα διαλύθηκε.

Το 1979 η εταιρεία συμμετείχε και πάλι με δική της ομάδα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, αυτή τη φορά υπό τη σκέπη της Autodelta, όπως ονομαζόταν το αγωνιστικό τμήμα της, που συμμετείχε σε διοργανώσεις χαμηλότερου βεληνεκούς. Η απόπειρα απέφερε με πολύ πενιχρά αποτελέσματα, αφού τα μονοθέσια της Άλφα Ρομέο συνήθως δεν ολοκλήρωναν τον αγώνα ή τερμάτιζαν μεταξύ των τελευταίων. Καλύτερη σαιζόν της ήταν το 1983, όταν κατέλαβε την 6η θέση στο πρωτάθλημα κατασκευαστών. Μετά το 1985 αποσύρθηκε οριστικά, έχοντας μόλις 5 πόντιουμ και 2 pole positions σε επτά σαιζόν (και καμία πρωτιά).

Στο διάστημα μεταξύ των δύο παραπάνω περιόδων, η μητρική εταιρεία κατασκεύαζε κινητήρες επί παραγγελία για άλλες ομάδες. Πιο επιτυχημένη ήταν η συνεργασία με τη Μπράμπαμ, η οποία οδήγησε τον Νίκι Λάουντα σε δύο νίκες σε γκραν-πρι στο 1978. Τη δεκαετία του '80 δοκίμασε να επαναδραστηριοποιηθεί και σε αυτόν τον τομέα προμηθεύοντας την Οζέλλα, χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Συνολική παρουσία της ομάδας

Αγώνες Νίκες Πόντιουμ Pole Πρωταθλήματα οδηγών
110 10 26 12 2 (1950 , 1951)
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Alfa Romeo in Formula One της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).