Πολυπέρχων: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: '''Πολυσπέρχων''' (360-303 π.χ.). [και οχι Πολυπέρχων] Καταγόταν απο βασιλική γενιά και πήρε μέρος στην ε...
 
Costas78 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{πηγές}}
'''Πολυσπέρχων''' (360-303 π.χ.). [και οχι Πολυπέρχων] Καταγόταν απο βασιλική γενιά και πήρε μέρος στην εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου στην Ασία. Μετά τον θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου, διορίστηκε απο τον Αντίπατρο επίτροπος του κράτους (319 π.χ.). Απο το γεγονός αυτό δυσαρεστήθηκε ο γιός του Αντίπατρου Κάσσανδρος, συμμάχησε με τον Αντίγονο και επιχείρησε να του αφαιρέσει την εξουσία. Η προσπάθεια του Πολύσπερχου να κερδίσει την υποστήριξη των άλλων ελληνικών πόλεων, δεν είχε αξιόλογα αποτελέσματα και μια αποτυχημένη εκστρατεία του στην Νότια Ελλάδα έδωσε στον Κάσσανδρο την ευκαιρία να κυριαρχήση στην Μακεδονία (316 π.χ.) . Στην συνέχεια ο Πολυσπέρχων αποπειράθηκε να ιδρύση ανεξάρτητο κράτος στην Πελοπόννησο και παραχώρησε άσυλο στον γιό του Μ. Αλεξάνδρου Ηρακλή. Εναντίον του εξεστράτευσε ο Κάσσανδρος, αλλα τότε ο Πολυσπέρχων προτίμησε να συνεννοηθή μαζί του και να δολοφονήσουν τον Ηρακλή. Μετά απο την πράξη του αυτή έπεσε σε γενική ανυποληψία και αποσύρθηκε απο το πολιτικό προσκήνιο.
'''Πολυπέρχων''' (360-303 π.χ.). Καταγόταν απο βασιλική γενιά και πήρε μέρος στην εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου στην Ασία. Μετά τον θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου, διορίστηκε απο τον Αντίπατρο επίτροπος του κράτους (319 π.χ.). Απο το γεγονός αυτό δυσαρεστήθηκε ο γιός του Αντίπατρου Κάσσανδρος, συμμάχησε με τον Αντίγονο και επιχείρησε να του αφαιρέσει την εξουσία. Η προσπάθεια του Πολύσπερχου να κερδίσει την υποστήριξη των άλλων ελληνικών πόλεων, δεν είχε αξιόλογα αποτελέσματα και μια αποτυχημένη εκστρατεία του στην Νότια Ελλάδα έδωσε στον Κάσσανδρο την ευκαιρία να κυριαρχήση στην Μακεδονία (316 π.χ.) . Στην συνέχεια ο Πολυπέρχων αποπειράθηκε να ιδρύση ανεξάρτητο κράτος στην Πελοπόννησο και παραχώρησε άσυλο στον γιό του Μ. Αλεξάνδρου Ηρακλή. Εναντίον του εξεστράτευσε ο Κάσσανδρος, αλλα τότε ο Πολυσπέρχων προτίμησε να συνεννοηθή μαζί του και να δολοφονήσουν τον Ηρακλή. Μετά απο την πράξη του αυτή έπεσε σε γενική ανυποληψία και αποσύρθηκε απο το πολιτικό προσκήνιο.

{{Αρχαία Μακεδονία-επέκταση}}
{{Βασιλείς της Μακεδονίας}}

[[Κατηγορία:Μακεδόνες μονάρχες]]


[[en:Polyperchon]]

Έκδοση από την 14:01, 17 Ιανουαρίου 2011

Πολυπέρχων (360-303 π.χ.). Καταγόταν απο βασιλική γενιά και πήρε μέρος στην εκστρατεία του Μ.Αλεξάνδρου στην Ασία. Μετά τον θάνατο του Μ.Αλεξάνδρου, διορίστηκε απο τον Αντίπατρο επίτροπος του κράτους (319 π.χ.). Απο το γεγονός αυτό δυσαρεστήθηκε ο γιός του Αντίπατρου Κάσσανδρος, συμμάχησε με τον Αντίγονο και επιχείρησε να του αφαιρέσει την εξουσία. Η προσπάθεια του Πολύσπερχου να κερδίσει την υποστήριξη των άλλων ελληνικών πόλεων, δεν είχε αξιόλογα αποτελέσματα και μια αποτυχημένη εκστρατεία του στην Νότια Ελλάδα έδωσε στον Κάσσανδρο την ευκαιρία να κυριαρχήση στην Μακεδονία (316 π.χ.) . Στην συνέχεια ο Πολυπέρχων αποπειράθηκε να ιδρύση ανεξάρτητο κράτος στην Πελοπόννησο και παραχώρησε άσυλο στον γιό του Μ. Αλεξάνδρου Ηρακλή. Εναντίον του εξεστράτευσε ο Κάσσανδρος, αλλα τότε ο Πολυσπέρχων προτίμησε να συνεννοηθή μαζί του και να δολοφονήσουν τον Ηρακλή. Μετά απο την πράξη του αυτή έπεσε σε γενική ανυποληψία και αποσύρθηκε απο το πολιτικό προσκήνιο.