Μέσα από τον Σπασμένο Καθρέφτη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ca:Såsom i en spegel; διακοσμητικές αλλαγές
μ r2.5.2) (Ρομπότ: Τροποποίηση: fa:همچون در یک آینه
Γραμμή 56: Γραμμή 56:
[[en:Through a Glass Darkly (film)]]
[[en:Through a Glass Darkly (film)]]
[[es:Såsom i en spegel]]
[[es:Såsom i en spegel]]
[[fa:هم‌چون در یک آینه]]
[[fa:همچون در یک آینه]]
[[fi:Kuin kuvastimessa]]
[[fi:Kuin kuvastimessa]]
[[fr:À travers le miroir]]
[[fr:À travers le miroir]]

Έκδοση από την 01:39, 4 Ιανουαρίου 2011

Såsom i en spegel
ΣκηνοθεσίαΊνγκμαρ Μπέργκμαν
ΠαραγωγήΆλαν Έκελουντ
ΣενάριοΊνγκμαρ Μπέργκμαν
ΠρωταγωνιστέςΧάριετ Άντερσον
Γκούναρ Μπιόρνστραντ
Μαξ φον Σίντοφ
Λαρς Πόσαγκορντ
ΜουσικήΈρικ Νόρντγκρεν
Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ
ΦωτογραφίαΣβεν Νίκβιστ
Εταιρεία παραγωγήςSF Studios
ΔιανομήJanus Films και Netflix
Πρώτη προβολή16 Οκτωβρίου - 1961
Διάρκεια89 λεπτά
ΠροέλευσηΣουηδία
ΓλώσσαΣουηδικά

Μέσα από τον Σπασμένο καθρέφτη (Såsom i en spegel, 1961) είναι ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Σουηδού σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Είναι πρώτη ταινία του Μπέργκμαν που γυρίστηκε στο νησί του Φόρε.

Ο σουηδικός τίτλος της ταινίας προέρχεται από τη Βίβλο (1 Κορινθίους 13:12), όπου λέει "Βλέπομεν γαρ άρτι δι' εσόπτρου" ("Βλέπομεν σαν διά κατόπτρου"). Αυτή η φράση αφορά τη κατανόηση του Θεού που έχουμε όταν είμαστε ζωντανοί, εννοώντας ότι θα ξεκαθαρίσει μόνο μετά το θάνατο.

Ο ίδιος ο Μπέργκμαν περιέγραψε την ταινία ως "ταινία δωματίου" - όρος που ύστερα θα χρησιμοποιείται συχνά αναφορικά με τις ταινίες του. Λέγοντας έτσι ο σκηνοθέτης παρέπεμπε και στα θεατρικά "έργα δωματίου" του Στρίντμπεργκ και στη "μουσική δωματίου". Η ταινία, λοιπόν, ακολουθώντας τους κανόνες των έργων "δωματίου" εξελίσσεται μέσα σε χρονικό διάστημα μόλις 24 ωρών, με τέσσερεις πρωταγωνιστές και αποκλειστικά στο νησί του Φόρε.

Είναι η πρώτη ταινία της "τριλογίας της πίστης" (θα ακολουθήσουν το "Χειμωνιάτικο Φως" και "Η Σιωπή"). Το 1962 η ταινία κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ο Μπέργκμαν αφιέρωσε τη ταινία στη τότε γυναίκα του Κέμπι Λαρετέι.


Υπόθεση

Περιτριγυρισμένη από τον σύζυγό, τον πατέρα και τον αδελφό της, η Κάριν περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές προσπαθώντας να ξορκίσει τα φαντάσματά της, ενώ εισέρχεται όλο και πιο βαθιά στο σύμπαν της σχιζοφρένειας. Ο κάθε ήρωας στη ταινία υποφέρει με τον τρόπο του, ο καθένας νιώθει μέσα του μια απέραντη μοναξιά: η Κάριν ταλαιπωρείται λόγω της ανίατης αρρώστιας της, που καταστρέφει την προσωπικότητά της, ο σύζυγός της - λόγω της απελπισμένης αγάπης του προς αυτή και της αδυναμίας του να της βοηθήσει. Ο μικρός της αδερφός - γιατί νιώθει την ανάγκη και ταυτόχρονα δυσκολία να βρει τρόπο να επικοινωνήσει με το πατέρα τους, και, τέλος ο πατέρας - επειδή συνειδητοποιεί την αδιαφορία και απόσταση που τον χωρίζουν από τους αγαπημένους ανθρώπους. Σ' αυτή τη περίπτωση το μοναδικό στήριγμα, μοναδική λύση μπορεί να αποτελέσει μόνο η αγάπη.

Παίζουν

Βραβεία και υποψηφιότητες

Βραβεία

Υποψηφιότητες

Εξωτερικοί σύνδεσμοι