Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αριθμοί (βιβλίο): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

μ
Ρομπότ: Τροποποίηση: zh:民數記; διακοσμητικές αλλαγές
(+πρότυπο)
μ (Ρομπότ: Τροποποίηση: zh:民數記; διακοσμητικές αλλαγές)
Με το όνομα '''Αριθμοί''' φέρεται το 4ο βιβλίο της [[Πεντάτευχος|Πεντατεύχου]] και ταυτόχρονα το 4ο βεβλίο της [[Παλαιά Διαθήκη|Παλαιάς Διαθήκης]], ως συνέχεια του [[Λευϊτικό (βιβλίο)|Λευϊτικού]].
 
== Ονομασία ==
Οι [[Εβραίοι]] ονομάζουν το βιβλίο αυτό "Μπαμιντμπάρ", ή "Μπεμιντμπάρ'" από την αρχική λέξη του κειμένου που σημαίνει "Και ελάλησε". Οι δε λεγόμενοι [[Μετάφραση των Εβδομήκοντα|Εβδομήκοντα]] που προέβησαν στη μετάφρασή του, το ονόμασαν, ''Αριθμοί'', από το γεγονός ότι σ΄ αυτό αναφέρονται οι δύο βασικές αριθμήσεις των μαχομένων Ισραηλιτών, όπου η μεν πρώτη αρχίζει από τον 2ο μήνα του 2ου έτους από της αναχώρησης, ή φυγής, ή εξόδου από την Αίγυπτο και η δεύτερη περίπου 39 χρόνια μετά, λίγο πριν την είσοδο των Ισραηλιτών στη [[Γη της επαγγελίας]].
 
== Κεφάλαια ==
Εκτός όμως των δύο παραπάνω προσδιοριστικών χρονικά γεγονότων στο βιβλίο των Αριθμών περιλαμβάνονται πολυάριθμα άλλα γεγονότα που αφορούν τη σαραντάχρονη περιπλάνηση των Ισραηλιτών στην έρημο, όπως γογγυσμοί της Μαριάμ και Ααρών κατά του Μωυσή, ανταρσίες άλλων, πολεμικές επιχειρήσεις, τιμωρίες, θαύματα, θυσίες, εορτές, μολυσμοί, εξαγνισμοί κ.ά.<br />
Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει 36 Κεφάλαια που φέρουν αρχαία ελληνική αρίθμηση από Κεφ.Α΄ μέχρι και ΛΣτ΄.
 
== Γεγονότα ==
Τα κύρια γεγονότα που αναφέρονται στο Λευϊτικό, κατά σειρά, είναι:
# Οι 12 [[Φυλές του Ισραήλ]] (Κεφ.Α΄)
# Προκαθορισμοί για τη [[Γη της Επαγγελίας]]
 
== Παρατηρήσεις ==
 
== Πηγές ==
Ιωάννης Κολιτσάρας "Η Παλαιά Διαθήκη" τ.1ος, σ.335, - εκδ. Αδελφότητας ΖΩΗ, (κατά Ο΄), (Η Πηγή αυτή συνοδεύεται με την υπ΄ αριθμ 225/1928 έγκριση του Οικουμενικού Πατριάρχου και με την αριθμ. 3293/19-5-1928 έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
 
{{Βιβλία της Αγίας Γραφής}}
 
[[Κατηγορία: Βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης]]
 
[[af:Numeri]]
[[yi:ספר במדבר]]
[[yo:Ìwé Numeri]]
[[zh:民数记數記]]
[[zh-min-nan:Bîn-sò͘-kì]]