Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: cs:Světový fond na ochranu přírody
Zorrobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: nn:World Wide Fund for Nature
Γραμμή 94: Γραμμή 94:
[[ms:Tabung Alam Sedunia]]
[[ms:Tabung Alam Sedunia]]
[[nl:Wereld Natuur Fonds]]
[[nl:Wereld Natuur Fonds]]
[[nn:World Wide Fund for Nature]]
[[no:World Wide Fund for Nature]]
[[no:World Wide Fund for Nature]]
[[pl:World Wildlife Fund]]
[[pl:World Wildlife Fund]]

Έκδοση από την 16:45, 9 Νοεμβρίου 2010

Αρχείο:WWF logo.svg
Το «Πάντα», έμβλημα του WWF

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature ή World Wildlife Fund), ή WWF όπως είναι γνωστό, είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργάνισμός για την διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, με περισσότερα από 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες και υποστηρίζοντας 100 προγράμματα διατήρησης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποτελεί επίσης φιλανθρωπία, με περίπου το 9% της χρηματοδότησής του να προέρχεται από εθελοντικές δωρεές από ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Αποστολή του οργανισμού είναι «να σταματήσει και να αντιστρέψει την καταστροφή του περιβάλλοντός μας»[1][2]. Σήμερα, μεγάλο μέρος από την προσπάθειά του επικεντρώνεται στην διατήρηση των τριών βιωμάτων που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, τα δάση, τα οικοσυστήματα γλυκού νερού, τους ωκεανούς και τις ακτές. Παράλληλα ασχολείται με την προστασία των απειλούμενων ειδών, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή.

Ιστορία

Ο οργανισμός ιδρύθηκε ως φιλανθρωπικό ταμείο στις 11 Σεπτεμβρίου 1961, στην πόλη Μόρζες (Morges) της Ελβετίας, με το όνομα Παγκόσμιο Ταμείο Άγριας Φύσης (World Wildlife Fund). Αποτέλεσε πρωτοβουλία των Τζούλιαν Χάξλεϊ (Julian Huxley) και Μαξ Νίκολσον (Max Nicholson)[3][4], οι οποίοι είχαν τριανταετή εμπειρία στο να φέρνουν σε επαφή προοδευτικούς διανοούμενους με μεγάλες επιχειρήσεις δια μέσω της δεξαμενής σκέψης Πολιτικού και Οικονομικού Σχεδιασμού (Political and Economic Planning think tank).

Στο ιδρυτικό καταστατικό του, ο οργανισμός ανέφερε ότι η αρχική αποστολή του ήταν η «διατήρηση της παγκόσμιας χλωρίδας, πανίδας, των δασών, του τοπίου, του νερού, του εδάφους και άλλων φυσικών πόρων μέσω της διαχείρισης της γης, την έρευνα και τη δημοσιότητα, το συντονισμό των προσπαθειών, τη συνεργασία με κάθε ενδιαφερόμενο μέλος και με όλους τους άλλους κατάλληλους τρόπους»[5][6].

Τα χρόνια που ακολούθησαν ο οργανισμός άνοιξε γραφεία και ξεκίνησε δράσεις ανά τον κόσμο. Ο αρχικός στόχος των δραστηριοτήτων του ήταν η προστασία των απειλούμενων ειδών. Καθώς περισσότεροι πόροι γίνονταν διαθέσιμοι, οι δράσεις του επεκτάθηκαν και σε άλλες περιοχές όπως η διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας, της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων, της μείωσης της μόλυνσης και της αλόγιστης κατανάλωσης.

Το 1986 ο οργανισμός άλλαξε την ονομασία του σε Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (World Wide Fund for Nature), διατηρώντας τα αρχικά WWF, ώστε να απεικονίζει καλύτερα τον σκοπό των δράσεών του. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να λειτουργεί με το αρχικό του όνομα στις ΗΠΑ και τον Καναδά[7].

Δεν θα σώσουμε όλα όσα θα θέλαμε, αλλά θα σώσουμε πολλά περισσότερα από ότι αν δεν προσπαθούσαμε ποτέ – Σερ Πήτερ Σκοτ[8][7]

.

Το WWF έχει κατηγορηθεί από διάφορες πλευρές για μη αντικειμενική δράση λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με επιχειρήσεις. Το επιχειρηματικό κέντρο του οργανισμού παρέχει ευκαιρίες προώθησης για επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το όνομα και το σήμα του WWF ως μέσο προώθησης. Σήμερα το WWF συνεργάζεται με την Coca-Cola, τη Nokia, την Canon και άλλες επιχειρήσεις για την προώθηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 τέλος, ο Πρίγκιπας Μπερνάρντ της Ολλανδίας και ο Πρίγκιπας Φίλιππος, μαζί με μερικούς συνεργάτες, δημιούργησαν το Ταμέιο για τη Φύση 1001 (1001 Nature Trust), με σκοπό την κάλυψη των διοικητικών πτυχών του WWF. Η λέσχη αποτελείται από 1001 μέλη που ο καθένας συνείσφερε 10.000 δολάρια στο ταμείο[7] .

Πρόεδροι

Πρόεδροι από το 1962 έως σήμερα[9]
Έτη Όνομα
1962-1976 ΑΑ Βερνάρντ της Ολλανδίας (HRH Prince Bernhard of the Netherlands)
1976–1981 Τζον Λούντον (John H Loudon)
1981–1996 ΑΑ Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου (HRH Prince Philip, Duke of Edinburgh)
1996–1999 Σιέντ Μπαμπάρ Αλί (Syed Babar Ali)
2000 Ρουντ Λούμπερς (Ruud Lubbers)
2000–2001 Σάρα Μόρρισον (Hon. Sara Morrison)
2001–σήμερα Εμέκα Ανιαόκου (Chief Emeka Anyaoku)

Η διαφωνία για τα αρχικά

Το 2000 το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση μήνυσε την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης (World Wrestling Federation, όπου σήμερα ονομάζεται World Wrestling Entertainment) για μη νόμιμες εμπορικές πρακτικές. Οι δύο πλευρές μοιράζονταν τα αρχικά WWF από το φθινόπωρο του 1979 και η περιβαλλοντική οργάνωση ισχυρίστηκε ότι η εταιρία είχε παραβιάσει μία συμφωνία του 1994 σχετικά με τη διεθνή χρήση των αρχικών[10][11].

Στις 10 Αυγούστου 2001, ένα Βρετανικό δικαστήριο έκρινε υπέρ του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Πάλης άσκησε έφεση τον Οκτώβριο του 2001. Όμως, στις 5 Μαΐου 2002 η ομοσπονδία άλλαξε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της από wwf.com σε WWE.com και αντικατέστησε κάθε αναφορά WWF στην ιστοσελίδα με το WWE, ως προοίμιο της αλλαγής του ονόματος της εταιρίας σε World Wrestling Entertainment. Ο κωδικός της μετοχής της επίσης άλλαξε από WWF σε WWE.

Η αλλαγή των αρχικών όμως δεν τερμάτισε τη νομική διαμάχη των δύο οργανισμών. Αργότερα το 2002 το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση αξίωσε 360 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, η οποία όμως απορρίφθηκε. Η επακόλουθη αίτηση του οργανισμού να αναιρεθεί η απόφαση απορρίφθηκε από το Βρετανικό Εφετείο στις 28 Ιουνίου 2007. Το 2003 η World Wrestling Entertainment πέτυχε τη συνέχιση της προώθησης συγκεκριμένων ήδη υπαρχόντων προϊόντων με το λογότυποWWF. Όμως η εταιρία υποχρεώθηκε να εκδώσει διαφημιστικά προϊόντα με το νέο λογότυπο, ενώ το δικαστήριο διέταξε την εταιρία να αντικαταστήσει τόσο τις προφορικές όσο και τις οπτικές αναφορές στο WWF από τη βιβλιοθήκη οπτικού υλικού της.

Παραπομπές

  1. to halt and reverse the destruction of our environment
  2. World Wildlife Fund, Organization of the World Wildlife Fund
  3. WWF FAQ: Who were the founders of WWF?
  4. WWF FAQ: Where and when was WWF founded?
  5. conservation of world fauna, flora, forests, landscape, water, soils and other natural resources by the management of land, research and investigation, and publicity, coordination of efforts, cooperation with other interested parties and all other appropriate means
  6. FAQ: What was the original motivation for WWF's founders?
  7. 7,0 7,1 7,2 WWF Finland - History of WWF International (English)
  8. We shan't save all we should like to, but we shall save a great deal more than if we had never tried.
  9. WWF Presidents of the Organization over its history
  10. InternetNews Realtime IT News – Wildlife Fund Pins Wrestling Federation
  11. Text of the 1994 legal agreement with the World Wrestling Federation

Εξωτερικές συνδέσεις

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα World Wide Fund for Nature της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).