Πότσδαμ: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ie:Potsdam
μ Ρομπότ: Προσθήκη: sl:Potsdam
Γραμμή 67: Γραμμή 67:
{{Link FA|af}}
{{Link FA|af}}
{{Link FA|de}}
{{Link FA|de}}

[[frr:Potsdam]]


[[af:Potsdam]]
[[af:Potsdam]]
Γραμμή 90: Γραμμή 92:
[[fj:Potsdam]]
[[fj:Potsdam]]
[[fr:Potsdam]]
[[fr:Potsdam]]
[[frr:Potsdam]]
[[fy:Potsdam]]
[[fy:Potsdam]]
[[ga:Potsdam]]
[[ga:Potsdam]]
Γραμμή 133: Γραμμή 134:
[[simple:Potsdam]]
[[simple:Potsdam]]
[[sk:Postupim]]
[[sk:Postupim]]
[[sl:Potsdam]]
[[sq:Potsdami]]
[[sq:Potsdami]]
[[sr:Потсдам]]
[[sr:Потсдам]]

Έκδοση από την 08:50, 1 Νοεμβρίου 2010

Συντεταγμένες: 52°24′00″N 13°04′00″E / 52.4°N 13.0667°E / 52.4; 13.0667

Πότσνταμ / Πότσδαμ
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Κρατίδιο:Βρανδεμβούργο
Περιφέρεια:--
Δήμαρχος:Jann Jakobs (SPD)
Δημοτικά διαμερ:9
Πληθυσμός:147.583 (31 Δεκεμβρίου 2005)
Έκταση:187,29 χμ²
Υψόμετρο:35
Τηλ. κωδικός:0331
Ταχ. κώδικας:14467, 14482, 14469, 14471, 14473, 14476, 14478 και 14480
Πιν. κυκλοφορίας:P
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Πότσνταμ ή Πότσδαμ (γερμ. Potsdam) είναι η πρωτεύουσα του γερμανικού κρατίδιου του Βρανδεμβούργου. Η πόλη είναι ευρέως γνωστή για τα μοναδικά πολιτιστικά τοπία της, ειδικότερα τα πάρκα και το περίφημο ανάκτορο "Σανσουσί, (Sanssouci), που έκτισε ο Φρειδερίκος ο Μέγας, και που αποτελεί σήμερα "μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς" κατά την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Το Potsdam-Babelsberg ειναι ένα από τα κύρια κέντρα της ευρωπαϊκής παραγωγής ταινιών. Το Filmstudio Babelsberg συνεργάζεται όλο και περισσότερο με σημαντικές επιχειρήσεις από το Λος Άντζελες. Η ορχήστρα "Deutsches Filmorchester Babelsberg" ηχογραφεί συχνά κομμάτια για μουσική επένδυση εγχώριων και ξένων κινηματογραφικών ταινιών. Η ορχήστρα παρουσιάζει επίσης πολλές συναυλίες στην αίθουσα συναυλιών Nikolaisaal.

Γεωγραφία

Το Πότσδαμ βρίσκεται 26χλμ. νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Το διασχίζει ο ποταμός Χάβελ, και η πόλη χαρακτηρίζεται από μια σειρά διασυνδεδεμένων λιμνών μεταξύ των οποίων η Griebnitzsee, η Templiner See και άλλες.

Άποψη του Πότσδαμ
Άποψη του Πότσδαμ


Ιστορία

Μετά την αποχώρηση των γερμανικών φύλων προς τα δυτικά (περί τον 5ο αιώνα) η περιοχή κατοικήθηκε από Σλάβους, οι οποίοι τον 7ο/8ο αιώνα έκτισαν κάστρο, γύρω από το οποίο αργότερα δημιουργήθηκε η πόλη. Τον μεσαίωνα (10ος αιώνας) Γερμανοί επεκτάθηκαν και υπέταξαν βαθμηδόν τους Σλάβους. Το Πότσδαμ απέκτησε σημασία την εποχή του Μεγάλου Εκλέκτορα Φρειδερίκου Γουλιέλμου, ο οποίος το 1660 το έκανε δεύτερη (θερινή) έδρα του. Με το Διάταγμα ή Έδικτον του Πότσδαμ (8 Νοεμβρίου 1685) εισέρευσαν περί τους 20.000 Γάλλοι Προτεστάντες (οι Ουγενότοι) σε όλο το Βρανδεμβούργο και την Πρωσία, φέρνοντας μαζί τους τις τεχνικές γνώσεις και την κουλτούρα, που ωφέλησαν πολύ τον τόπο. Το Πότσδαμ γνώρισε μεγάλη άνθηση όμως στα χρόνια του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α' (του «Βασιλιά Στρατιώτη») και του διαδόχου του Φρειδερίκου Β' (του Μεγάλου), ο οποίος ήταν εκπρόσωπος της λεγομένης Πεφωτισμένης Δεσποτείας και φιλοξένησε τον Γάλλο φιλόσοφο του Διαφωτισμού, τον Βολταίρο, από το 1750 μέχρι το 1753.

Ο Φρειδερίκος ο 2ος (Μέγας)

Ο Φρειδερίκος Β' (ο 2ος) αναμόρφωσε το Πρωσικό κράτος και από τα έσοδα που του απέφεραν οι νέες περιοχές που κατέκτησε έκτισε από το 1745 και μετά πολλά μεγαλοπρεπή κτίσματα, μεταξύ των οποίων τα ιδιαίτερα μεγαλοπρεπή Sans Souci και το Νέο Παλάτι (Neues Palais), τα οποία περιβάλλονται από μεγάλους κήπους εκτάσεως 2.900 στρεμμάτων. Μέσα στους (γαλλικούς) κήπους του Sans Souci περιλαμβάνονται και άλλα κτίσματα όπως το Κινεζικό Περίπτερο, τα Νέα Διαμερίσματα (Neue Kammern), η Πινακοθήκη (Bildergalerie) κ.α. Τον 19ο αιώνα, επί Φρειδερίκου Γουλιέλμου Δ', κτίστηκαν και πολλά άλλα, όπως το Σαρλότενχοφ και τα Ρωμαϊκά Λουτρά στο πάρκο Σανσουσί, αλλά και πολλά άλλα γύρω από το Πότσδαμ, στο Γκλίνικε και στο Μπάμπελσμπεργκ.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατέλαβε την χώρα το 1806-1808. Από την εποχή του Φρειδερίκου Γουλιέλμου Α' (του «Βασιλιά Στρατιώτη») μέχρι και το τέλος του Β' Π.Π. και την αποχώρηση των σοβιετικών το 1994, η πόλη ήταν βάση στρατιωτικών μονάδων.

Στις 14/15 Απριλίου 1945, τρείς εβδομάδες πριν την λήξη του Β' Π.Π., βρεταννικός βομβαρδισμός κατέστρεψε μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλεως με κτίρια μοναδικού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, όπως το βασιλικό ανάκτορο, το οποίον κατεδαφίστηκε 1960 από τον Βάλτερ Ούλμπριχτ της ΛΔΓ, αλλά πρόκειται να αναστηλωθεί. Στις 30 Απριλίου 1945 κατελήφθη από σοβιετικά στρατεύματα.

Μεταξύ 17 Ιουλίου και 2 Αυγούστου 1945 έλαβε χώραν στο παλάτι Σεσίλιενχοφ Cecilienhof έξω από το Πότσδαμ στους Νέους Κήπους (Neuer Garten) η Διάσκεψη του Πότσδαμ, στην οποία έλαβαν μέρος οι τρεις μεγαλύτερες χώρες των συμμαχικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ, η Βρεταννία και η Σοβιετική Ένωση με εκπροσώπους τους Χάρρυ Τρούμαν, Ουίνστον Τσώρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν αντίστοιχα. Στόχος της συνόδου ήταν να αποφασιστεί το μέλλον της ηττημένης ναζιστικής Γερμανίας, η οποία είχε συνθηκολογήσει στις 8 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Το 1945 ήταν μέρος των σοβιετικής ζώνης κατοχής, από το 1952 μέχρι την επανένωση της Γερμανίας (1990) ήταν πρωτεύουσα μιας περιφέρειας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΛΔΓ - DDR) και από το 1990 είναι πρωτεύουσα του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, ενός από τα 16 κρατίδια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (ΟΔΓ - BRD).

Αξιοθέατα

Πιό μακρυά

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA