Βιότοπος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
LaaknorBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: is:Lífsvæði
Korinetor (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Διαφορετικοί [[πληθυσμοί|πληθυσμός]](π.χ κουνέλια, καρότα, άνθρωποι και αλεπούδες) συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν την περιοχή (θερμοκρασία, υγρασία, ηλιοφάνεια, ανάγλυφο και γεωλογική σύσταση εδάφους) είναι ευνοϊκές για την επιβίωση αυτών την πληθυσμών. Η περιοχή αυτή ονομάζεται βιότοπος.
'''Βιότοπος''' (''biotope'') γενικά ονομάζεται οποιαδήποτε περιοχή, κατά σύνολο ή μέρος αυτής, επί της οποίας όμως ο προσδιορισμός της καθορίζεται από τους επικρατέστερους οργανισμούς που ζουν σε αυτή. Ειδικότερα αν στη περιοχή αυτή περιλαμβάνεται υδάτινη επιφάνεια (π.χ. λίμνη, ποταμός, έλος κ.λπ.), τότε ονομάζεται ''υδροβιότοπος''. Για παράδειγμα βιότοπος είναι το [[έλος]] με τα ρείκια.


Βιότοπος μπορεί να είναι μία λίμνη (όπως η Κερκίνη), το δέλτα ενός ποταμού (όπως του Έβρου), ένα δάσος (όπως της Δαδιάς) κτλ.
Ο όρος '''μικροβιότοπος''' (''microhabitat''), χαρακτηρίζει υποδιαίρεση ενός βιότοπου που παρουσιάζει ιδιαίτερες χαρακτηριστικές ιδιότητες όπως [[μικροκλίμα]].





Έκδοση από την 14:38, 13 Μαΐου 2010

Διαφορετικοί πληθυσμός(π.χ κουνέλια, καρότα, άνθρωποι και αλεπούδες) συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν την περιοχή (θερμοκρασία, υγρασία, ηλιοφάνεια, ανάγλυφο και γεωλογική σύσταση εδάφους) είναι ευνοϊκές για την επιβίωση αυτών την πληθυσμών. Η περιοχή αυτή ονομάζεται βιότοπος.

Βιότοπος μπορεί να είναι μία λίμνη (όπως η Κερκίνη), το δέλτα ενός ποταμού (όπως του Έβρου), ένα δάσος (όπως της Δαδιάς) κτλ.