Μπέρνλι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: pt:Burnley
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: nl:Burnley (Lancashire)
Γραμμή 25: Γραμμή 25:
[[it:Burnley]]
[[it:Burnley]]
[[lt:Bernlis]]
[[lt:Bernlis]]
[[nl:Burnley]]
[[nl:Burnley (Lancashire)]]
[[no:Burnley]]
[[no:Burnley]]
[[pl:Burnley]]
[[pl:Burnley]]

Έκδοση από την 21:14, 23 Αυγούστου 2010

Το Μπέρνλεϊ (Burnley) είναι μια πόλη (Market town) της Αγγλίας, κύρια πόλη του δήμου Μπέρνλεϊ (borough of Burnley). Βρίσκεται στην περιοχή του Λάνκασαϊρ. Ο πληθυσμός του είναι περίπου 73.500 κάτοικοι. Η πόλη βρίσκεται στην ένωση των ποταμών Μπρουν και Κάλντερ. Βρίσκεται 18 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπλάκμπερν και 40 χλμ ανατολικά του Πρέστον. Στην περιοχή έχουν βρεθεί προϊστορικά ευρήματα της λίθινης περιόδου. Οι πρώτες αναφορές για την πόλη χρονολογούνται το 1122. Η πόλη όμως γνώρισε την μεγαλύτερή της ανάπτυξη κατά την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης, όταν ήταν κέντρο παραγωγής βαμβακερών υφασμάτων. Τα τελευταία χρόνια οι μεγάλες εργοστασιακές μονάδες της περιοχής έχουν κλείσει. Οι κύρια πηγή εισοδημάτων των πολιτών της είναι σήμερα οι υπηρεσίες και οι κατασκευές[1], ενώ μετά το κλείσιμο ενός εργοστασίου της εταιρίας ελαστικών Μισελέν στην περιοχή[2] , ιδρύθηκε εκεί το Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας του Λάνκασαϊρ, με σκοπό την ανάπτυξη στην περιοχή εταιριών, στο χώρο της τεχνολογίας.[3]

Η πόλη είναι η έδρα της ομώνυμης ομάδας ποδοσφαίρου, που ιδρύθηκε το 1882 και ανήκει στις 12 ομάδες που δημιούργησαν το Αγγλικό Πρωτάθλημα το 1888.


Παραπομπές


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Burnley της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).