Σαρωτής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
1.680 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 11 έτη
μ
+
μ (Αλλ. εισαγωγής)
μ (+)
[[Εικόνα:Canon_Lide_20.JPG|thumb|180px|[[USB]] σαρωτής χαμηλού προφίλ, τεχνολογίας [[LED]].]]
Ο '''σαρωτής''' ''([[αγγλ.]] '''scanner''')'' είναι μια σύγχρονη ηλεκτρονική συσκευή που συνδέεται με [[ηλεκτρονικός υπολογιστής|ηλεκτρονικό υπολογιστή]] δια της οποίας επιτυγχάνεται ψηφιοποίηση εικόνας (φωτογραφίας ή σχεδίου) καθώς και κάθε εγγράφου με σκοπό την αποθήκευση ή την επεξεργασία ή και την αποστολή αυτών.<br />
Η ψηφιοποίηση αυτών γίνεται ανάλογα είτε με πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας σε διάφορους τύπους αρχείων αποθήκευσης, είτε με πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, όπου απαιτείται και ένα επιπρόσθετο πρόγραμμα οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (γραμμάτων, συμβόλων), είτε ακόμα με σύνθετο πρόγραμμα DTP που πραγματοποιούνται μαζί και οι δύο παραπάνω χωριστές επεξεργασίες.
 
Η χρήση των σαρωτών ξεκίνησε με την ηλεκτρονική σελιδοποίηση εντύπων και γενικεύτηκε μετά την εφαρμογή και την εξάπλωση του διαδικτύου, (Internet). Αρχικά οι τιμές τους ήταν πολύ υψηλές και μάλλον απαγορευτικές για μη επαγγελματίες χρήστες. Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας του ηλεκτρονικού χώρου γενικότερα οι τιμές τους έχουν μειωθεί μέχρι του σημείου να προσφέρονται ακόμα και δωρεάν με κάθε νέο υπολογιστή.
 
== Είδη σαρωτών ==
Υπάρχουν δύοτρία βασικά είδη σαρωτών: εκ του τρόπου που πραγματοποιείται η σάρωση.
# Οι επίπεδοι, flatbed, στους οποίους η κεφαλή κινείται κατά μήκος της σελίδας, σχεδίου ή φωτογραφίας.
* Ο σαρωτής εγγράφων που χρησιμοποιείται για σάρωση εγγράφων στον ηλεκτρονικό [[υπολογιστής|υπολογιστή]].
# Οι χειρός ή χειροκίνητοι, handheld, που αποτελούν μικρές συσκευές, που ο χρήστης μετακινεί με το χέρι με σταθερή ταχύτητα πάνω τη σελίδα κ.λπ. και
* Ο σαρωτής γραμμικού κώδικα (bar code) που σαρώνει και αποκωδικοποιεί γραμμικούς κώδικες οι οποίοι βρίσκονται πάνω σε συσκευασίες αντικειμένων (προϊόντων, φακέλων, δεμάτων κλπ).
# Οι σαρωτές έλξης, που από ιδιαίτερη υποδοχή τραβούν τη σελίδα πάνω από τη σταθερή κεφαλή (sheet-fed).
Και τα τρία παραπάνω είδη βασίζονται στην ανάκλαση εκπεμπόμενου υπό αυτά φωτός. Περισσότερο διαδεδομένοι σε χρήση είναι οι σαρωτές των δύο πρώτων κατηγοριών λόγω και του χαμηλού κόστους τους.
 
*Στη Οδεύτερη σαρωτήςκατηγορία υπάγονται επίσης και οι σαρωτές γραμμικού κώδικα (bar code) που σαρώνει και αποκωδικοποιεί γραμμικούς κώδικες οι οποίοι βρίσκονται πάνω σε συσκευασίες αντικειμένων (προϊόντων, φακέλων, δεμάτων κλπ).<br />
** 2.1 Ο σαρωτής γραμμικού κώδικα μπορεί να είναι χειρός, συνδεόμενος με καλώδιο με τον [[υπολογιστής|υπολογιστή]] ο οποίος δέχεται τα δεδομένα (ενσύρματος), ή να λειτουργεί (και) με ασύρματο τρόπο (ενημερώνοντας τον [[υπολογιστής|υπολογιστή]] είτε με την τοποθέτησή του σε ειδική βάση, ή μέσω ασύρματης επικοινωνίας). Έτσι έχουμε τον ενσύρματο σαρωτή πληκτρολογίου με πολύ χαμηλό κόστος και απλό τρόπο συνεργασίας με το [[πρόγραμμα]] του [[υπολογιστής|υπολογιστή]], ή να έχουμε έξυπνο σαρωτή με μνήμη και [[πρόγραμμα]] διαφύλαξης και επεξεργασίας της [[πληροφορία]]ς που συγκεντρώνει, με δυνατότητα να αποστέλλει την πληροφορία με το [[σύστημα]] [[GPRS]], με κόστος μέχρι και δέκα φορές μεγαλύτερο.
 
** 2.2 Ο σαρωτής γραμμικού κώδικα μπορεί επίσης να είναι τοποθετημένος σε εξοπλισμό αυτόματης μετακίνησης [[αντικείμενο|αντικειμένων]] (κυλιόμενες ταινίες [[κέντρο διαλογής|αυτόματης διαλογής]], ταμεία [[κατάστημα|καταστημάτων]], ταινιοζυγούς κλπ), με πλείστες εφαρμογές από τις εταιρείες αποθήκευσης, διακίνησης και διανομής ([[εταιρεία|Εταιρείες]] Logistics).
 
{{επιστήμη υπολογιστών-επέκταση}}
41.167

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης