Άννα Μεγάλη Κομνηνή Αναχουτλού: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: de:Anna Anachutlu Komnene
μ Ρομπότ: Προσθήκη: la:Anna (imperatrix Trapezuntina)
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
[[en:Anna of Trebizond]]
[[en:Anna of Trebizond]]
[[fr:Anne de Trébizonde]]
[[fr:Anne de Trébizonde]]
[[la:Anna (imperatrix Trapezuntina)]]
[[pl:Anna Anachutlu]]
[[pl:Anna Anachutlu]]

Έκδοση από την 17:07, 18 Μαΐου 2010

Η Άννα η Μεγάλη Κομνηνή (-1342), επονομαζόμενη και Αναχουτλού, υπήρξε Αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας από τις 17 Ιουλίου 1341 ως τις 4 Σεπτεμβρίου 1342. Ήταν η μεγαλύτερη κόρη του Αυτοκράτορα Αλέξιου Β'.

Η Άννα σε νεαρή ηλικία έγινε μοναχή, όμως το 1341 εγκατέληψε τον μοναχικό βίο και επαναστάτησε εναντίον της Αυτοκράτειρας Ειρήνης Παλαιολογίνας, χήρα του αδελφού της Βασίλειου. Με την βοήθεια ορισμένων Τραπεζούντιων ευγενών και Λαζών επικράτησε και κατέλαβε την εξουσία.

Λίγες μέρες αργότερα έφτασε στην Τραπεζούντα ο θείος της Άννας, Μιχαήλ, ο οποίος είχε σταλεί από την Κωνσταντινούπολη για να παντρευτεί την Ειρήνη Παλαιολογίνα και να συμβασυλεύσει μαζί της, όπως η ίδια είχε ζητήσει πριν από την ανατροπή της. Οι οπαδοί της Άννας συνέλαβαν αμέσως και φυλάκισαν τον Μιχαήλ με τον ερχομό του και ταυτόχρονα έστειλαν την Ειρήνη στην Κωνσταντινούπολη.

Ένα χρόνο αργότερα ο γιος του Βασίλειου, Ιωάννης, εκστράτευσε εναντίον της και με την βοήθεια των Γενοβέζων την ανέτρεψε. Με διαταγή του Ιωάννη, η Άννα θανατώθηκε με στραγγαλισμό.

Πηγές

  • Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Εκδοτική Αθηνών. Τόμος Θ'. Οι Αυτοκράτορες της Τραπεζούντας, σελ. 333. ISBN 960-213-105-5.
Προηγούμενος
Ειρήνη
Αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας
1341 - 1342
Επόμενος
Ιωάννης Γ'