Αργολικός κόλπος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
MystBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: de:Argolischer Golf
μ r2.6.4) (Ρομπότ: Προσθήκη: fr:Golfe argolique
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
[[es:Golfo Argólico]]
[[es:Golfo Argólico]]
[[et:Argolída laht]]
[[et:Argolída laht]]
[[fr:Golfe argolique]]
[[he:מפרץ ארגוליס]]
[[he:מפרץ ארגוליס]]
[[lt:Argolidės įlanka]]
[[lt:Argolidės įlanka]]

Έκδοση από την 10:46, 28 Μαρτίου 2011

Ο Αργολικός κόλπος

Ο Αργολικός κόλπος είναι ο κόλπος που βρίσκεται ανάμεσα στην Αργολική χερσόνησο και τα ανατολικά παράλια της Αρκαδίας και της Λακωνίας. Είναι ο ανατολικότερος από τους τρεις μεγάλους κόλπους που σχηματίζονται στην ακτογραμμή της νότιας Πελοποννήσου. Μαζί με τον Σαρωνικό κόλπο και τα νότια παράλια της Αργολίδας ορίζει την περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Τα παράλια του Αργολικού είναι απόκρημνα στο τμήμα της νότιας Αργολίδας και Αρκαδίας και ομαλά στην βόρεια πλευρά του, που συναντά τον κάμπο του Άργους. Οι σημαντικότερες πόλεις και οικισμοί στα παράλια του Αργολικού κόλπου είναι το Ναύπλιο, το Παράλιο Άστρος,ο Τυρός, το Τολό, το Πορτοχέλι, το Λεωνίδιο και η Νέα Κίος. Μέσα στον Αργολικό κόλπο υπάρχουν αρκετές νησίδες. Οι μεγαλύτερες από αυτές είναι οι Ψηλή, η Πλατειά και η Ρόμβη, που και οι τρεις βρίσκονται δίπλα στις ακτές της Αργολίδας. Στην έξοδο του Αργολικού κόλπου βρίσκονται οι Σπέτσες.

Ο Αργολικός κόλπος αποτέλεσε το κέντρο του προϊστορικού πολιτισμού στον ελλαδικό χώρο, καθώς στα παράλιά του αναπτύχθηκαν ορισμένες από τις πιο σημαντικές κοινωνίες της προϊστορικής Ελλάδας, όπως η προϊστορική πόλη της Λέρνας και η προϊστορική κοινωνία του Σπηλαίου Φράγχθι.

Σημείωση

Λεπτομερείς ναυτιλιακές πληροφορίες για τον Αργολικό κόλπο παρέχει ο Ελληνικός Πλοηγός 2ος τόμος και ιδιαίτερα ο χάρτης ελληνικής έκδοσης: ΧΕΕ-130, που καλύπτει τον Αργολικό Κ. μέχρι τη θάλασσα Ερμιόνης (Βορειοανατολικά).