Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Δολάριο Λιβερίας»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση προτύπου Πρότυπο:Μετάφραση EN με Πρότυπο:Ενσωμάτωση κειμένου; διακοσμητικές αλλαγές
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: yo:Liberian dollar)
μ (Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση προτύπου Πρότυπο:Μετάφραση EN με Πρότυπο:Ενσωμάτωση κειμένου; διακοσμητικές αλλαγές)
|Συντομογρ.:||$ , L$
|}
To '''δολάριο''' είναι το [[Νόμισμα (Νομισματική μονάδα)|νόμισμα]] της [[Λιβερία|Λιβερίας]] από το [[1943]]. Ήταν επίσης νόμισμα στη χώρα αυτή την περίοδο από το [[1847]] ως το [[1907]]. Ο κωδικός του ([[ISO 4217]]) είναι: ''LRD'' και κανονικά γράφεται συντομογραφημένα με το σύμβολο του δολαρίου (''$'' ) ή εναλλακτικά με το ''L$'' με σκοπό να διακρίνεται από δολάρια άλλων χωρών. Υποδιαιρείται σε 100 λεπτά (''cents'').
 
== Ιστορία ==
=== Πρώτο δολάριο ===
To πρώτο δολάριο κυκλοφόρησε το 1847. Η ισοτιμία του ήταν "κλειδωμένη" με το [[Δολάριο ΗΠΑ]] με το οποίο είχαν την ίδια αξία και κυκλοφορούσαν μαζί ως το [[1907]], οπότε η Λιβερία υιοθέτησε ως νόμισμα τη Βρετανική Λίρα Δυτικής Αφρικής, η οποία είχε την ίδια αξία με τη [[στερλίνα]].
 
 
Μεταξύ 1857 και 1880 κυκλοφόρησαν επίσης χαρτονομίσματα των 10 και των 50 cents, όπως επίσης και των 1, 2, 3, 5 και των 10 δολαρίων.
== Δεύτερο δολάριο ==
Το αμερικανικό δολάριο αντικατέστησε τη λίρα Δυτικής Αφρικής το 1935. Αρχής γενομένης από το 1937, η Λιβερία κυκλοφόρησε τα δικά της κέρματα, τα οποία κυκλοφόρησαν μαζί με το αμερικανικό νόμισμα.
 
Έπειτα από το στρατιωτικό πραξικόπημα του [[1980]] παρουσιάστηκε έλλειψη νομισμάτων, η οποία έγινε πιο έντονη παρά την κυκλοφορία κερμάτων των 5 δολαρίων από τη νέα κυβέρνηση. Τα νέα κέρματα είχαν το ίδιο βάρος και μέγεθος με το κέρμα του 1 δολαρίου. Έτσι, πολύ συχνά δεν έτυχε καλής μεταχείρισης στις συναλλαγές.
 
Στα τέλη της δεκαετίας του '80 τα κέρματα αντικαταστάθηκαν από ένα ειδικά σχεδιασμένο χαρτονόμισμα των 5 δολαρίων, το οποίο δέχτηκε πολλές αλλαγές την περίοδο από το 1990 ως το 2004, οπότε σοβούσε ο εμφύλιος πόλεμος. Έτσι, δημιουργήθηκαν δύο νομισματικές ζώνες: τα νέα χαρτονομίσματα της "Ελευθερίας" χρησιμοποιούνταν για νόμιμες συναλλαγές στις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές (κυρίως στη [[Μονρόβια]]) , ενώ τα παλιά χαρτονομίσματα χρησιμοποιούνταν σε περιοχές που δεν ήλεγχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις. Καθένα από αυτά ήταν παράνομο στο άλλο έδαφος.
 
Έπειτα από την εκλογή του [[Τσαρλς Τέιλορ]] στο προεδρικό αξίωμα, το 1997 εισήχθησαν νέα χαρτονομίσματα.
=== Κέρματα ===
Το 1937 κυκλοφόρησαν κέρματα σε αξίες των ½, 1 και 2 cents. Το 1960 κυκλοφόρησε σειρά των 1, 5, 10, 25 και 50 cents και του 1 δολαρίου. Κέρματα των 5 δολαρίων εισήχθησαν το 1982 και το 1985.
=== Τραπεζογραμμάτια ===
Το 1989 εισήχθησαν [[χαρτονόμισμα|τραπεζογραμμάτια]] που έφεραν το πορτρέτο του [[J. J. Roberts]] και πήραν το όνομα του τελευταίου. Το 1991 εισήχθησαν παρόμοια τραπεζογραμμάτια, με τη διαφορά ότι αντί για το πορτρέτο του Ρόμπερτς είχαν επάνω το [[εθνόσημο της Λιβερίας]]. Το 1997 κυκλοφόρησε νέα σειρά χαρτονομισμάτων σε αξίες των 5, 10, 20, 50 και 100 δολαρίων, τα οποία χρησιμοποιούνται και στις μέρες μας.
== Εξωτερικές συνδέσεις ==
* [http://finance.yahoo.com/currency/convert?amt=1&from=EUR&to=LRD&submit=Convert Ισοτιμίες ευρώ σε λιβεριανά δολάρια]
* [http://www.banknoteworld.com/countries/liberia.html Χαρτονομίσματα της Λιβερίας]
{{Ενσωμάτωση κειμένου|en|Liberian dollar}}
 
 
[[Κατηγορία:Λιβερία]]
[[Κατηγορία:Νομίσματα]]
 
{{μετάφραση EN|Liberian dollar}}
 
[[ar:دولار ليبيري]]
24.279

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης