Τυχαία μεταβλητή: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{επιμέλεια}}
{{επιμέλεια}}
Ορίζουμε μια τυχαία μεταβλητή σε ένα [[χώρος πιθανότητας|χώρο πιθανότητας]] <math>(\Omega,\mathcal{F},P)</math> ως μια συνάρτηση από το <math>\Omega</math> στο R που όλα τα υποσύνολα του <math>\Omega</math> που σε πάνε σε σύνολα της Μπορελιανής άλγεβρας ανήκουν στην [[σ-άλγεβρα]] <math>\mathcal{F}</math>. Αυτός ο ορισμός ισχύει για τη μια διάσταση αλλά επεκτείνεται άνετα και σε περισσότερες διαστάσεις.
Έστω ενας [[χώρος πιθανότητας|χώρο πιθανότητας]] <math>(\Omega,\mathcal{F},P)</math> και ένας [[μετρικός χώρος]] <math>(S,\mathcal{S})</math>. Ορίζουμε ως τυχαία μεταβλητή <math>X:\Omega \to S,</math> μια <math>(\mathcal{F},\mathcal{S})</math> - μετρίσιμη συνάρτηση, δηλαδή τέτοια ώστε η αντίστροφη απεικόνηση της <math>X\,</math> για κάθε στοιχείο του <math>\mathcal{S}</math> να ανήκει στην [[σ-άλγεβρα]] <math>\mathcal{F}</math>, <math>\,\forall A\in \mathcal S\;\, X^{-1}(A)\in\mathcal F</math>.



[[Κατηγορία:Θεωρία πιθανοτήτων]]
[[Κατηγορία:Θεωρία πιθανοτήτων]]

Έκδοση από την 10:49, 14 Σεπτεμβρίου 2006

Έστω ενας χώρο πιθανότητας και ένας μετρικός χώρος . Ορίζουμε ως τυχαία μεταβλητή μια - μετρίσιμη συνάρτηση, δηλαδή τέτοια ώστε η αντίστροφη απεικόνηση της για κάθε στοιχείο του να ανήκει στην σ-άλγεβρα , .