Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Γιαν Νερούντα»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
επιμέλεια
μ (Αφαίρεση κατηγορίας "Τσεχοσλοβάκοι" (HotCat))
(επιμέλεια)
'''[[Image:Jan neruda.jpg|Jan Neruda|right|thumb|Ο Γιαν Νερούντα''']]
 
O '''Γιαν Νερούντα''' (Jan Nepomuc Neruda, 1834 – 1891) ήταν [[Τσέχοι|Τσέχος]] συγγραφέας, ποιητής και δημοσιογράφος, μια από τις εξέχουσες μορφές του τσέχικου ρεαλισμού στη λογοτεχνία και μέλος της «Σχολής του Μα’ί’ουΜαΐου», που κυριάρχησε στην τσέχικη λογοτεχνία στις δεκαετίες 1860 – 1870.
 
Το επώνυμο του Τσέχου αυτού συγγραφέα χρησιμοποίησε ως ψευδώνυμο ο [[Πάμπλο Νερούδα]].
Ο Γιαν Νερούντα γεννήθηκε στην Πράγα, γιός παντοπώλη που ζούσε στη «Μάλα Στράνα» ( Mala Strana), την αποκαλούμενη «Μικρή Συνοικία» της τσέχικης πρωτεύουσας. Σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία και εργάστηκε ως δάσκαλος μέχρι το 1866, οπότε άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία.
 
==Βιογραφία==
Ο Νερούντα δεν παντρέφτηκε ποτέ, αλλά είναι γνωστή η στενή σχέση του με την Καρολίνα Σβέτλα (Karolina Svetla, 1830 – 1899), συγγραφέα που ήταν κι αυτή μέλος της «Σχολής του Μα’ί’ου».
Ο Γιαν Νερούντα γεννήθηκε στην [[Πράγα]], γιόςγιος παντοπώλη που ζούσε στη «[[Μάλα Στράνα» ( Mala Strana)]], την αποκαλούμενη «Μικρή Συνοικία» της τσέχικης πρωτεύουσας. Σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία και εργάστηκε ως δάσκαλος μέχρι το 1866, οπότε άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή και τη δημοσιογραφία.
 
Ο Νερούντα δεν παντρέφτηκεπαντρεύτηκε ποτέ, αλλά είναι γνωστή η στενή σχέση του με την [[Καρολίνα Σβέτλα]] (Karolina Svetla, 1830 – 1899), συγγραφέα που ήταν κι αυτή μέλος της «Σχολής του Μα’ί’ουΜαΐου».
Μεταξύ 1845 – 1857, ο Νερούντα έζησε στο σωζόμενο μέχρι σήμερα σπίτι που βρίσκεται στον αριθ. 47 της οδού Νερούντοβα, ενός γραφικού δρόμου που οδηγεί στο Κάστρο της Πράγας, όπου έγραψε πολλά από τα διηγήματά του, τα οποία διαδραματίζονται σε αυτή την περιοχή. Το σπίτι αυτό είναι γνωστό ως «Οι Δύο ‘Ηλιοι», από το εραλδικό έμβλημα με τους δύο ήλιους που υπάρχει στην πρόσοψή του.
 
Μεταξύ 1845 – 1857, ο Νερούντα έζησε στο σωζόμενο μέχρι σήμερα σπίτι που βρίσκεται στον αριθ. 47 της οδού Νερούντοβα, ενός γραφικού δρόμου που οδηγεί στο [[Χρατσάνι|Κάστρο της Πράγας]], όπου έγραψε πολλά από τα διηγήματά του, τα οποία διαδραματίζονται σε αυτή την περιοχή. Το σπίτι αυτό είναι γνωστό ως «Οι Δύο ‘ΗλιοιΉλιοι» ([[τσέχικα|τσεχ.]] U dvou sluncu), από το [[εραλδική|εραλδικό]] έμβλημα με τους δύο ήλιους που υπάρχει στην πρόσοψή του.
Το 1865, ο Νερούντα έγινε μέλος της σύνταξης της εφημερίδας «Νάροντνι Λίστυ» (Narodni Listy), στην οποία δημοσίευσε πολυάριθμα μυθιστορήματα σε συνέχειες, όπως «Εικόνες του Παρισιού» (1864), «Μικρά ταξίδια» (1877) κ. ά. Στα έργα του, ο Νερούντα πρόβαλε την ιδέα της αναβίωσης του τσέχικου εθνικισμού. Παράλληλα, καυτηρίαζε μέσα από τη σάτιρά του τον επαρχιωτισμό της μπουρζουαζίας στην κοινωνική ζωή της Πράγας
 
Το 1865, ο Νερούντα έγινε μέλος της σύνταξης της εφημερίδας «Νάροντνι Λίστυ» (Narodni Listy), στην οποία δημοσίευσε πολυάριθμα μυθιστορήματα σε συνέχειες, όπως «Εικόνες του Παρισιού» (1864), «Μικρά ταξίδια» (1877) κ. ά. Στα έργα του, ο Νερούντα πρόβαλε την ιδέα της αναβίωσης του τσέχικου εθνικισμού. Παράλληλα, καυτηρίαζε μέσα από τη [[σάτιρα|σάτιρά]] του τον επαρχιωτισμό της [[μπουρζουαζία|μπουρζουαζίας]] στην κοινωνική ζωή της Πράγας.
Ο Νερούντα άρχισε τη συγγραφική σταδιοδρομία του το 1857 με μια συλλογή ποιημάτων με τον τίτλο «Λουλούδια του κοιμητηρίου». Από τα πιο δημοφιλή έργα του σε πρόζα είναι οι «Διηγήσεις για τη Μάλα Στράνα» (1877), μια συλλογή διηγημάτων, που μεταφέρει τον αναγνώστη στους δρόμους και τις αυλές, τα μαγαζιά, τις εκκλησίες, τις ταβέρνες και τα σπίτια της ιστορικής αυτής περιοχής της τσέχικης πρωτεύουσας.
 
Ο Νερούντα άρχισε τη συγγραφική σταδιοδρομία του το 1857 με μια συλλογή ποιημάτων με τον τίτλο «Λουλούδια του κοιμητηρίου». Από τα πιο δημοφιλή έργα του σε πρόζα είναι οι «Διηγήσεις για τη Μάλα Στράνα» (1877), μια συλλογή [[διήγημα|διηγημάτων]], που μεταφέρει τον αναγνώστη στους δρόμους και τις αυλές, τα μαγαζιά, τις εκκλησίες, τις ταβέρνες και τα σπίτια της ιστορικής αυτής περιοχής της τσέχικης πρωτεύουσας.
Το ποιητικό έργο του τον κατέταξε ανάμεσα στους βάρδους του τσέχικου πατριωτισμού. Τα κυριώτερα έργα του είναι: «Αραμπέσκ» (1864), «Βιβλία ποίησης» (1867), «Τραγούδια της Παρασκευής» (1869), «Κοσμικά τραγούδια» (1878), «Μπαλάντες και ρομάντζες» (1883), «Απλά μοτίβα» (1883), «’Υμνοι της Μεγάλης Παρασκευής» (1896) κ. ά.
 
Το ποιητικό έργο του τον κατέταξε ανάμεσα στους βάρδους του τσέχικου πατριωτισμού. Τα κυριώτερακυριότερα έργα του είναι: «Αραμπέσκ» (1864), «Βιβλία ποίησης» (1867), «Τραγούδια της Παρασκευής» (1869), «Κοσμικά τραγούδια» (1878), «Μπαλάντες και ρομάντζες» (1883), «Απλά μοτίβα» (1883), «’ΥμνοιΎμνοι της Μεγάλης Παρασκευής» (1896) κ. ά.
Ο Γιαν Νερούντα πέθανε στην Πράγα στις 22 Αυγούστου 1891 και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Βίσεχραντ (Vysehrad), όπου αναπαύονται πολλοί εξέχοντες Τσέχοι συγγραφείς, ζωγράφοι και μουσικοί, όπως ο διάσημος Τσέχος συνθέτης Μπέντριχ Σμέτανα. Μετά το θάνατό του, ένας από τους δρόμους της Μικρής Συνοικίας (Μάλα Στράνα), που περιγράφει στα έργα του, η σημερινή Οδός Νερούντοβα (Nerudova ulice), φέρει τιμητικά το όνομά του.
 
Ο Γιαν Νερούντα πέθανε στην Πράγα στις [[22 Αυγούστου]] [[1891]] και ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο [[Βίσεχραντ]] (Vysehrad), όπου αναπαύονται πολλοί εξέχοντες Τσέχοι συγγραφείς, ζωγράφοι και μουσικοί, όπως ο διάσημος Τσέχος συνθέτης [[Μπέντριχ Σμέτανα]]. Μετά το θάνατό του, ένας από τους δρόμους της Μικρής Συνοικίας (Μάλα Στράνα), που περιγράφει στα έργα του, η σημερινή Οδός Νερούντοβα (Nerudova ulice), φέρει τιμητικά το όνομά του.
 
==Πηγές==
•Εγκυκλοπαίδεια*Εγκυκλοπαίδεια «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα», λήμμα «Νερούντα, Γιαν», τόμ. 45, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.
*«ΠΡΑΓΑ» (Οδηγοί του Κόσμου), Εκδόσεις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/DORLING KINDERSLEY, Eλληνική ‘Εκδοση, Αθήνα, 1998.
 
• Αγγλόφωνο λήμμα «Jan Neruda» της wikipedia.
{{μεταφρασμένο|en|Jan Neruda}}
 
{{DEFAULTSORT:Νερουντα Γιαν}}
{{Στοιχεία προσώπου
|ΟΝΟΜΑ=Γιαν Νερούντα
|ΑΛΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ=
|ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ=Τσέχος ποιητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος
|ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=
|ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=1834
|ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ=Πράγα
|ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ=22 Αυγούστου
|ΕΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ=1891
|ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ=Πράγα
}}
 
[[Κατηγορία:Τσέχοι συγγραφείς]]
22.369

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης