Βρασμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sl:Vrenje
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Φαινόμενα (με το HotCat)
Γραμμή 14: Γραμμή 14:


[[Κατηγορία:Κατάσταση της ύλης]]
[[Κατηγορία:Κατάσταση της ύλης]]
[[Κατηγορία:Φαινόμενα]]


[[ar:غليان]]
[[ar:غليان]]

Έκδοση από την 17:41, 13 Ιανουαρίου 2011

Νερό που βράζει

Βρασμός τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία ονομάζεται η μετατροπή υγρού σε αέριο, αποτελεί δε μια από τις αλλαγές φάσεων της φυσικής μορφής της ύλης (κατάσταση της ύλης). Διακρίνεται από την εξάτμιση λόγω του γεγονότος ότι στο βρασμό έχουμε δημιουργία φυσσαλίδων αερίου σε όλο τον όγκο του υγρού, ενώ στην εξάτμιση έχουμε διαφυγή μορίων του υγρού μόνο από την επιφάνειά του.

Καθώς θερμαίνεται ένα υγρό τα σωματίδιά του που συγκροτούν αυτό αρχίζουν να ταλαντώνονται όλο και ταχύτερα. Έτσι σιγά σιγά υπερνικούν τις μεταξύ τους ελκτικές δυνάμεις που τα συγκρατούν στις πρότερες θέσεις ισορροπίας τους με αποτέλεσμα το υγρό ν' αρχίζει να βράζει. Η θερμοκρασία στην οποία βράζει μια καθαρή υγρή ουσία λέγεται σημείο βρασμού ή «θερμοκρασία βρασμού».

Πάντως, το σημείο βρασμού εξαρτάται από την πίεση του αέρα (ή του αερίου) που περιβάλλει το υγρό. Για παράδειγμα το νερό βράζει στους 100° C (ή 212° F) στο επίπεδο της θάλασσας. Αντίθετα, σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο όπου εκεί η ατμοσφαιρική πίεση είναι μικρότερη το «σημείο βρασμού» είναι αισθητά χαμηλότερο.

Οι λεγόμενες "πέτρες βρασμού" τις οποίες προσθέτουμε αρκετές φορές σε κάποιο υγρό έχουν σκοπό την αποφυγή δημιουργίας ενός υπέρθερμου υγρού το οποίο αρχίζει να βράζει "ξαφνικά" σε θερμόκρασία μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Συνήθως το σημείο βρασμού δίνεται σε κανονικές συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης και είναι πάντα το ίδιο για την ίδια ουσία.