Θέμα (σκάκι): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
λεκτικά
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ (λεκτικά)
* άλλα θέματα επεκτείνονται σε διάφορες φάσεις του προβλήματος και παρακολουθούν τον τρόπο που αλλάζουν οι άμυνες των μαύρων (πχ. a b) και τα ματ των λευκών (πχ. X Y) από την μια φάση στην επόμενη (πχ. 1η φάση εικονικό παιγνίδι μετά από μία δοκιμή a-X b-Y, 2η φάση πραγματικό παιγνίδι μετά το κλειδί b-X, a-Y).
 
Όταν ο λύτης αποπειράται να λύσει ένα πρόβλημα, ουσιαστικά επιδιώκει να ανακαλύψει την ιδέα που έχει κρύψει ο συνθέτης μέσα στο πρόβλημα, και να εκτιμήσει πόσο όμορφα και οικονομικά πέτυχε ο δημιουργός τον στόχο του. Πρέπει να εξετάσει το παιγνίδι σε κάθε ''φάση'' του προβλήματος και να διαπιστώσει τις αλλαγές των ματ από την μια φάση στην επόμενη. Δεν πρέπει να παραπλανηθεί ο λύτης από τις ''δοκιμές'' (προσπάθειες των λευκών που αποκρούονται με μοναδική κίνηση των μαύρων), και πρέπει να βρει το μοναδικό ''κλειδί'' και τις βαριάντες που ακολουθούν το κλειδί.
 
 
*'''Αλλαγμένα ματ''' (''Mutate'') - ένα είδος προβλήματος ''Μπλοκ'' στο οποίο τουλάχιστον ένα ματ στο ''έτοιμο παιγνίδι'' αλλάζει μετά το ''κλειδί''.
*'''[[Αλμπίνο (σκάκι)|Αλμπίνο]]''' (''Albino'') - ένα πρόβλημα περιέχει ένα λευκό πιόνι στο τετράγωνο εκκίνησής του. Το πιόνι, σε τέσσερα σημεία της λύσης κάνει τις τέσσερις δυνατές κινήσεις του (ένα τετράγωνο μπροστά, δύο τετράγωνα μπροστά, πάρσιμο αριστερά, πάρσιμο δεξιά). Αν αυτή η συμπεριφορά γίνεται από μαύρο πιόνι, το πρόβλημα λέγεται ''Πικανίνι''.
*'''[[Αλουμβάντλουνγκ (σκάκι)|Αλουμβάντλουνγκ]]''' (''Allumwandlung'', ''AUW'') - είναι ένα πρόβλημα που η λύση του περιλαμβάνει προαγωγές πιονιών σε όλα τα είδη κομματιών. Στο ορθόδοξο σκάκι,: σε βασίλισσα, πύργο, αξιωματικό, άλογο. Στο μαγικόμυθικό σκάκι,: επιπρόσθετα σε μαγικάμυθικά κομμάτια που υπήρχαν στην σκακιέρα στην αρχική θέση του προβλήματος.
*'''[[Αντι-Μπρίστολ (σκάκι)|Αντι-Μπρίστολ]]''' (''Anti-Bristol'') - ένα μαύρο γραμμικό κομμάτι παρεμβάλλεται σε άλλο μαύρο κομμάτι όμοιας γραμμικής κίνησης στην ίδια γραμμή (ή στήλη ή διαγώνιο). Αν τα κομμάτια είναι σε διαφορετική γραμμή έχουμε διατομή ''Χολτσχάουζεν''. Το θέμα ''Μπρίστολ'' είναι για λευκά κομμάτια.
* Ρετροαναλύσεις
**'''[[Αποδεικτική ανάλυση (σκάκι)|Αποδεικτική ανάλυση]]''' (''Retrograde analysis'') ή '''Ρετροανάλυση''' (''Retroanalysis'') – εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την κίνηση ή τις κινήσεις που οδήγησαν σε συγκεκριμένη θέση. Το πρόβλημα μπορεί να επικεντρώνεται στην ''αποδεικτική ανάλυση'' (όπως π.χ. γίνεται σε μια ''αποδεικτική παρτίδα'', ή σε ένα πρόβλημα με εκφώνηση "να καθοριστεί η τελευταία κίνηση των μαύρων"), ή μπορεί η ''αποδεικτική ανάλυση'' να είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος. Για παράδειγμα μπορεί να είναι αναγκαίο να καθοριστεί ότι ο μαύρος βασιλιάς έχει κινηθεί μέχρι να σχηματιστεί η αρχική θέση του προβλήματος, άρα δεν έχει το δικαίωμα του [[ροκέ]], άρα μπορεί να ''αποδειχτεί'' σωστή η λύση, που ίσως κάποιοι την θεώρησαν λαθεμένη.
**'''[[Αποδεικτική παρτίδα (σκάκι)|Αποδεικτική παρτίδα]]''' (''Proof game'') - ένα είδος προβλήματος όπου δίδεται μια θέση στον λύτη και πρέπει αυτός να ανακαλύψει την παρτίδα που φτάνει σ’ αυτή την θέση σε δεδομένο πλήθος κινήσεων. Είναι ένα είδος ''Αποδεικτικής ανάλυσης''.
*'''Βασιλική Μπαταρία''' (''Royal battery'') - σχηματίζεται όταν το ενδιάμεσο κομμάτι της ''Μπαταρίας'' είναι ο λευκός βασιλιάς. Άθλος είναι όταν δίνει ματ ανοίγοντας με έξι διαφορετικούς τρόπους.
*Διατομές
**'''Διατομή [[Βίρτσμπουργκ-Πλαχούτα (σκάκι)|Βίρτσμπουργκ-Πλαχούτα]]''' (''Würzburg-Plachutta'') - αμοιβαία παρεμβολή μεταξύ δυό γραμμικών κομματιών όμοιας κίνησης που βρίσκονται σε διαφορετικές γραμμές. Είναι ένα ζευγάρι αυτοπαρεμβολών ''Χολτσχάουζεν'' όπου το κομμάτι A παρεμποδίζει το κομμάτι B στην μία βαριάντα, και το κομμάτι B παρεμποδίζει το κομμάτι A στην άλλη. Αν η αμοιβαία αυτοπαρεμβολή προκαλείται από θυσία λευκού κομματιού στο κρίσιμο τετράγωνο της διατομής, το θέμα ονομάζεται ''Πλαχούτα''.
**Στο ''άνοιγμα γραμμής'' το πρώτο κομμάτι φεύγει από το τετράγωνο ώστε το δεύτερο (γραμμικό κομμάτι) να περάσει πάνω από το τετράγωνο αυτό πηγαίνοντας προς κάποιο τετράγωνο προορισμού.
**Στο ''άνοιγμα γραμμής Μπρίστολ'' (''Bristol line clearance''), (που είναι θέμα δύο κινήσεων), το πρώτο λευκό γραμμικό κομμάτι κινείται προς μια κατεύθυνση ανοίγοντας δρόμο για το δεύτερο λευκό γραμμικό κομμάτι που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. (Για μαύρα κομμάτια το θέμα λέγεται ''Αντι-Μπρίστολ'').
**Δες στο ''Δίπλωμα Τέρτον'', πώς εκκενώνει την γραμμή το πρώτο κομμάτι.
**Στο ''Δίπλωμα Τέρτον'', (που είναι θέμα τριών κινήσεων), το πρώτο γραμμικό κομμάτι κινείται προς μια κατεύθυνση, ένα δεύτερο γραμμικό κομμάτι μπαίνει στην γραμμή και κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.
*'''Εξέλσιορ''' (''Excelsior'') - Όποιο πρόβλημα παρουσιάζει στην λύση του ένα πιόνι που κινείται από το αρχικό του τετράγωνο μέχρι να προαχθεί, περιέχει το θέμα ''[[Εξέλσιορ (σκακιστικό πρόβλημα)|Εξέλσιορ]]''.
*'''Επιστροφή''' (''Switchback'') - ένα κομμάτι φεύγει από ένα τετράγωνο και αργότερα στην λύση επιστρέφει σ’ αυτό και όλη η διαδρομή γίνεται σε μια γραμμή (π.χ. ένας πύργος ακολουθεί την πορεία ε3-ε5-ε3). Συγκρίνετε αυτό με το ''Ταξίδι μετ’ επιστροφής'', όπου η διαδρομή είναι πολυγωνική.
*'''[[Κυριαρχία (σκάκι)|Κυριαρχία]]''' (''Domination'') - στις [[Σπουδή (σκάκι)|σπουδές]], μια κατάσταση όπου ένα κομμάτι έχει σχετικά μεγάλη ελευθερία κινήσεων αλλά είναι καταδικασμένο να χαθεί. Τον όρο εισήγαγε ο συνθέτης [[Ανρί Ρινκ]] (Henri Rinck). Το θέμα μελέτησε διεξοδικά ο [[Γκένριχ Κασπαριάν]]).
*'''[[Λάσνι (σκάκι)|Λάσνι]]''' (''Lacny'') - ένα θέμα στο οποίο οι άμυνες a, b και c αντιμετωπίζονται με τα ματ A, B και C αντίστοιχα σε μια ''φάση παιγνιδιού'' και με τα ματ B, C και A αντίστοιχα σε άλλη φάση παιγνιδιού.
*'''[[Μαντράζι (σκάκι)|Μαντράζι]]''' (''Madrasi'') - παραλύσεις κομματιών.
*'''[[Μαξιμούμερ (σκάκι)|Μαξιμούμερ]]''' (''Maximummer'') - τα μαύρα κάνουν την μακρύτερη κίνηση.
*Ματ μορφή του Ματ - η εμφάνιση του ματ είναι ειδικό χαρακτηριστικό των προβλημάτων της ''[[Σχολή της Βοημίας (σκάκι)|Σχολής της Βοημίας]]'' (''Bohemian School'').
** '''Ιδεώδες ματ''' (''Ideal mate'') - ένα ''καθαρό ματ'' στο οποίο όλοι οι πεσσοί και των δυό χρωμάτων συμμετέχουν για να επιτευχθεί.
** '''[[Καθαρό ματ (σκάκι)|Καθαρό ματ]]''' (''Pure mate'') - είναι η θέση ματ όπου το τετράγωνο του βασιλιά που γίνεται ματ και όλα τα γειτονικά του τετράγωνα, ή απειλούνται το καθένα από μια δύναμη, ή είναι μπλοκαρισμένα από φιλικούς του πεσσούς, (όχι απειλή και μπλοκ ταυτόχρονα). (Εξαιρείται το καρφωμένο φιλικό κομμάτι που εμποδίζεται να κινηθεί για να καλύψει το σαχ).
** '''Ματ καθρέφτης''' - είναι το ματ όπου όλα τα τετράγωνα γύρω από τον μαύρο βασιλιά είναι κενά.
** '''Τέλειο ματ''' - είναι ένα ιδεώδες ματ καθρέφτης.
*'''Μπαταρία''' (''Battery'') - έχουμε στη σειρά ένα λευκό κομμάτι που μπορεί να απειλήσει τον μαύρο βασιλιά, ένα λευκό κομμάτι που δεν τον απειλεί και τον μαύρο βασιλιά. Αν απομακρυνθεί το ενδιάμεσο λευκό κομμάτι ενεργοποιείται η μπαταρία και δίνει σαχ από αποκάλυψη. Για παράδειγμα, αν ένας λευκός ίππος βρίσκεται ανάμεσα σε ένα λευκό πύργο και τον μαύρο βασιλιά, η μετακίνηση του ίππου αποκαλύπτει σαχ από τον πύργο. Δες και ''Βασιλική Μπαταρία''.
**'''Βασιλική Μπαταρία''' (''Royal battery'') - σχηματίζεται όταν το ενδιάμεσο κομμάτι της ''Μπαταρίας'' είναι ο λευκός βασιλιάς. ''Άθλος'' είναι όταν η βασιλική μπαταρία δίνει ματ ανοίγοντας με έξι διαφορετικούς τρόπους.
*'''Μπλοκ''' (''Block'') ή αποκλεισμός - το πρόβλημα στο οποίο το ''κλειδί'' δεν εισάγει ''απειλή'', αλλά βάζει τα μαύρα σε κατάσταση ''Τσούκτσβανγκ'', όπου κάθε κίνηση οδηγεί σε ματ. Στο ''Τέλειο μπλοκ'', όλες οι κινήσεις των μαύρων αντιμετωπίζονται με ματ στο ''έτοιμο παιγνίδι'' και το κλειδί είναι απλά μια κίνηση αναμονής. Στο ''Ατελές μπλοκ'', δεν υπάρχουν έτοιμα ματ για όλες τις κινήσεις των μαύρων στο έτοιμο παιγνίδι, οπότε το κλειδί παρέχει τις αναγκαίες απαντήσεις ματ. Σε πρόβλημα ''Αλλαγμένων ματ'' κάποια από τα ματ που προβλέπονται στο έτοιμο παιγνίδι αλλάζουν μετά το κλειδί.
*'''Ντουάλ''' (''Dual'') - ιδεωδώς, τα λευκά θα έπρεπε να έχουν μόνο μια κίνηση σε κάθε κρίσιμο σημείο της λύσης ενός προβλήματος. Αν τα λευκά έχουν εναλλακτικές δυνατότητες συνέχειας σε κινήσεις εκτός της πρώτης, αυτό ονομάζεται ''ντουάλ''. Το ντουάλ δεν είναι τόσο σοβαρό ελάττωμα όπως η ''τρύπα'', και στις μη κύριες βαριάντες θα μπορούσε να επιτρέπεται (αν και διαφέρουν οι απόψεις στο σημείο αυτό). Κάποια προβλήματα παρουσιάζουν ως πλεονέκτημα την ''αποφυγή των ντουάλ'' (''dual avoidance'') : από δύο φαινομενικά ισοδύναμες κινήσεις των λευκών, μόνο η μία είναι αποτελεσματική.
*'''[[Παρεμβολή (σκάκι)|Παρεμβολή]]''' (''Interference'') - το κλείσιμο της γραμμής ενός κομματιού από ένα δεύτερο κομμάτι, περιορίζοντας έτσι την κινητικότητα του πρώτου και αποκόπτοντάς το από ορισμένα τετράγωνα. Σε διάφορους τύπους παρεμβολών έχουν δοθεί διάφορα ονόματα, όπως ''Γκρίμσο'', ''Νοβότνι'', ''Αντι-Μπρίστολ'', ''Χολτσχάουζεν'', ''Βίρτσμπουργκ-Πλαχούτα'' και ''Πλαχούτα''.
*'''[[Πικανίνι (σκάκι)|Πικανίνι]]''' (''Pickaninny'') - ένα πρόβλημα περιέχει ένα μαύρο πιόνι στο τετράγωνο εκκίνησής του. Το πιόνι, σε τέσσερα σημεία της λύσης κάνει τις τέσσερις δυνατές κινήσεις του (ένα τετράγωνο μπροστά, δύο τετράγωνα μπροστά, πάρσιμο αριστερά, πάρσιμο δεξιά). Αν αυτή η συμπεριφορά γίνεται από λευκό πιόνι, το πρόβλημα λέγεται ''Αλμπίνο''.
* Ρετροαναλύσεις
**'''[[Αποδεικτική ανάλυση (σκάκι)|Αποδεικτική ανάλυση]]''' (''Retrograde analysis'') ή '''Ρετροανάλυση''' (''Retroanalysis'') – εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την κίνηση ή τις κινήσεις που οδήγησαν σε συγκεκριμένη θέση. Το πρόβλημα μπορεί να επικεντρώνεται στην ''αποδεικτική ανάλυση'' (όπως π.χ. γίνεται σε μια ''αποδεικτική παρτίδα'', ή σε ένα πρόβλημα με εκφώνηση "να καθοριστεί η τελευταία κίνηση των μαύρων"), ή μπορεί η ''αποδεικτική ανάλυση'' να είναι μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος. Για παράδειγμα μπορεί να είναι αναγκαίο να καθοριστεί ότι ο μαύρος βασιλιάς έχει κινηθεί μέχρι να σχηματιστεί η αρχική θέση του προβλήματος, άρα δεν έχει το δικαίωμα του [[ροκέ]], άρα μπορεί να ''αποδειχτεί'' σωστή η λύση, που ίσως κάποιοι την θεώρησαν λαθεμένη.
**'''[[Αποδεικτική παρτίδα (σκάκι)|Αποδεικτική παρτίδα]]''' (''Proof game'') - ένα είδος προβλήματος όπου δίδεται μια θέση στον λύτη και πρέπει αυτός να ανακαλύψει την παρτίδα που φτάνει σ’ αυτή την θέση σε δεδομένο πλήθος κινήσεων. Είναι ένα είδος ''Αποδεικτικής ανάλυσης''.
*'''Ταξίδι μετ’ επιστροφής''' (''Round trip'') - ένα κομμάτι φεύγει από ένα τετράγωνο και αργότερα στην λύση επιστρέφει σ’ αυτό με πολυγωνική πορεία (π.χ. ένας πύργος ακολουθεί την πορεία ε3-η3-η5-ε5-ε3). Ειδικές περιπτώσεις είναι το ''Τρίγωνο του βασιλιά'' και το ''Τρίγωνο της βασίλισσας''. Συγκρίνετε αυτό με την ''Επιστροφή'', όπου η διαδρομή γίνεται σε μια γραμμή.
*'''Τετράγωνο Διαφυγής''' (''Flight square'') - το τετράγωνο στο οποίο μπορεί να μετακινηθεί νόμιμα ο μαύρος βασιλιάς (αυτό που δεν απειλείται από λευκό πεσσό και δεν περιέχει μαύρο πεσσό). Αν τα μαύρα μετακινήσουν ένα κομμάτι σε ένα τετράγωνο διαφυγής, περιορίζοντας την κινητικότητα του μαύρου βασιλιά, αυτό λέγεται ''Αυτομπλοκάρισμα'' (''self-block''). Αν τα μαύρα απομακρύνουν ένα κομμάτι για να δημιουργήσουν ένα τετράγωνο διαφυγής, αυτό είναι ''εκκένωση τετραγώνου''.
771

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης