Χάρολντ ο Λαγοπόδαρος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: bs:Harold Brzonogi
Amirobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ [r2.5.2] Ρομπότ: Προσθήκη: fa:هارولد پاخرگوشی
Γραμμή 22: Γραμμή 22:
[[es:Haroldo Harefoot]]
[[es:Haroldo Harefoot]]
[[et:Harold I]]
[[et:Harold I]]
[[fa:هارولد پاخرگوشی]]
[[fi:Harald Jäniksenkäpälä]]
[[fi:Harald Jäniksenkäpälä]]
[[fr:Harold Ier d'Angleterre]]
[[fr:Harold Ier d'Angleterre]]

Έκδοση από την 07:04, 12 Δεκεμβρίου 2010

Χάρολντ o λαγοπόδαρος

O Χάρολντ ο λαγοπόδαρος (1015 - 1040) ήταν βασιλιάς της Αγγλίας (1035 - 1040). Ονομάστηκε έτσι λόγω των ικανοτήτων του στο τρέξιμο. Ήταν γιος του σημαντικού βασιλιά της Αγγλίας, Δανίας και Νορβηγίας Κανούτου του μέγα και της Έλφγκιφου του Νορθάμπτον, ενώ υπήρξαν και υποψίες που διαδίδονταν από τους αντιπάλους του ότι δεν ήταν πραγματικός γιος του Κανούτου.

Όταν πέθανε ο Κανούτος (1035), αληθινός διάδοχος του ήταν ο ετεροθαλής αδελφός του Αρθακανούτος από την επίσημη σύζυγο του πατέρα του, Έμμα της Νορμανδίας, που βρισκόταν εκείνη την εποχή στην Δανία και δεν μπορούσε να έρθει στην Αγγλία, γιατί βρισκόταν σε διαμάχη με τον βασιλιά Μάγκνους Α' της Νορβηγίας. Οι υποστηρικτές του του έδωσαν την ιδέα να σφετεριστεί τον θρόνο και να ανακηρυχτεί ο ίδιος βασιλιάς της Αγγλίας, κάτι που έκανε. Πέθανε αιφνίδια, την ώρα που ο Αρθακανούτος ήταν έτοιμος να εκστρατεύσει να ανακαταλάβει τον θρόνο του. Ο εκδικητικός Αρθακανούτος ξέθαψε, αποκεφάλισε το σώμα του και το έριξε στον Τάμεση. Αργότερα οι υποστηρικτές του το βρήκαν και το έθαψαν.

Προκάτοχος:
Κανούτος ο μέγας
Βασιλιάς τηςΑγγλίας
10351040
Διάδοχος:
Αρθακανούτος
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Harold Harefoot της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).