Υδρατμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
 
Templar52 (συζήτηση | συνεισφορές)
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ελληνική σύνθετη λέξη ο '''Υδρατμός''' ([[ύδωρ]]+[[ατμός]]) αποτελεί τόσο τη [[Φυσική]] όσο και στη [[Χημεία]] όρο με τον οποίο και προσδιορίζεται η ειδική εκείνη μορφή του νερού που απαντάται συνήθως στον [[ατμόσφαιρα|ατμοσφαιρικό αέρα]].
Ελληνική σύνθετη λέξη ο '''Υδρατμός''' ([[ύδωρ]]+[[ατμός]]) αποτελεί τόσο στη [[Φυσική]] όσο και στη [[Χημεία]] όρο με τον οποίο και προσδιορίζεται η ειδική εκείνη μορφή του νερού που απαντάται συνήθως στον [[ατμόσφαιρα|ατμοσφαιρικό αέρα]].


Το νερό ως γνωστό εκτιθέμενο στον [[αέρα]] [[εξάτμιση|εξατμίζεται]]. Αυτό σημαίνει πως ένα ποσοστό μορίων του νερού από την επιφάνειά του "δραπετεύει" στον αέρα υπό μορφή υδρατμού. Η δε [[πίεση]] που ασκείται από αυτά τα μόρια, τους "δραπέτες" ονομάζεται '''τάση των υδρατμών'''. Όταν αυτή η πίεση εξισώνεται με την [[ατμοσφαιρική πίεση|ατμοσφαιρική]] το νερό αρχίζει να [[βρασμός|βράζει]]. Τότε οι υδρατμοί [[συμπύκνωση|συμπυκνώνονται]] σε σταγονίδια νερού προκαλώντας [[βροχή]] και [[ομίχλη]]
Το νερό ως γνωστό εκτεθειμένο στον [[αέρα]] [[εξάτμιση|εξατμίζεται]]. Αυτό σημαίνει πως ένα ποσοστό μορίων του νερού από την επιφάνειά του "δραπετεύει" στον αέρα υπό μορφή υδρατμού. Η δε [[πίεση]] που ασκείται από αυτά τα μόρια, τους "δραπέτες" ονομάζεται '''τάση των υδρατμών'''. Όταν αυτή η πίεση εξισώνεται με την [[ατμοσφαιρική πίεση|ατμοσφαιρική]] το νερό αρχίζει να [[βρασμός|βράζει]].<br>
υδρατμοί [[συμπύκνωση|συμπυκνώνονται]] σε σταγονίδια νερού προκαλώντας [[βροχή]] και [[ομίχλη]]


Ο ατμοσφαιρικός αέρας ενδέχεται ακόμη να μη περιέχει υδρατμούς όταν είναι πολύ ψυχρός. Το ίδιο συμβαίνει και στις πολύ ξηρές περιοχές. Αλλά και το νερό σε αέρια κατάσταση που προκύπτει από παροχή θερμότητας και βρασμό που χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανική χρήση ονομάζεται γενικά [[ατμός]].
Ο ατμοσφαιρικός αέρας ενδέχεται ακόμη να μη περιέχει υδρατμούς όταν είναι πολύ ψυχρός. Το ίδιο συμβαίνει και στις πολύ ξηρές περιοχές. Αλλά και το νερό σε αέρια κατάσταση που προκύπτει από παροχή θερμότητας και βρασμό που χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανική χρήση ονομάζεται γενικά [[ατμός]].

Έκδοση από την 15:27, 18 Αυγούστου 2006

Ελληνική σύνθετη λέξη ο Υδρατμός (ύδωρ+ατμός) αποτελεί τόσο στη Φυσική όσο και στη Χημεία όρο με τον οποίο και προσδιορίζεται η ειδική εκείνη μορφή του νερού που απαντάται συνήθως στον ατμοσφαιρικό αέρα.

Το νερό ως γνωστό εκτεθειμένο στον αέρα εξατμίζεται. Αυτό σημαίνει πως ένα ποσοστό μορίων του νερού από την επιφάνειά του "δραπετεύει" στον αέρα υπό μορφή υδρατμού. Η δε πίεση που ασκείται από αυτά τα μόρια, τους "δραπέτες" ονομάζεται τάση των υδρατμών. Όταν αυτή η πίεση εξισώνεται με την ατμοσφαιρική το νερό αρχίζει να βράζει.
Oι υδρατμοί συμπυκνώνονται σε σταγονίδια νερού προκαλώντας βροχή και ομίχλη

Ο ατμοσφαιρικός αέρας ενδέχεται ακόμη να μη περιέχει υδρατμούς όταν είναι πολύ ψυχρός. Το ίδιο συμβαίνει και στις πολύ ξηρές περιοχές. Αλλά και το νερό σε αέρια κατάσταση που προκύπτει από παροχή θερμότητας και βρασμό που χρησιμοποιείται κυρίως σε βιομηχανική χρήση ονομάζεται γενικά ατμός.

  • Όταν αυξάνει η πίεση ή το νερό περιέχει διαλυμένες προσμίξεις το σημείο βρασμού του ανεβαίνει.