Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Σφάλμα σφαιρικής εκτροπής»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
μ
Ρομπότ: Προσθήκη: sl:Sferna aberacija; διακοσμητικές αλλαγές
μ
μ (Ρομπότ: Προσθήκη: sl:Sferna aberacija; διακοσμητικές αλλαγές)
''Αξονικές και παραξονικές ακτίνες,που περνάνε από διαφορετικές ζώνες ενός φακού,εστιάζονται και σε διαφορετικές εστίες.''
 
Το '''σφάλμα σφαιρικής εκτροπής''' (''spherical aberration'') εμφανίζεται από σφαιρικούς [[φακός|φακούς]], [[Κάτοπτρο|κάτοπτρα]] κατά την απεικόνιση σημείου που βρίσκεται πάνω στον κύριο άξονα, σε πεπερασμένη ή άπειρη απόσταση, όταν το '''άνοιγμα του φακού / κατόπτρου''' (''lens aperture'') είναι μεγάλο. Η σφαιρική εκτροπή συνίσταται στο ότι το σημείο εστίασης των περιφερειακών (μη αξονικών) ακτίνων της δέσμης, δεν συμπίπτει με το σημείο εστίασης των κεντρικών (αξονικών) ακτίνων, αλλά είναι μετατοπισμένο κατά μήκος του άξονα. Για λόγους πρακτικών εφαρμογών μπορούμε να διακρίνουμε δύο είδη σφαιρικής εκτροπής, την '''αξονική σφαιρική εκτροπή''' (''longitudinal spherical aberration''), ΑΣΕ (LSA) και την '''εγκάρσια σφαιρική εκτροπή''' (''transverse spherical aberration''), ΕΣΕ (TSA), οι οποίες είναι αλληλένδετες.
 
 
:<math>A\Sigma E=So'-Sh' \,</math>
 
όπου είναι η απόσταση του ειδώλου των αξονικών ακτίνων και η απόσταση του ειδώλου των περιφερειακών ακτίνων. Το επίπεδο G που είναι το κάθετο επίπεδο στο οποίο εστιάζουν οι παραξονικές ακτίνες (''paraxial rays'') ονομάζεται επίπεδο Γκάους (''Gaussian surface'').
Η ΕΣΕ είναι η ακτίνα του κύκλου σύγχυση που παρατηρείται στο επίπεδο αυτό, και δίνεται από τη σχέση
 
:<math>E\Sigma E=A\Sigma E\cdot \tan\theta \,</math>
:<math>\Delta\theta_{blur}=(d_0/f)^3[\frac{n^2-(2n+1)q+(n+2)q^2/n}{32(n-1)^2}]</math>
 
με '''d'''<sub>'''0'''</sub> συμβολίζεται η διάμετρος της δέσμης φωτός, '''f''' η [[φακός|εστιακή απόσταση]], '''q''' ο [[φακός|συντελεστής σχήματος]] του φακού και '''n''' ο [[δείκτης διάθλασης]]. Κατά τη σχεδίαση της απόστασης των ακτίνων από τον κύριο άξονα σε συνάρτηση με την αντίστοιχη εστιακή απόσταση (σχ.2), προκύπτει η '''καυστική καμπύλη''' ''(ray intercept curve)'' που είναι χαρακτηριστική της σφαιρικής εκτροπής.
 
 
== Ελαχιστοποίηση Σφαιρκού Σφάλματος ==
 
 
Όπως μπορούμε να δούμε από τη πιο πάνω σχέση, η σφαιρική εκτροπή ενός φακού εξαρτάται από το συντελεστή σχήματος αυτού, καθώς ο συντελεστής '''Δθ'''<sub>'''blur'''</sub> σχετίζεται άμεσα με αυτό. Στο σχήμα 3 που ακολουθεί δίνουμε τη μεταβολή της σφαιρικής εκτροπής συναρτήσει του συντελεστή σχήματος για διάφορους δείκτες διάθλασης.
 
[[ΕικόναΑρχείο:Sx110.jpg|thumb|350 px|Σφαιρικό σφάλμα συναρτήσει του συντελεστή σχήματος]]
 
Από το σχήμα αυτό, φαίνεται ότι η σφαιρική εκτροπή παρουσιάζει ελάχιστο για συγκεκριμένη τιμή του συντελεστή σχήματος των φακών ανάλογα με το δείκτη διάθλασης.
[[ro:Aberaţie de sfericitate]]
[[ru:Сферическая аберрация]]
[[sl:Sferna aberacija]]
[[th:ความคลาดทรงกลม]]
[[vi:Cầu sai]]
725

επεξεργασίες

Μενού πλοήγησης