Γαλλικός ποταμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μ Ρομπότ: Προσθήκη: lt:Galikas
Γραμμή 19: Γραμμή 19:
[[en:Gallikos (river)]]
[[en:Gallikos (river)]]
[[es:Gallikos]]
[[es:Gallikos]]
[[lt:Galikas]]

Έκδοση από την 23:44, 9 Ιουλίου 2010

Συντεταγμένες: 40°38′22″N 22°49′57″E / 40.63944°N 22.83250°E / 40.63944; 22.83250 Ο Γαλλικός ποταμός, ο αρχαίος Εχέδωρος, είναι ποταμός της Κεντρικής Μακεδονίας. Πηγάζει από το νομό Κιλκίς (Κρούσσια όρη) και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το μήκος του είναι 70 χλμ.

Ο Γαλλικός ποταμός είναι γνωστός γιατί στην άμμο της κοίτης του ποταμού υπήρχαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες χρυσού. Το μεσαίωνα ονομαζόταν και Γομαροπνίχτης, λόγω των ξαφνικών πλημμυρών του.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στις όχθες του ποταμού Εχέδωρου έγινε η μονομαχία του Κύκνου με τον Ηρακλή, καθώς ο τελευταίος προσπάθησε να περάσει αναζητώντας τα βόδια του Γηρυόνη. Ο Άρης όμως, ως πατέρας του Κύκνου, επενέβη και η μάχη σταμάτησε.

Η σημερινή ονομασία του προέρχεται από τη ρωμαϊκή αποικία Καλλίκουμ (Callicum), του 1ου αιώνα π.Χ. Callicum ονομαζόταν το κόσκινο από δέρμα κατσίκας, με το οποίο συνέλεγαν τη χρυσόσκονη. Η αποικία ήταν κέντρο συλλογής χρυσού και στα μετέπειτα χρόνια ονομαζόταν και Γκαλλίκουμ (Gallicum). Ο Γαλλικός το καλοκαίρι είναι ξερός και μόνο το χειμώνα έχει κάποιες μικρές ποσότητες υδάτων. Πηγάζει από τα Κρούσσια και ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο Σπανός.


Πρότυπο:Επέκταση γεωγραφία Ελλάδας