Προτέριος Αλεξανδρείας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ru:Протерий
μ r2.7.1) (Ρομπότ: Προσθήκη: pt:Protério de Alexandria
Γραμμή 20: Γραμμή 20:
[[en:Proterius of Alexandria]]
[[en:Proterius of Alexandria]]
[[es:Proterio de Alejandría]]
[[es:Proterio de Alejandría]]
[[pt:Protério de Alexandria]]
[[ru:Протерий]]
[[ru:Протерий]]
[[sr:Протерије Александријски]]
[[sr:Протерије Александријски]]

Έκδοση από την 01:52, 3 Μαρτίου 2011

Ο Προτέριος ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας μεταξύ των ετών 451 και 457.

Ως πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αλεξάνδρειας έλαβε μέρος στην Δ' Οικουμενική Σύνοδο, η οποία καταδίκασε τον μονοφυσίτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας Διόσκουρο. Μετά την καθαίρεση του Διόσκουρου, εξελέγη Πατριάρχης ο Προτέριος, με την Πατριαρχία του οποίου ξεκίνησε το Σχίσμα μεταξύ Κοπτικής και Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αίγυπτο, το οποίο υπάρχει μέχρι σήμερα.

Οι Μονοφυσίτες δε δέχτηκαν ποτέ την εκλογή του. Δημιούργησαν προβλήματα και δολιοφθορές, ενώ η κατάσταση οξύνθηκε περαιτέρω όταν την ηγεσία τους ανέλαβε ο πρεσβύτερος Τιμόθεος ο Αίλουρος. Αυτός περιερχόταν τις νύχτες στα κελιά μοναχών, λέγοντας ότι είναι άγγελος και προτρέποντάς τους σε ακοινωνησία με τον Προτέριο. Το 457 ξεκίνησαν αιματηρές συμπλοκές ανάμεσα στους οπαδούς τους, οι οποίες κατέληξαν στη δολοφονία του Προτέριου από μονοφυσίτες. Λέγεται μάλιστα ότι δολοφονήθηκε μέσα στην κολυμβήθρα ενός ναού, όπου κρυβόταν, και κατόπιν έσυραν με σκοινί το λείψανό τους στους δρόμους της πόλης, το έδωσαν στα ζώα και στο τέλος το έκαψαν.

Ο Προτέριος ανακηρύχθηκε άγιος και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 28 Φεβρουαρίου. Δεν αναγνωρίζεται ως Πατριάρχης Αλεξανδρείας από την Κοπτική Εκκλησία, η οποία μετά από αυτόν εκλέγει μέχρι σήμερα δικό της Πατριάρχη.

Πηγές