Αλέκος Αλαβάνος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
καμία σύνοψη επεξεργασίας
(+πηγή (και δεν είναι κόμμα, τουλάχιστον προς το παρόν))
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Ο '''Αλέκος Αλαβάνος''' είναι Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του [[Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς|Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς]]. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος του ΣυΡιζΑ, του [[ΣΥΝ|Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας]], από το Δεκέμβριο του 2004 έως το Φεβρουάριο του [[2008]]. Στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2009 αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος βουλευτής.
 
Η καταγωγή του είναι από την [[Τήνος|Τήνο]]. Γεννήθηκε στην [[Αθήνα]] στις [[22 Μαΐου]] του [[1950]] και είναι γιος του βουλευτή ΝικόλαουΝικολάου Αλαβάνου. ΑδερφόςΑδελφοί του είναι ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Αλαβάνος και ο Γιάννης Αλαβάνος, πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, ενώ παππούς του ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της βουλής, Κωνσταντίνος Αλαβάνος. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Πανεπιστημίου της Αθήνας]], από την οποία αποφοίτησε ως οικονομολόγος. Παράλληλα εντάχθηκε στην Αριστερά, σε διάσταση με την κεντρώα παράδοση της οικογένειάς του (ο πατέρας του ήταν στέλεχος της [[Ένωση Κέντρου|Ένωσης Κέντρου]]). Ως φοιτητής είχε ενεργή συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Γι' αυτό το λόγο στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε με βάση τον Ν.509. Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην [[ΕΑΤ-ΕΣΑ|ΕΣΑ]].
 
Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του [[Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας|Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας]] και αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Με τη σημαία του εκλέχθηκε [[Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο|ευρωβουλευτής]] το [[1981]] και [[1984]]. Επίσης ως μέλος του ΚΚΕ επανεκλέχθηκε το [[1989]] μέσω του ευρωψηφοδελτίου του [[ΣΥΝ|Συνασπισμού]].
Όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από το Συνασπισμό ([[1991]]), ο Αλαβάνος παρέμεινε στον δεύτερο και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το [[1992]] σε συνεργασία με τους τότε ευρωβουλευτές Παρ. Αυγερινό και Παν. Λαμπρία ίδρυσε τη μη κυβερνητική - μη κερδοσκοπική οργάνωση ''Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης'', με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους λαούς της υπό διάλυση [[Γιουγκοσλαβία|Γιουγκοσλαβίας]].
 
Στις [[Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 1993|ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993]] ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό στην Α' Αθηνών. Δεν εξελέγη, διότι το κόμμα του δε συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδο του στην Βουλή. Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο του [[1994]] και του [[1999]] επανεξελέγη ευρωβουλευτής. Στο 4ο τακτικό συνέδιοσυνέδριο που διενεργήθηκε στις [[12 Δεκεμβρίου]] του [[2004]], εξελέγη Πρόεδρος του ΣΥΝ. Στις [[Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2004|Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2004]] εκλέχθηκε βουλευτής Β' Αθηνών με τον [[ΣΥΡΙΖΑ]] και επανεκλέχθηκε βουλευτής, στην περιφέρεια Ηρακλείου στις [[Ελληνικές βουλευτικές εκλογές 2007|ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007]] με τον ίδιο συνδυασμό και τέθηκε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Είναι παντρεμένος με την ψυχίατρο Κάτια Χαραλαμπάκη και έχουν δύο κόρες.

Μενού πλοήγησης