Μπρούνο ο Μέγας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
[[Αρχείο:Bruno the Great.jpg|thumb|right|Μπρούνο (ο Μέγας)]]
[[Αρχείο:Bruno the Great.jpg|thumb|right|Μπρούνο (ο Μέγας)]]


'''Μπρούνο ο μέγας''' (925 - 965) αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας στην [[Γερμανία]] (953 - 965) και δούκας της Λοθαραγγίας (954 - 965) νεώτερος γιός του [[Ερρίκος ο κυνηγός|Ερρίκου του κυνηγού]] και της δεύτερης συζύγου του Ματθίλδης νεώτερος αδελφός του [[Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|αυτοκράτορα Όθωνος Α'.]] Όταν ήταν παιδί προοριζόταν να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία,το 953 διορίστηκε επίσκοπος Κολωνίας θέση που είχε μείνει κενή όταν ο προηγούμενος επίσκοπος Κονράδος ο ερυθρός δούκας της Λοθαραγγίας γαμπρός του Όθωνα
Ο '''Μπρούνο ο Μέγας''' (925 - 965) ήταν αρχιεπίσκοπος της [[Κολωνία|Κολωνίας]] στη [[Γερμανία]] (953 - 965) και δούκας της Λοθαριγγίας (954 - 965) νεώτερος γιος του [[Ερρίκος ο κυνηγός|Ερρίκου του κυνηγού]] και της δεύτερης συζύγου του Ματθίλδης, νεώτερος αδελφός του [[Όθων Α΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας|αυτοκράτορα Όθωνος Α'.]] Όταν ήταν παιδί προοριζόταν να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία, το 953 διορίστηκε επίσκοπος Κολωνίας, θέση που είχε μείνει κενή όταν ο προηγούμενος επίσκοπος Κονράδος ο Ερυθρός, δούκας της Λοθαριγγίας γαμπρός του Όθωνα εξεγέρθηκε εναντίον του. Την επόμενη χρονιά κατέστειλε οριστικά την εξέγερση και απέβαλλε τον Κονράδο από το δουκάτο της Λοθαριγγίας τοποθετώντας στην θέση του τον αδελφό του Μπρούνο. Αρχικά ο Μπρούνο ήταν δούκας σε ολόκληρη την Λοθαριγγία
([[Λωρραίνη]]), το 959 τοποθέτησε δύο ντόπιους ευγενείς τον [[Γοδεφρείδος Α' της Κάτω Λωρραίνης|Γοδεφρείδο]] και τον [[Φρειδερίκος Α' της Άνω Λωρραίνης|Φρειδερίκο]] σάν μαγδράβους σε Κάτω Λοθαρριγία και Άνω Λοθαρριγία αντίστοιχα. Οι δύο μαγδράβοι αναγνωρίστηκαν σάν δούκες ανεξάρτητων δουκάτων μετά τον θάνατο του Μπρούνο, το δουκάτο ενώθηκε ξανά το 1044 υπό τον [[Γκοθέλο Α' της Λωρραίνης|Γκοθέλο Α'.]] Οι συνδυασμένες δυνάμεις που είχε σαν δούκας και αρχιεπίσκοπος Κολωνίας έδωσαν στον Μπρούνο τεράστιες δυνάμεις στην αυτοκρατορία ήταν ο δεύτερος σε ισχύ μετά τον αδελφό του αυτοκράτορα Όθωνα, αντιβασιλιάς για λογαριασμό των ανηλίκων βασιλέων της Γαλλίας [[Λοθάριος της Γαλλίας|Λοθαρίου]] και [[Ούγος Καπέτος|Ούγου Καπέτου.]] Απο το 961 ο Μπρούνο διορίστηκε αναπληρωτής αυτοκράτορας για λογαριασμό του αδελφού του Όθωνα την εποχή που απουσίαζε στην [[Ιταλία]], επίσης είχε μεγάλη σειρά από βασιλικά καθήκοντα, όπως να κόβει νομίσματα να συλλέγει φόρους και να κατασκευάζει οχυρώσεις. Η αυλή του Μπρούνο στην [[Κολωνία]] ήταν την εποχή του το μεγαλύτερο κέντρο τέχνης και πολιτισμού σε ολόκληρη την [[Γερμανία]], τον καθεδρικό ναό της πόλης τον πλούτισε τόσο πολύ ώστε να συναγωνίζεται τον ναό του Αγίου Πέτρου στην [[Ρώμη]].
εξεγέρθηκε εναντίον του. Την επόμενη χρονιά κατέστειλε οριστικά την εξέγερση απέβαλλε τον Κονράδο απο το δουκάτο της
Λοθαραγγίας τοποθετώντας στην θέση του τον αδελφό του Μπρούνο. Αρχικά ο Μπρούνο ήταν δούκας σε ολόκληρη την Λοθαραγγία
([[Λωρραίνη]]), το 959 τοποθέτησε δύο ντόπιους ευγενείς τον [[Γοδεφρείδος Α' της Κάτω Λωρραίνης|Γοδεφρείδο]] και τον [[Φρειδερίκος Α' της Άνω Λωρραίνης|Φρειδερίκο]] σάν μαγδράβους σε Κάτω Λοθαρραγία και Άνω Λοθαρραγία αντίστοιχα. Οι δύο μαγδράβοι αναγνωρίστηκαν σάν δούκες ανεξάρτητων δουκάτων μετά τον θάνατο του Μπρούνο, το δουκάτο ενώθηκε ξανά το 1044 υπο τον [[Γκοθέλο Α' της Λωρραίνης|Γκοθέλο Α'.]] Οι συνδυασμένες δυνάμεις που είχε σάν δούκας και αρχιεπίσκοπος Κολωνίας έδωσαν στον Μπρούνο τεράστιες δυνάμεις στην αυτοκρατορία ήταν ο δεύτερος σε ισχύ μετά τον αδελφό του αυτοκράτορα Όθωνα, αντιβασιλιάς για λογαριασμό των ανηλίκων βασιλέων της Γαλλίας [[Λοθάριος της Γαλλίας|Λοθαρίου]] και [[Ούγος Καπέτος|Ούγου Καπέτου.]] Απο το 961 ο Μπρούνο διορίστηκε αναπληρωτής αυτοκράτορας για λογαριασμό του αδελφού του Όθωνα την εποχή που απουσίαζε στην [[Ιταλία]], επίσης είχε μιά μεγάλη σειρά απο βασιλικά καθήκοντα όπως να κόβει νομίσματα να συλλέγει φόρους και να κατασκευάζει οχυρώσεις. Η αυλή του Μπρούνο στην [[Κολωνία]] ήταν την εποχή του το μεγαλύτερο κέντρο τέχνης και πολιτισμού σε ολόκληρη την [[Γερμανία]], τον καθεδρικό ναό της πόλης τον πλούτισε τόσο πολύ ώστε να συναγωνίζεται τον ναότου Αγίου Πέτρου στην [[Ρώμη]].





Έκδοση από την 06:30, 29 Σεπτεμβρίου 2010

Μπρούνο (ο Μέγας)

Ο Μπρούνο ο Μέγας (925 - 965) ήταν αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας στη Γερμανία (953 - 965) και δούκας της Λοθαριγγίας (954 - 965) νεώτερος γιος του Ερρίκου του κυνηγού και της δεύτερης συζύγου του Ματθίλδης, νεώτερος αδελφός του αυτοκράτορα Όθωνος Α'. Όταν ήταν παιδί προοριζόταν να ακολουθήσει εκκλησιαστική σταδιοδρομία, το 953 διορίστηκε επίσκοπος Κολωνίας, θέση που είχε μείνει κενή όταν ο προηγούμενος επίσκοπος Κονράδος ο Ερυθρός, δούκας της Λοθαριγγίας γαμπρός του Όθωνα εξεγέρθηκε εναντίον του. Την επόμενη χρονιά κατέστειλε οριστικά την εξέγερση και απέβαλλε τον Κονράδο από το δουκάτο της Λοθαριγγίας τοποθετώντας στην θέση του τον αδελφό του Μπρούνο. Αρχικά ο Μπρούνο ήταν δούκας σε ολόκληρη την Λοθαριγγία (Λωρραίνη), το 959 τοποθέτησε δύο ντόπιους ευγενείς τον Γοδεφρείδο και τον Φρειδερίκο σάν μαγδράβους σε Κάτω Λοθαρριγία και Άνω Λοθαρριγία αντίστοιχα. Οι δύο μαγδράβοι αναγνωρίστηκαν σάν δούκες ανεξάρτητων δουκάτων μετά τον θάνατο του Μπρούνο, το δουκάτο ενώθηκε ξανά το 1044 υπό τον Γκοθέλο Α'. Οι συνδυασμένες δυνάμεις που είχε σαν δούκας και αρχιεπίσκοπος Κολωνίας έδωσαν στον Μπρούνο τεράστιες δυνάμεις στην αυτοκρατορία ήταν ο δεύτερος σε ισχύ μετά τον αδελφό του αυτοκράτορα Όθωνα, αντιβασιλιάς για λογαριασμό των ανηλίκων βασιλέων της Γαλλίας Λοθαρίου και Ούγου Καπέτου. Απο το 961 ο Μπρούνο διορίστηκε αναπληρωτής αυτοκράτορας για λογαριασμό του αδελφού του Όθωνα την εποχή που απουσίαζε στην Ιταλία, επίσης είχε μεγάλη σειρά από βασιλικά καθήκοντα, όπως να κόβει νομίσματα να συλλέγει φόρους και να κατασκευάζει οχυρώσεις. Η αυλή του Μπρούνο στην Κολωνία ήταν την εποχή του το μεγαλύτερο κέντρο τέχνης και πολιτισμού σε ολόκληρη την Γερμανία, τον καθεδρικό ναό της πόλης τον πλούτισε τόσο πολύ ώστε να συναγωνίζεται τον ναό του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Bruno the Great της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).