Λάκμος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Diamond~elwiki (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Λάκμος''' (ή '''Περιστέρι''') αποτελεί τμήμα της οροσειράς της νότιας [[Πίνδος|Πίνδου]] και βρίσκεται στα όρια των νομών [[Νομός Τρικάλων|Τρικάλων]] και [[Νομός Ιωαννίνων|Ιωαννίνων]]. Ενώνεται με το Δοκίμι μέσω του αυχένα ''Μάντρα Χότζα'' και με την Κακαρδίτσα μέσω του αυχένα ''Μπάρος''. Υψηλότερη κορυφή του είναι η Τσουκαρέλα (2.295 μ). Το δυτικό τμήμα του Λάκμου ανήκει στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αράχθου, ενώ το ανατολικό τμήμα ανήκει στη λεκάνη απορροής του ποταμού [[Αχελώος|Αχελώου]]. Η σημαντικότερη πηγή του Αχελώου βρίσκεται στη θέση ''Βερλίγκα'' (στα βλάχικα σημαίνει μαίανδρος) του Λάκμου σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων.
Ο '''Λάκμος''' (ή '''Περιστέρι''') αποτελεί τμήμα της οροσειράς της νότιας [[Πίνδος|Πίνδου]] και βρίσκεται στα όρια των νομών [[Νομός Τρικάλων|Τρικάλων]] και [[Νομός Ιωαννίνων|Ιωαννίνων]].
Ενώνεται με το Δοκίμι μέσω του αυχένα ''Μάντρα Χότζα'' και με την Κακαρδίτσα μέσω του αυχένα ''Μπάρος''. Υψηλότερη κορυφή του είναι η Τσουκαρέλα (2.295 μ). Το δυτικό τμήμα του Λάκμου ανήκει στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αράχθου, ενώ το ανατολικό τμήμα ανήκει στη λεκάνη απορροής του ποταμού [[Αχελώος|Αχελώου]]. Η σημαντικότερη πηγή του Αχελώου βρίσκεται στη θέση ''Βερλίγκα'' (στα βλάχικα σημαίνει μαίανδρος) του Λάκμου σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων.


{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}
{{επέκταση γεωγραφία Ελλάδας}}


[[Κατηγορία:Βουνά της Ελλάδας]]
[[Κατηγορία:Βουνά της Ελλάδας]][[Κατηγορία:Βουνά]]

Έκδοση από την 10:18, 14 Σεπτεμβρίου 2006

Ο ΛάκμοςΠεριστέρι) αποτελεί τμήμα της οροσειράς της νότιας Πίνδου και βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Ιωαννίνων.

Ενώνεται με το Δοκίμι μέσω του αυχένα Μάντρα Χότζα και με την Κακαρδίτσα μέσω του αυχένα Μπάρος. Υψηλότερη κορυφή του είναι η Τσουκαρέλα (2.295 μ). Το δυτικό τμήμα του Λάκμου ανήκει στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αράχθου, ενώ το ανατολικό τμήμα ανήκει στη λεκάνη απορροής του ποταμού Αχελώου. Η σημαντικότερη πηγή του Αχελώου βρίσκεται στη θέση Βερλίγκα (στα βλάχικα σημαίνει μαίανδρος) του Λάκμου σε υψόμετρο περίπου 2.000 μέτρων.

Πρότυπο:Επέκταση γεωγραφία Ελλάδας