Θεοβάλδος Α΄ της Λωρραίνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Θεοβάλδος Α' της Λωρραίνης (1191 - 17 Φεβρουαρίου/1220) δούκας της Λωρραίνης (1213 - 1220) γιός και διάδοχος του δούκα της Λωρραίνης [[Φρειδερίκος Β' της Λωρραίνης|Φρειδερίκου Β']] και της Άννας του Μπάρ, ακολούθησε τον αυτοκράτορα Όθωνα Δ' στην '''μάχη του Μπουβίν''' στις 4 Ιουλίου/1214 οπου αιχμαλωτίστηκε αλλά ελευθερώθηκε γρήγορα.
Θεοβάλδος Α' της Λωρραίνης (1191 - 17 Φεβρουαρίου/1220) δούκας της Λωρραίνης (1213 - 1220) γιός και διάδοχος του δούκα της Λωρραίνης [[Φρειδερίκος Β' της Λωρραίνης|Φρειδερίκου Β']] και της Άννας του Μπάρ, ακολούθησε τον αυτοκράτορα Όθωνα Δ' στην '''μάχη του Μπουβίν''' στις 4 Ιουλίου/1214 οπου αιχμαλωτίστηκε αλλά ελευθερώθηκε γρήγορα.
Στην μάχη διαδοχής της Καμπανίας (1216) υποστήριξε τον Έραρδ Α' κόμη της Βρυέννης στην διένεξη του με τον [[Θεοβάλδος Α' της Ναβάρρας|Θεοβάλδο Δ' της Καμπανίας]] που είχε την υποστήριξη των Φιλίππου Β' της Αγγλίας,αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β' και του Ερρίκου Β' του Μπάρ. Ο Φρειδερίκος θεώρησε προσβλητικό την υποστήριξη ενός επαναστάτη και κατέλαβε την πόλη του Ροσέιμ που είχε δοθεί στην πατέρα του Φρειδερίκο Β', ο Θεοβάλδος εφαρμόζοντας αντίποινα ανακατέλαβε το Ροσέιμ (1218) και λεηλάτησε την [[Αλσατία]]. Ο Φρειδερίκος επιτέθηκε στην [[Λωρραίνη]] κυρίευσε την πρωτεύουσα Νανσύ πολιορκώντας το κάστρο του Αμάνς οπου ο Θεοβάλδος είχε βρεί καταφύγιο. Αιχμαλώτισε τον Θεοβάλδο και τον απελευθέρωσε ταπεινωμένο αργότερα αναγκάζοντας τον να κάνει πολλές παραχωρήσεις εδαφών, πέθανε άτεκνος τον διαδέχθηκε ο αδελφός του [[Ματθαίος Β' της Λωρραίνης|Ματθαίος]] ενώ η σύζυγος του παντρεύτηκε τον μεγάλο του αντίπαλο Θεοβάλδο της Καμπανίας.
Στην μάχη διαδοχής της Καμπανίας (1216) υποστήριξε τον Έραρδ Α' κόμη της Βρυέννης στην διένεξη του με τον [[Θεοβάλδος Α' της Ναβάρρας|Θεοβάλδο Δ' της Καμπανίας]] που είχε την υποστήριξη των Φιλίππου Β' της Αγγλίας, [[Φρειδερίκος Β΄ Χοενστάουφεν|αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β']] και του Ερρίκου Β' του Μπάρ. Ο Φρειδερίκος θεώρησε προσβλητικό την υποστήριξη ενός επαναστάτη και κατέλαβε την πόλη του Ροσέιμ που είχε δοθεί στην πατέρα του Φρειδερίκο Β', ο Θεοβάλδος εφαρμόζοντας αντίποινα ανακατέλαβε το Ροσέιμ (1218) και λεηλάτησε την [[Αλσατία]]. Ο Φρειδερίκος επιτέθηκε στην [[Λωρραίνη]] κυρίευσε την πρωτεύουσα Νανσύ πολιορκώντας το κάστρο του Αμάνς οπου ο Θεοβάλδος είχε βρεί καταφύγιο. Αιχμαλώτισε τον Θεοβάλδο και τον απελευθέρωσε ταπεινωμένο αργότερα αναγκάζοντας τον να κάνει πολλές παραχωρήσεις εδαφών, πέθανε άτεκνος τον διαδέχθηκε ο αδελφός του [[Ματθαίος Β' της Λωρραίνης|Ματθαίος]] ενώ η σύζυγος του παντρεύτηκε τον μεγάλο του αντίπαλο Θεοβάλδο της Καμπανίας.





Έκδοση από την 07:13, 9 Σεπτεμβρίου 2010

Θεοβάλδος Α' της Λωρραίνης (1191 - 17 Φεβρουαρίου/1220) δούκας της Λωρραίνης (1213 - 1220) γιός και διάδοχος του δούκα της Λωρραίνης Φρειδερίκου Β' και της Άννας του Μπάρ, ακολούθησε τον αυτοκράτορα Όθωνα Δ' στην μάχη του Μπουβίν στις 4 Ιουλίου/1214 οπου αιχμαλωτίστηκε αλλά ελευθερώθηκε γρήγορα. Στην μάχη διαδοχής της Καμπανίας (1216) υποστήριξε τον Έραρδ Α' κόμη της Βρυέννης στην διένεξη του με τον Θεοβάλδο Δ' της Καμπανίας που είχε την υποστήριξη των Φιλίππου Β' της Αγγλίας, αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β' και του Ερρίκου Β' του Μπάρ. Ο Φρειδερίκος θεώρησε προσβλητικό την υποστήριξη ενός επαναστάτη και κατέλαβε την πόλη του Ροσέιμ που είχε δοθεί στην πατέρα του Φρειδερίκο Β', ο Θεοβάλδος εφαρμόζοντας αντίποινα ανακατέλαβε το Ροσέιμ (1218) και λεηλάτησε την Αλσατία. Ο Φρειδερίκος επιτέθηκε στην Λωρραίνη κυρίευσε την πρωτεύουσα Νανσύ πολιορκώντας το κάστρο του Αμάνς οπου ο Θεοβάλδος είχε βρεί καταφύγιο. Αιχμαλώτισε τον Θεοβάλδο και τον απελευθέρωσε ταπεινωμένο αργότερα αναγκάζοντας τον να κάνει πολλές παραχωρήσεις εδαφών, πέθανε άτεκνος τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ματθαίος ενώ η σύζυγος του παντρεύτηκε τον μεγάλο του αντίπαλο Θεοβάλδο της Καμπανίας.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theobald I, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).