Κεντρικός υπολογιστής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Chomwitt (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Chomwitt (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 23: Γραμμή 23:
==Δείτε επίσης==
==Δείτε επίσης==
* [[Υπερυπολογιστής]]
* [[Υπερυπολογιστής]]
* [[μίνι-υπολογιστής]]

[[Κατηγορία:Ηλεκτρονικός Υπολογιστής]]
[[Κατηγορία:Ηλεκτρονικός Υπολογιστής]]



Έκδοση από την 19:41, 11 Αυγούστου 2006

Ένας 1990 Honeywell-Bull DPS 7 κεντρικός υπολογιστής

Οι κεντρικοί υπολογιστές (mainframes) είναι κατηγορία υπολογιστών που χρησιμοποιούνται κυρίως από κυβερνητικές υπηρεσίες και μεγάλες εταιρίες για κρίσιμες εφαρμογές, όπως μαζική επεξεργασία συναλλαγών και δεδομένων σε απογραφή πληθυσμού , στατιστικές βιομηχανιών/καταναλωτών ,σχεδιασμός και διαχείριση πόρων.

Ο όρος προήρθε κατά την δεκαετία του 1970 με την εισαγωγή μικρότερων , λιγότερο πολύπλοκων υπολογιστών όπως οι σειρές υπολογιστών PDP-8 PDP-11 της DEC οι οποίοι έγιναν γνωστοί σαν μίνι-υπολογιστές. Τότε οι χρήστες των ήδη υπάρχοντων μεγάλων υπολογιστών δημιούργησαν τον όρο "κεντρικός υπολογιστής"(mainframe) για να αναφερθούν στην κατηγόρια αυτή των προυπάρχοντων των μίνι μεγάλων υπολιστών (οι οποίοι ήταν γνωστοί απλά με το όνομα "υπολογιστές").

Ακρίβεια απόδοσης του ελληνικού όρου

Στο βιβλίο "Τεχνολογία Υπολογιστικών Συστημάτων & Λειτουργικά Συστήματα Τάξη Γ΄Ενιαίου Λυκείου" ο όρος mainframe μεταφράζεται σαν "μεγάλοι υπολογιστές". Ακόμα στο αγγλικό άρθρο υπάρχει η νύξη ότι ο όρος mainframe είναι άμεση αναφορά στο μηχανικό πλαίσιο που κρατούσε την μεγαλύτερη (σε σχέση με τους μίνι) Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας.

Δείτε επίσης