Βαβυλωνία: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Bot: hr:Babilonija is a featured article
Γραμμή 23: Γραμμή 23:


[[Κατηγορία:Μεσοποταμία]]
[[Κατηγορία:Μεσοποταμία]]
{{Link FA|hr}}


[[als:Babylon]]
[[als:Babylon]]

Έκδοση από την 12:16, 3 Σεπτεμβρίου 2010

Η Βαβυλωνία ήταν αρχαία χώρα της Μεσοποταμίας που πήρε το όνομα της από την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη της πόλη Βαβυλώνα. Η Βαβυλωνία αποτέλεσε θρησκευτικό,πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο όλης της Μεσοποταμίας για περίπου δύο αιώνες φτάνοντας στην ύψιστη ακμή της επί βασιλείας Χαμουραμπί. Κατακτήθηκε πρώτα από τους Ασσύριους αλλά ανακτήθηκε από τον Ναβοπολάσσαρ (625-605π.Χ.) ο οποίος ίδρυσε νέο κράτος που εξελίχθηκε σε μια παντοδύναμη και ένδοξη αυτοκρατορία (νέο-βαβυλωνιακή περίοδος) που έφτασε στο απόγειο της δόξας της επί της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορ τον Β' (602-562). Στη συνέχεια καταλύθηκε οριστικός από τον Πέρση βασιλιά Κύρο το 539 π.Χ. Από τότε η Βαβυλωνία δεν αποτέλεσε ξανά ανεξάρτητο κράτος ενώ η άλλοτε ένδοξη πρωτεύουσα της Βαβυλώνα καταστράφηκε ολοσχερώς από τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη τον Α' σε μια προσπάθεια αποτίναξης του Περσικού ζυγού.

Ιστορία

Αρχαία Βαβυλωνιακή περίοδος

Το Βαβυλωνιακό κράτος δημιουργήθηκε στα μέσα της 3ης χιλιετίας.Οι Βαβυλώνιοι υπέταξαν τους Σουμέριους που ήταν κυρίαρχοι αυτής της περιοχής πριν από αυτούς.Οι Βαβυλώνοι υιοθέτησαν τα στοιχεία του Σουμεριακού πολιτισμού αλλά πρόσθεσαν και δικά τους δημιουργόντας μια νέα πολιτιστική μορφή.Εκτός από το υψηλό επίπεδο πολιτισμού που είχαν αναπτύξει οι κατοικοι της άλλος ένας παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής ήταν τα εύφορα εδάφη και το εύκρατο κλίμα που επικρατούσε λόγο της παρουσίας των δύο ποταμών του Τίγρη και Ευφράτη στην περιοχή.Έτσι η Βαβυλωνία εξελίχθηκε σε ένα πολύ πλούσιο και ισχυρό κράτος με κέντρο την πόλη της Βαβυλώνας.Ο πρώτος δυνάστης και ιδρυτής της Βαβυλωνιακής δυναστείας ήταν ο Σουμού Αβού. Ο διαδοχός του Σουμουλαιλού άρχισε να οχυρώνει την Βαβυλώνα με ένα χαμηλό τείχος αλλά οι διάδοχοί του τελειοποίησαν τα οχυρωματικά του έργα κάνοντας την Βαβυλώνα μια οχυρωμένη πόλη ικανή να αντιστέκεται στις εχθρικές επιδρομές.Το μεγαλύτερο γεγονός της αρχαιοβαβυλωνιακής περιόδου είναι αδιαμφισβήτητα η άνοδος στο θρόνο του Χαμουραμπί.Ο Χαμουραμπί ήταν ένας πολύ χαρισματικός ηγέτης που οδήγησε την Βαβυλωνία στην ύψιστη ακμή της.Έκανε πολλές νομοθετικές αλλαγές και ένα από τα νομοθετικά του έργα μας σώζεται μέχρι σήμερα και είναι ο γνωστός κώδικας του Χαμουραμπί.Ο Χαμουραμπί ήταν επίσης μεγάλος κατακτητής καθώς επέκτεινε το κράτος του προς πάσα κατεύθηνση φτάνοντας το στον βορρά ως την Ασσούρ χωρίς ωστόσο να καταφέρει να συντρίψει το νεοεμφανιζόμενο Ασσυριακό κράτος. Η βασιλεία του Χαμουραμπί έχει μείνει στην ιστορία ως ο «Χρυσους Αιων» της Βαβυλωνίας.Μετά τον θάνατό του ακολούθησε παρακμή. Ο γιος του Σαμσού-Ιλουνά παρά τις μεγάλες ικανότητες του δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει τις επιδρομές των γειτονικών λαών.Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Βαβυλωνία να αποδυναμωθεί στρατιωτικά,να υπάρξει στασιμότητα στα γράμματα και τις επιστήμες και τέλος η Βαβυλωνία να υποταχτεί πλήρως στην Ασσυριακή αυτοκρατορία από τον βασιλιά Σενναχερίμπ.

Νέα Βαβυλωνιακη περίοδος

Κατά την Ασσυριακή επικράτεια στην Βαβυλώνα πολλές φορές οι Βαβυλώνιοι προσπάθησαν να αποτινάξουν τον Ασσυριακό ζυγό.Καμία όμως τους προσπάθεια δεν στέφθηκε από επιτυχία.Ωστόσο κατά τα χρόνια της παρακμής του Ασσυριακού κράτους οι δυναστεία των Χαλδαίων με αρχηγό τον Ναβοπολάσσαρ κατάφερε να αποτινάξει μια για πάντα τον Ασσυριακό ζυγό.Μετά την απελευθέρωση ο Ναβοπολάσσαρ στέφθηκε βασιλιάς της Βαβυλώνας ιδρύοντας ένα νέο Βαβυλωνιακό κράτος.Γρήγορα το κράτος αυτό άκμασε και εδραίωσε την κυριαρχία του στην γύρω περιοχή. Ο Ναβοπολάσσαρ καθώς ήταν χαρισματικός ηγέτης εκμεταλεύτηκε στο έπακρο την πλήρη παρακμή του Ασσυριακού κράτους και έδωσε το τελικό χτύπημα στους Ασσυρίους αλώνοντας μαζί με τους Μήδους την πρωτεύουσα του Νινευή. Μετά ακολούθησε σκληρός αγώνας με τους Αιγυπτίους για το ποιος θα επικρατήσει στην περιοχή όπου άλλοτε ανήκε στην ένδοξη Ασσυριακή αυτοκρατορία. Ο γιος του Ναβοπολάσσαρ Ναβουχοδονόσορ συνέντριψε τον φαραώ Νεχώ και είχε την ευκαιρία να κατακτήσει και την Αιγυπτό αλλά αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγο του θανάτου του πατέρα του.Επι βασιλείας Ναβουχοδονόσορ η Βαβυλωνία φτάνει στην μέγιστη ακμή της.Ο Ναβουχοδονόσορ απόθησε οριστικά τους Αιγυπτίους και κατέλησε τα κράτη της Φοινικής,της Συρίας καθώς και το βασίλειο του Ιούδα την πρωτεύουσα του οποίου Ιερουσαλήμ την κατέστερψε ολοσχερώς,δημιουργώντας έτσι μια τεράστια και πανίσχυρη αυτοκρατορία. Αρχείο:Babylemp.gif

Παρακμή και οριστική κατάκτηση από τους Πέρσες

Μετά τον θάνατο του Ναβουχοδονόσορα ο γιος του Αβέλ Μαρδούκ ήταν ανάξιος για να τον διαδεχθεί. Ο λαός τον ανέτρεψε και στην θέση του έβαλε τον Ναβονίδ. Εκείνη την εποχή ο βασιλιάς των Περσών Κύρος εισέβαλε στην Μεσοποταμία με πολυάριθμο Περσικό στρατό. Ο Ναβονίδ εσπευσέ να τον αντιμετωπίσει.Στην σφοδρή μάχη που δόθηκε στην Οπι(Opis) ο Βαβυλωνιακός στρατός συντρίφθηκε και έτσι ο Κύρος προχώρησε ανεμπόδιστος και κατέλαβε χωρίς αντίσταση την Βαβυλώνα.Από τότε η Βαβυλωνία δεν ξανααποτέλεσε ανεξάρτητο κράτος αλλά ήταν μια επαρχία της Περσικής Αυτοκρατορίας.Σε μια εξέγερση που έγινε για μια νέα απελευθέρωση ο Πέρσης μονάρχης Ξέρξης ο Α' κατάστρεψε ολοσχερώς την Βαβυλώνα.

Θρησκεία

Η Βαβυλωνιακή θρησκεία ήταν πολυθεϊστική με κυριότερες μορφές τους: Ανού, Ελίλ, Έα, Μαρντούκ, Ιστάρ

Τέχνη

Οι Βαβυλώνιοι βασιλείς έφτιαχναν επιβλητικά και λαμπρά παλάτια και ανάκτορα με ομορφότερο αυτό του Ναβουχοδονόσορα.Τα περισσότερα έργα τέχνης τους ήταν στολισμένα με παραστάσεις ζώων με κυριότερη μορφή αυτή του λιονταριού σύμβολο της Βαβυλωνιακής δύναμης.

Επιστήμη

Οι Βαβυλώνιοι επηρεασμένοι από τον Σουμεριακό πολιτισμό προόδευσαν ιδιαίτερα στην αστρονομία και τα μαθηματικά. Στην αστρονομία μάλιστα προόδευσαν σημαντικά καθώς ήταν αυτοί που έχτισαν τα πρώτα αστεροσκοπεία γνωστά μας ως ζιγκουράτ. Πρότυπο:Link FA