Σικόκου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: ace:Shikoku
μ Ρομπότ: Προσθήκη: simple:Shikoku
Γραμμή 64: Γραμμή 64:
[[ru:Сикоку]]
[[ru:Сикоку]]
[[sco:Shikoku]]
[[sco:Shikoku]]
[[simple:Shikoku]]
[[sk:Šikoku]]
[[sk:Šikoku]]
[[sl:Šikoku]]
[[sl:Šikoku]]

Έκδοση από την 00:20, 2 Οκτωβρίου 2010

Η νήσος Σικόκου στο χάρτη της Ιαπωνίας

Η νήσος Σικόκου (四国 κυριολ. Οι τέσσερις χώρες) με έκταση 18.800 km² και πληθυσμό 4.141.955 κατοίκους (2005), είναι το μικρότερο από τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας, τόσο σε μέγεθος, όσο και σε πληθυσμό. Βρίσκεται νοτίως της Χόνσου και ανατολικά της Κιούσου και μεταξύ των τριών νησιών σχηματίζεται η Εσωτερική Θάλασσα Σέτο.

Το όνομα του νησιού προέρχεται από το χωρισμό της, ιστορικά, σε τέσσερις επαρχιες: Άβα, Τόσα, Σάνουκί και Ίγιο. Τα όριά τους διατηρούνται στους σημερινούς τέσσερις νομούς (県|ken) του νησιού:

Το βόρειο μέρος του νησιού είναι το πιο προσιτό συγκοινωνιακά και ανεπτυγμένο βιομηχανικά, ενώ απολαμβάνει το ήπιο κλίμα της Εσωτερικής Θάλασσας. Συνδέεται με τρεις υπεργέφυρες με τους μεγάλους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες της Χόνσου. Αντίθετα, το νότιο και μεγαλύτερο τμήμα είναι ορεινό και αραιοκατοικημένο, με κυρίως αγροτική οικονομία, ενώ βρέχεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Μεγάλες πόλεις - και πρωτεύουσες των αντίστοιχων νομών - είναι στο βόρειο τμήμα η Τοκούσιμά, Τακάματσού και Ματσούγιαμά ενώ στο νότιο μόνο το Κότσι.

Η Σικόκου είναι διάσημη για τον πιο σημαντικό δρόμο προσκυνητών στην Ιαπωνία, που περιλαμβάνει 88 ναούς.