Φιλοθέη Αττικής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Sgv 6618 (συζήτηση | συνεισφορές)
Sgv 6618 (συζήτηση | συνεισφορές)
Ιστορία -> {{επιφύλαξη}}
Γραμμή 38: Γραμμή 38:


== Ιστορία ==
== Ιστορία ==
{{επιφύλαξη}}


Κατά την περίοδο της [[Τουρκοκρατία|Τουρκοκρατίας]] η περιοχή ανήκε στην [[Αγία Φιλοθέη η Αθηναία|Αγία Φιλοθέη]], γόνο της αρχοντικής αθηναϊκης οικογένειας των [[Μπενιζέλοι|Μπενιζέλων]], η οποία υποστηρίζεται από πολλούς πως προσέφερε νερό στους περαστικούς από το πηγάδι της και από το γεγονός αυτό προήλθε και η ονομασία του γειτονικού [[Παλαιό Ψυχικό|Ψυχικού]].
Κατά την περίοδο της [[Τουρκοκρατία|Τουρκοκρατίας]] η περιοχή ανήκε στην [[Αγία Φιλοθέη η Αθηναία|Αγία Φιλοθέη]], γόνο της αρχοντικής αθηναϊκης οικογένειας των [[Μπενιζέλοι|Μπενιζέλων]], η οποία υποστηρίζεται από πολλούς πως προσέφερε νερό στους περαστικούς από το πηγάδι της και από το γεγονός αυτό προήλθε και η ονομασία του γειτονικού [[Παλαιό Ψυχικό|Ψυχικού]].

Έκδοση από την 11:55, 14 Μαρτίου 2011

Συντεταγμένες: 38°1′20.6″N 23°46′34″E / 38.022389°N 23.77611°E / 38.022389; 23.77611

Φιλοθέη
Πόλη
Εικόνα
Άνοιξη στην οδό Γ. Βεντήρη δίπλα στο ρέμα της Φιλοθέης
Φιλοθέη is located in Greece
Φιλοθέη
Φιλοθέη
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΑττικής
ΔήμοςΦιλοθέης-Ψυχικού
Διοίκηση
 • ΔήμαρχοςΘεόφραστος Οικονομίδης 1
Έκταση2,301[1] km2
Υψόμετρο135 έως 300[1] m
Πληθυσμός7.302
Ταχυδρομικός κώδικας15 237[2]
Τηλεφωνικός κωδικός210
ΙστοσελίδαΔήμος Φιλοθέης


Η Φιλοθέη (παλ. Νέα Αλεξάνδρεια) είναι ένα βόρειο προάστιο των Αθηνών το οποίο ανήκει στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού . Ιδρύθηκε το 1934 και έχει μέση απ’ ευθείας απόσταση από την Αθήνα 6,7 χλμ. [1] Κατά την απογραφή του 2001 είχε πραγματικό πληθυσμό 7.310 κατοίκων. [3]


Γεωγραφία

Αρχείο:Σήμανση Φιλοθέης.jpg
Τοποθεσία της Φιλοθέης στην Αθήνα

Η Φιλοθέη καταλαμβάνει μία έκταση 2,301 τ.χλμ η οποία εκτείνεται Βορειοανατολικά από τα Τουρκοβούνια και συνορεύει Βόρεια με την Νέα Ιωνία και το Μαρούσι, Δυτικά με το Γαλάτσι, Νότια με το Παλαιό Ψυχικό και Ανατολικά με το Χαλάνδρι. [1] Οριοθετείται δε στα Βόρεια από την οδό Καποδιστρίου και στα Ανατολικά από την λεωφόρο Κηφισίας. Η Φιλοθέη διασχίζεται από το ρέμα της Φιλοθέης το οποίο είναι τμήμα του Ποδονίφτη. Ξεκινάει από την λεωφόρο Κηφισίας και συμβάλλει με το ρέμα Χαλανδρίου στην οδό Καποδιστρίου. [4] Το ρέμα, το πλούσιο πράσινο και οι πολλές εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας όπως, άλση, γήπεδο αντισφαίρισης, στίβος λέσχη προσκόπων [1] και διαδρομές αθλητικές και περιπάτου, αλλά και το γεγονός ότι είναι περιοχή αμιγούς κατοικίας διαμορφώνουν τον χαρακτήρα και δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό της ως κηπούπολη.

Ετυμολογία

Το 1934 ανακαλύφθηκε η κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης κατά τη διαδικασία εξόρυξης κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το χτίσιμο των σπιτιών της περιοχής. Το 1936 το όνομα της περιοχής από κοινότητα Νέας Αλεξάνδρειας έγινε Φιλοθέη προς τιμήν της. [5]


Ιστορία

(με επιφύλαξη)

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή ανήκε στην Αγία Φιλοθέη, γόνο της αρχοντικής αθηναϊκης οικογένειας των Μπενιζέλων, η οποία υποστηρίζεται από πολλούς πως προσέφερε νερό στους περαστικούς από το πηγάδι της και από το γεγονός αυτό προήλθε και η ονομασία του γειτονικού Ψυχικού.

Η μείζων έκταση από τη λεωφόρο Κηφισίας μέχρι και το σημερινό σταθμό του ηλεκτρικού στη Ν. Ιωνία είχε αγοραστεί στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Αιγιπτιώτη Αρχοντούλη, με την πρωτοβουλία του οποίου εγκρίθηκε ρυμοτομικό σχέδιο το 1907 με οδούς που έφεραν ονομασίες ιταλών βασιλέων και αξιωματούχων (π.χ. οδός Βίκτωρος Εμμανουήλ). Από το 1907 μέχρι το 1929 πουλήθηκαν ελάχιστα οικόπεδα στην περιοχή του σημερινού οικισμού ενώ παράλληλα, λόγω της ανάγκης στέγασης των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε σταδιακά (σε τρεις φάσεις) όλο το τμήμα της αρχικής έκτασης από το σταθμό της Ν. Ιωνίας μέχρι τη λεωφόρο Κύμης στην περίοδο 1923-1926. Μερικά μικρά σπίτια, από τα αρχικά που κτίστηκαν με τα στεγαστικά προγράμματα στην περίοδο αυτή, σώζονται ακόμη (2007) στην περιοχή.

Η υπόλοιπη έκταση που βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, ανάμεσα στη λεωφόρο Κηφισιάς, τα Τουρκοβούνια, το Κολλέγιο Αθηνών, το Αδριάνειο Υδραγωγείο και την παλαιά οδό που συνέδεε το Χαλάνδρι με το Μενίδι (σημερινή οδός Καποδιστρίου) αγοράστηκε το 1929 από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό των Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΟΣΥΕΤ) και, μετά από πολλές προσπάθειες για την έγκριση του καταλληλότερου ρυμοτομικού σχεδίου (1931-1934), ξεκίνησε η οικοδόμηση κατοικιών, αφού πρώτα έγιναν τα κατάλληλα έργα υποδομής. Ο οικισμός που συγκροτείται ονομάζεται Νέα Αλεξάνδρεια και υπάγεται στην Κοινότητα Χαλανδρίου.

Για το ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής είχαν υποβάλλει προτάσεις γνωστοί αρχιτέκτονες της εποχής. Χαρακτηριστικά του είναι η καλή ρυμοτομία, η αραιή δόμηση και η πληθώρα χώρων πρασίνου. Επίσης, έχει αυστηρά οικιστικό χαρακτήρα, ενώ οι τρεις τοπικές αγορές είναι συγκεντρωμένες σε αντίστοιχα σημεία του οικισμού (Κάτω Αγορά στο ισόγειο του κτιρίου του Δημαρχείου, Πάνω Αγορά ή ΕΒΓΑ από το ομώνυμο ψιλικατζίδικο και Νέα Αγορά στη θέση του κινηματογράφου ΦΑΝΤΑΣΙΑ στην οδό Καποδιστρίου). Το πετρόκτιστο Πέτρινο Περίπτερο του τέλους της δεκαετίας του ΄40 αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς όλων των Φιλοθεατών.

Ένα σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Φιλοθέης διαδραμάτισε η συμφωνία του ΟΣΥΕΤ και με το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων (ΕΣΗΕΑ) στα τέλη της δεκαετίας του '40, οπότε μετά την περίοδο των πολέμων τα προβλήματα επιβίωσης των λίγων κατοίκων του οικισμού αυξάνονταν και ο οικισμός σταδιακά μαράζωνε. Η συμφωνία του ΟΣΥΕΤ με τους δημοσιογράφους αφορούσε στην πώληση των οικοπέδων της περιοχής της οδού Αγίας Φιλοθέης, της οδού Γεωργίου Σταύρου και της πλατείας Δροσοπούλου με την προϋπόθεση ότι αυτοί θα διαφήμιζαν στις εφημερίδες και τα περιοδικά το προάστειο.

Μετά τη σοφή, όπως αποδείχτηκε, πρωτοβουλία του ΟΣΥΕΤ και τις προσπάθειες για την επέκταση του σχεδίου στα βραχώδη τμήματα της Φιλοθέης (διαδικασία που ξεκίνησε το 1954 και ολοκληρώθηκε με την έγκριση του σχεδίου το 1968), ο οικισμός αναπτύχθηκε σταδιακά αφενός με την ανέγερση νέων (πολυτελών) κατοικιών στο ορεινό τμήμα αφετέρου με την κατεδάφιση των παλαιών ισόγειων και διώροφων κατοικιών στο πεδινό τμήμα και την ανέγερση νέων πολυκατοικιών με την εξάντληση του σχετικά περιορισμένου συντελεστή δόμησης (0,60).

Σήμερα η Φιλοθέη θεωρείται μια από τις πιο προνομιούχες περιοχές των βορείων προαστίων, καθώς είναι ένας μικρός σε έκταση δήμος κοντά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά με αρκετή διαμπερή κυκλοφορία καθώς περιβάλλεται από κεντρικές λεωφόρους και τα τουρκοβούνια και οι οδηγοί επιδιώκουν να αποφύγουν την κίνηση στις λεωφόρους χρησιμοποιώντας τις οδούς του προαστίου. Οι αντικειμενικές αξίες του 2006, αγγίζουν στην υψηλή ζώνη τα 4.050 ευρώ/τ.μ. δόμησης, κατατάσσοντάς την στη δεύτερη θέση των πιο ακριβών βορείων προαστίων των Αθηνών, μετά το Ψυχικό και στην τρίτη πιο ακριβή περιοχή της Ελλάδος μετά το Καβούρι της Βουλιαγμένης, σε όρους αντικειμενικών αξιών του 2006 και 2007.[εκκρεμεί παραπομπή]

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή είναι η επιβεβαρυμένη λεωφόρος Κηφισίας, στην οποία έχουν κατά καιρούς γίνει πολλές επεμβάσεις για να την αποσυμφορήσουν. Μετά τη διπλάτυνσή της και την κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στο Ψυχικό (2004), ο συνεχής κυκλοφοριακός φόρτος εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα. Η μόνη λύση στο πρόβλημα αυτό, που θα αποσυμφορήσει την Κηφισίας, είναι η κατασκευή της γραμμής του metro, που θα συνδέσει, το 2013, το Μαρούσι με το Γαλάτσι, με πολλούς σταθμούς και συγκεκριμένα στο Ψυχικό, στου Ζωγράφου, Πανεπιστημιούπολη, στην Κυψέλη Αθήνα. Η νέα γραμμή προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από την τιτλοποίηση των εσόδων από τα διόδια της Αττικής Οδού και ήδη ανατέθηκε η εργολαβία των διερευνητικών γεωτρήσεων (2007).




Δημογραφία

Πληθυσμιακή Εξέλιξη Φιλοθέης
Χρονολογία Πληθυσμός Πυκνότητα Πληθυσμού Προστιθείς Πληθυσμός Νέα Αύξηση Πληθυσμού Συνολική Αύξηση
1928 488 κάτοικοι[1] 212 κάτοικοι/χμ2 +488 κάτοικοι - -
1940 1.173 κάτοικοι[1] 509 κάτοικοι/χμ2 +685 κάτοικοι +140% 140%
1951 1.538 κάτοικοι[1] 668 κάτοικοι/χμ2 +365 κάτοικοι +31,1% 215,2%
1961 3.088 κάτοικοι[1] 1.342 κάτοικοι/χμ2 +1550 κάτοικοι +100,8% 532,8%
2001 7.310 κάτοικοι 3177 κάτοικοι/χμ2 +4222 κάτοικοι +136,7% +1398%


Παραπομπές


Σημειώσεις

^ Ο τελευταίος Δήμαρχος μιας και η θέση του Δημάρχου Φιλοθέης δεν υφίσταται πλέον αφού ο Δήμος συγχωνεύτηκε με του Ψυχικού και Νέου Ψυχικού βάση του σχεδίου Καλλικράτης..