Παναγιώτης Κρεββαττάς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Mirmibot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ + DEFAULTSORT; διακοσμητικές αλλαγές
Γραμμή 30: Γραμμή 30:
|accessdate = 10 Απριλίου 2010
|accessdate = 10 Απριλίου 2010
}}
}}
{{DEFAULTSORT:Κρεββαττας Παναγιωτης}}


[[Κατηγορία:Αγωνιστές του 1821|Κρεββατας]]
[[Κατηγορία:Αγωνιστές του 1821|Κρεββατας]]

[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1785]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1785]]

[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1821]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1821]]

Έκδοση από την 15:01, 9 Ιουλίου 2010

Ο Παναγιώτης Κρεββαττάς ή Κρεββατάς ήταν αγωνιστής και πολιτικός της εποχής του 1821.

Βιογραφία

Η καταγωγή του ήταν από την επαρχία Μιστρά. Ήταν γόνος αρχαίας και λαμπρής καταγωγής. Παππούς του ήταν ο επίσης Παναγιώτης Κρεββαττάς, ο οποίος στην Πελοποννησιακή επανάσταση του 1769 έδωσε πρώτος το σύνθημα του πολέμου κατά των Τούρκων. Ήταν πρωτότοκος γιος του Δημήτριου Κρεββαττά και της Κλίνης, αδελφής του Ανδρίκου Νοταρά. Γεννήθηκε στην Σπάρτη το 1785.

Δάσκαλός του ήταν ο Μάξιμος, ένας ιεροκήρυκας. Πήγε για σπουδές στην Ιταλία, αλλά αναγκάστηκε να τις διακόψει και να επιστρέψει, όταν πέθανε ο πατέρας του. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Χριστόφορο Κορνήλιο το 1818.

Ήταν δραστήριος αλλά και ηρωικός μαχητής. Πήρε μέρος στην Άλωση της Τριπολιτσάς και φάνηκε χρήσιμος, χρησιμότερος όμως φάνηκε στον αγώνα εναντίον του Δράμαλη, όταν τον χτύπησε ο Κολοκοτρώνης στο Νταούλι. Την παραμονή της μάχης, ο Κρεββαττάς μπρος στο ενδεχόμενο του θανάτου ζήτησε από το Κολοκοτρώνη να τον εξομολογήσει και έκανε και την διαθήκη του υποσχόμενος δαπάνη ενός εκατομμυρίου γροσίων για τις ανάγκες του αγώνα. Επέζησε όμως της μάχης και αργότερα έγινε γερουσιαστής της Πελοποννήσου.

Πέθανε σε ενέδρα όταν μια σφαίρα τον σκότωσε, ενώ αυτός έφιππος ήθελε να διασχίσει τον ποταμό Ευρώτα. Λένε ότι δολοφονήθηκε από τους αδελφούς Γιατρακαίους για να πάρουν αυτοί την αποκλειστική δύναμη της επαρχίας.

Πηγές