Junkers: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
DSisyphBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: nl:Junkers (vliegtuigfabrikant)
μ Ρομπότ: Προσθήκη: es:Junkers
Γραμμή 21: Γραμμή 21:
[[en:Junkers]]
[[en:Junkers]]
[[eo:Junkers]]
[[eo:Junkers]]
[[es:Junkers]]
[[fi:Junkers]]
[[fi:Junkers]]
[[fr:Junkers]]
[[fr:Junkers]]

Έκδοση από την 12:14, 14 Απριλίου 2010

Αρχείο:Junkers.png

Η Junkers ήταν βιομηχανία στο Ντεσάου της Γερμανίας. Ιδρύθηκε από τον μηχανικό Χούγκο Γιούνκερς το 1895. Τα πιο γνωστά προϊόντα της βιομηχανίας ήταν τα αεροσκάφη, ενώ το όνομα Junkers υπάρχει μέχρι σήμερα ως τμήμα της Bosch και κατασκευάζει καλοριφέρ.

Ιστορία

Ο Γιούνκερς ίδρυσε το 1895 ένα εργοστάσιο που κατασκεύαζε λέβητες και καλοριφέρ στο Ντεσάου. Κατά την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι πωλήσεις μειώθηκαν, οπότε ο Γιούνκερς, με την εμπειρία του στην επεξεργασία μετάλλων, αποφάσισε να κατασκευάσει ένα αεροπλάνο. Το Junkers J1 ήταν, το 1915, το πρώτο αεροπλάνο από μέταλλο. Το 1931 πούλησε το τμήμα με τα καλοριφέρ και περιορίστηκε στην κατασκευή κινητήρων και αεροσκαφών.

Το Ju-52 ή Θεία Γιου όπως έγινε γνωστό, από τα πιο επιτυχημένα αεροσκάφη της Junkers

Την μεγαλύτερη επιτυχία είχε με το επιβατικό αεροπλάνο Junkers Ju 52. Βρέθηκε σε διαμάχη με τους Ναζί, οι οποίοι τον πίεσαν να τους παραχωρήσει την βιομηχανία του το 1935. Τον φυλάκισαν στο σπίτι του, και του απαγορεύτηκε κάθε επαγγελματική και εφευρετική δραστηριότητα. Κρύβοντας αυτή την πραγματικότητα από τη δημοσιότητα, η βιομηχανία του συνέχιζε να φέρει το όνομά του και κατασκεύασε, με εντολή του στρατού, το Junkers Ju 87, γνωστότερο ως "Στούκα", όπως και το Ju 52 που χρησιμοποιήθηκε από τη Λουφτβάφε ως μεταγωγικό. Άλλο μοντέλο της εταιρίας που γνώρισε μεγάλη επιτυχία ήταν το πολλαπλών ρόλων Junkers Ju 88. Η Junkers διέπρεψε επίσης στην κατασκευή κινητήρων μέσω της θυγατρικής της Jumo (Junkers Motoren) που κατασκεύαζε κινητήρες για μια ευρεία γκάμα αεροσκαφών αλλά και πολύ επιτυχημένους κινητήρες τζετ. Οι εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στο Ντεσσάου καταστράφηκαν εντελώς το 1945 από βομβαρδισμό.