Καντίνα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ interwiki
Georged (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 32: Γραμμή 32:


Τα προϊόντα που διατίθενται από τις σχολικές καντίνες ή κυλικεία ορίζονται από συγκεκριμένο κατάλογο ο οποίος καθορίζεται από το ΥΕΠΘ.
Τα προϊόντα που διατίθενται από τις σχολικές καντίνες ή κυλικεία ορίζονται από συγκεκριμένο κατάλογο ο οποίος καθορίζεται από το ΥΕΠΘ.
Πολλές φορές καντίνες υπάρχουν και σε παραθαλάσσιες περιοχές οπου σερβίρουν μαζί με τα παραπάνω και λουκουμάδες και σπιτικό φαγητό όπως ψάρια.

===Πηγές και συνδέσεις===
===Πηγές και συνδέσεις===
*[http://www.ypepth.gr/el_ec_page897.htm Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων]
*[http://www.ypepth.gr/el_ec_page897.htm Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων]

Έκδοση από την 08:38, 26 Ιουνίου 2010

Η καντίνα ή κυλικείο είναι κερδοσκοπική επιχείρηση με αντικείμενο την σίτιση. Μπορούν να βρίσκονται ακόμη και σε αυτοκινούμενα οχήματα ή ρυμουλκούμενα με αριθμό κυκλοφορίας. Άλλες φορές είναι κλειστές αγορές (κυλικεία), αυτές δηλαδή που βρίσκονται σε χώρους όπου δεν μπορούν να μετακινηθούν και τροφοδοτούν χώρους εργασίας . Γενικά οι καντίνες και τα κυλικεία προσφέρουν μια γρήγορη λύση στο φαγητό (ταχυφαγεία).

Χώροι Καντίνας

  • Καντίνες αυτοκινούμενες συναντάμε συνήθως σε κεντρικές πλατείες, κεντρικούς δρόμους, κοντά σε κέντρα διασκέδασης, παραλίες, αγορές, αθλητικούς χώρους και στην Εθνική οδό. Στην νεολαία και γενικά σε αυτούς που διασκεδάζουν την νύχτα χρησιμοποιείται ο όρος Βρώμικο για τέτοιου είδους καντίνες.
  • Καντίνες σε κλειστές αγορές συναντάμε σε αεροδρόμια, νοσοσκομεία, γήπεδα, σχολεία,εργοστάσια, Δημόσιες υπηρεσίες, πλοία και σε άλλους παρόμοιους χώρους. Αυτές συνήθως λειτουργούν μονοπωλιακά δεδομένου ότι συνήθως δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε άλλα τέτοια καταστήματα.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης στην προσπάθεια καταπολέμησης της αισχροκέρδειας, προχώρησε στη θέσπιση και εφαρμογή μιας νέας αγορανομικής διάταξης, με την οποία καθορίζονται ανώτατες τιμές σε βασικά είδη που θα διατίθενται υποχρεωτικά από τις καντίνες και τα κυλικεία.

Άδειες

Αυτοκινούμενες

Στις καντίνες σε παραλίες, συνήθως χορηγείται άδεια από τους δήμους και δεν ξεπερνούν τα 25 τ.μ. Στους όρους ενοικίασης είναι και η απομάκρυνση τους μετά το τέλος της σεζόν μίσθωσης. Στις συγκεκριμένες καντίνες απαγορεύεται και οποιαδήποτε παρέμβαση η οποία αλλοιώνει το φυσικό περιβάλλον. Απαγορεύεται οποιαδήποτε σταθερή κατασκευή ή κτίσμα. Οι καντίνες πρέπει να είναι αυτοκινούμενες ή ρυμουλκούμενες με αριθμό πινακίδας, να μην είναι στερεά συνδεδεμένες με το έδαφος ώστε να μπορούν να μετακινηθούν οποιαδήποτε στιγμή. Το μέγιστο πλάτος τους πρέπει να φτάνει περίπου τα 2,5 μ. και το μέγιστο μήκος περίπου τα 5 μ.

Για τις υπόλοιπες καντίνες υπεύθυνη αρχή για την αδειοθέτηση είναι η Νομαρχία και η αρμόδια ΔΟΥ μια και θεωρούνται κινητά καταστήματα.

Κλειστές Αγορές

Στις κλειστές αγορές η άδεια χορηγείται από τους Δήμους και συγκεκριμένα από το Τμήμα Έκδοσης Αδειών και Ελέγχου Λειτουργίας Καταστημάτων.

Καντίνες ή κυλικεία σε Δημόσιες Υπηρεσίες

Βάση ενός νομοθετικού διατάγματος, 1044 του 1971 την εκμετάλλευση τους την έχουν ανάπηροι και θύματα πολέμου.

Καντίνες ή κυλικεία σε στρατόπεδα

Συνήθως αυτά είναι αυτοδιαχειριζόμενα και δεν υπάρχει άλλη υποχρέωση έκδοσης Αδείας.

Σχολικές Καντίνες

Υπεύθυνη αρχή για τις σχολικές καντίνες είναι το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, και οι σχολικές επιτροπές. Η άδεια χορηγείται κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού. Οι συμβάσεις ισχύουν για 3 χρόνια, αρχίζουν την 1η Ιουλίου και λήγουν την 30η Ιουνίου του 3ου έτους και κατά το μήνα Μάρτιο, η προκήρυξη δημοσιεύεται σε τοπική εφημερίδα.

Τα προϊόντα τα οποία πωλούν οι καντίνες

Τα προϊόντα που προσφέρουν οι καντίνες διαφέρουν και έχουν σχέση με την τοποθεσία που βρίσκεται η κάθε μια. Συνήθως διαθέτουν, σάντουιτς, σουβλάκια, hot-dogs, σφολιατοειδή, αναψυκτικά, νερά και ορισμένες περιοδικά και τσιγάρα.

Τα προϊόντα που διατίθενται από τις σχολικές καντίνες ή κυλικεία ορίζονται από συγκεκριμένο κατάλογο ο οποίος καθορίζεται από το ΥΕΠΘ. Πολλές φορές καντίνες υπάρχουν και σε παραθαλάσσιες περιοχές οπου σερβίρουν μαζί με τα παραπάνω και λουκουμάδες και σπιτικό φαγητό όπως ψάρια.

Πηγές και συνδέσεις