Υπολογιστική μουσική και ήχος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
==Ιστορία==
 
Οι αρχές των υπολογιστών στη μουσική και τον ήχο ως επιστημονικό πεδίο βρίσκονται γύρω στο 1950, όταν μερικοί πειραματικοί συνθέτες, μαζί με επιστήμονες και μηχανικούς, ανεξάρτητα και σε διάφορα μέρη του κόσμου, ξεκίνησαν την εξερεύνυση των μουσικών εφαρμογών με ψηφιακές τεχνολογίες. Από τότε, ως επιστημονικό πεδίο έχει μια πλούσια ιστορία. Η επιστημονική κοινότητα καθιέρωσε το 1974 τη Διεθνή Ένωση Μουσικής με Υπολογιστές - (International Computer Music Association) και το Διεθνές Συνέδριο Μουσικής με Υπολογιστές (International Computer Music Conference). To 1977 καθιερώθηκε το Επιστημονικό Περιοδικό Μουσικής με Υπολογιστές - (Computer Music Journal). Το CCRMA |( Center for Computer Research in Music and Acoustics (CCRMA) - Κέντρο Υπολογιστικής Έρευνας στη Μουσική και ΑκουστικήστοΑκουστική στο Πανεπιστήμιο Stanford δημιουργήθηκε στις αρχές της δεακετίαςδεκαετίας του 70 και στα τέλη το was ΙRCAM | Institute for Research and Coordination Acoustic/Music (IRCAM) - Ινστιτούτο Έρευνας και Συντονισμού Ακουσικής/Μουσικής στο Παρίσι.
 
Ο όρος Υπολογιστική μουσική και ήχος καθιερώθηκε στα αγγλικά στα μέσα της δεκαετίας του 90 <ref name="camurri95" />. Το 2004 ξεκίνησε το Συνέδριο Υπολογιστών στη Μουσική και τον Ήχο - Sound and Music Computing Conference, όπως και μία πρώτη πρωτοβουλία από την ευρωπαϊκή ένωση που οδήγησε στο SMC Roadmap <ref name="smcroadmapv1" />.
 
Λόγω της αυξανόμενης εξειδίκευσης στην έρευνα, διάφορα ειδικά συνέδρια έχουν δημιουργηθεί μέσα στα πλαίσια του επιστημονικού πεδίου. Τα πλέον σχετικά είναι τα Διεθνές Συνέδριο για τα Ψηφιακά Ηχητικά Εφέ (International Conference on Digital Audio Effects,) από το 1998, το InternationalΔιεθνέσ SocietyΣυνέδριο forγια Musicτην InformationΑνάκτηση Retrieval|Μουσικής Πληροφορίας (International Conference on Music Information Retrieval (- ISMIR), από το 2000 και το Διεθνές Συνέδριο για Νέες Διεπαφές Μουσικής Έκφρασης (International Conference on New Interfaces for Musical Expression (- NIME), από το 2001.
 
==Κατηγορίες==
==Εφαρμογές==
 
ΗΤο ερευνητικό πεδίο της Υπολογιστική ΜουσικήΜουσικής και ΉχοςΉχου συνδέεται με πληθώρα εφαρμογών:
 
* ''Ψηφιακά μουσικά όργανα'': Μουσικά συστήματα παραγωγής και επεξεργασίας του ήχου.Προσομοίωση παραδοσιακών οργάνων, τροποποίηση του ήχου σε στούντιο ηχογράφησης ή ζωντανά και μουσικά περιβάλλοντα για όργανα τροποποιημένα ή όργανα που απαιτούν συνεργασία.
* ''Ψηφιακές μουσικές βιβλιοθήκες'': Έμφαση στη διατήρηση και αρχειοθέτηση μουσικού και ηχητικού περιεχομένου και μετα-δεδομένων (meta–data). Εφαρμογές από μεγάλες κατανεμημένες βιβλιοθήκες έως πλατφόρμες κινητής πρόσβασης.
 
* ''Διαδραστικά πολυμεσικά συστήματα'': Για καθημερινές εφαρμογές όπως και για καλλιτεχνικές ή εφαρμογές για τη διασκέδαση. Στοχεύουν στο να διευκολύνουν τη σχετική με τη μουσική αλληλεπίδραση ανθρώπου - υπολογιστή, μέσω διαφόρων στοιχείων της ανθρώπινης αντίληψης και δράσης (π.χ. ακουστικών, οπτικών, οσφρητικών, απτικών και όλων των ειδών οι σωματικές κινήσεις) που μπορούν να καταγραφούν μέσω ακουστικών/οπτικών, βιοπαραμετρικών συσκευών (αγωγιμότητα δέρματος, θερμοκρασία) και συσκευών ανίχνευσης κίνησης.
 
* ''Ακουστικά περιβάλλοντα'': Όλες οι εφαρμογές όπου ο ήχος (όχι η ομιλία) χρησιμοποιείται στο επικοινωνιακό κανάλι μεταξύ χρήστη και υπολογιστή. Χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές που χρειάζονται την παρακολούθηση κάποιου είδους πληροφορίας, όπου o ακουστικός έλεγχος είναι πιο αποτελεσματικός από τον οπτικό.
13

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης