Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αφασία»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
2.352 bytes προστέθηκαν ,  πριν από 10 έτη
 
==Μορφές αφασίας==
 
*Γενική αφασία
*Τύπου Broca
Η Αφασία τύπου Broca ή αλλιώς Κινητική χαρακτηρίζεται από περιορισμένη ικανότητα έκφρασης προφορικού λόγου, περιορισμένο λεξιλόγιο και μετρίου βαθμού δυσκολία στην κατανόηση της γλώσσας, γεγονός που οδηγεί συχνά σε δυσκολία στην επικοινωνία. Ο ασθενής σε πολλές περιπτώσεις είναι ικανός να διαβάζει, αλλά έχει δυσκολίες στη γραφή.
*Τύπου Wernicke
Η Αφασία τύπου Broca ή αλλιώς Αισθητική χαρακτηρίζεται από ελλιπή ικανότητα του ασθενούς να καταλαβαίνει τη σημασία των λέξεων που παράγει. Παρατηρείται ταχεία εκφορά της γλώσσας
με με παραφασίες( η χρησιμοποίηση αντί της σωστής μιας άλλης λέξης), νεολογισμούς( η χρήση λέξεων που δεν υπάρχουν καν). Μερικοί ασθενής με Αφασία τύπου Wernicke μιλούν ακατάπαυστα, παρατηρείται η λεγόμενη γλωσσική σαλάτα, ενώ δεν δείχνουν να έχουν επίγνωση της διαταραχής επικοινωνίας.
Η κατανόηση του λόγου είναι εντόνως επηρεασμένη.
*Ανομική αφασία
Κύριο σύμπτωμα της ανομικής Αφασίας είναι η δυσκολία εύρεσης των σωστών λέξεων κατά την εκφορά προφορικού λόγου, κυρίως κατά την κατονομασία αντικειμένων. Η κατανόηση καθώς και η γραφή και η ανάγνωση είναι ανεπηρέαστες.
*Γενική αφασίαAφασία
Η Γενική Αφασία είναι η σοβαρότερη μορφή αφασίας, κατά την οποία ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τόσο κατά την εκφορά όσο και κατά την κατανόηση του προφορικού λόγου. Επίσης δεν μπορεί να γράψει ή να διαβάσει.
 
==Γενικοί παράγοντες που επηρεάζουν την αφασία==
1

επεξεργασία

Μενού πλοήγησης