Μπόριο: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: zh:𨨏
μ Ρομπότ: Τροποποίηση: ug:بوھرىي
Γραμμή 81: Γραμμή 81:
[[th:โบห์เรียม]]
[[th:โบห์เรียม]]
[[tr:Bohriyum]]
[[tr:Bohriyum]]
[[ug:Bohrium]]
[[ug:بوھرىي]]
[[uk:Борій]]
[[uk:Борій]]
[[ur:بورئیم]]
[[ur:بورئیم]]

Έκδοση από την 06:41, 27 Φεβρουαρίου 2010

Το χημικό στοιχείο Μπόριο είναι ένα μέταλλο με ατομικό αριθμό 107 και ατομικό βάρος (264) .Είναι συνθετικό στοιχείο, με πιο σταθερό ισότοπο το Bh-267 και με χρόνο ημιζωής 22 sec. To συμβολό του είναι Bh.

Ιστορικά στοιχεία

Συντέθηκε το 1976 από μια Σοβιετικοί με αρχηγό τον Y. Oganessian στο Κοινό Ίδρυμα για την Πυρηνική Ερευνά στην Ντούμπνα, όπου παρασκευάστηκε το ισότοπο 261Bh με χρόνο ημιζωής 1-2 msec (πιο πρόσφατα στοιχεία έδειχναν χρόνο ημιζωής γύρω στα 10 msec). Αυτό το κατάφεραν βομβαρδίζοντας βισμούθιο-204 με βαριούς πυρήνες χρωμίου-54.

Το 1981 μια Γερμανική ερευνητή ομάδα με αρχηγούς τους Peter Armbruster και Gottfried Munzenberg στο Gesellschaft fur Schwerionenforschung (Ινστιτούτο για την βαριά ιοντική ερευνά) στην Νταρμσταντ ήτα επίσης σε θέση να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα της σοβιετικής ομάδας και να παράγουν μποριο, αυτή τη φορά με μεγαλύτερο χρόνο ημιζωής το Bh-262.

Οι Γερμανοί πρότειναν το όνομα Νιλσμπόριο (nielsbohrium) με σύμβολο Ns προς τιμήν του Δανού φυσικού Niels Bohr (Νιλς Μπορ). Οι Σοβιετικοί πρότειναν το όνομα που δόθηκε στο στοιχείο 105 (Ντούμπνιο).

Υπήρχε μια διαμάχη σχετικά με τα ονόματα των στοιχείων από το 101 έως το 109 για το πως θα λέγονται, επομένως η IUPAC υιοθέτησε το όνομα unnilseptium (IPA: [/ˌjuːnɪlˈsɛptiəm/], με σύμβολο Uns) σαν ένα προσωρινό, συστηματικό όνομα στοιχείου για αυτό το στοιχείο. Το 1994 μια επιτροπή της IUPAC πρότεινα το στοιχείο 107 να ονομαστεί μπόριο. Καθώς αυτό προσαρμοζόταν στα ονόματα άλλων στοιχείων που τιμούν πρόσωπα, στα οποία μόνο το επώνυμο λαμβανόταν υπόψη, αντιταχθήκαν πολλοί που ανησυχούσαν για το ότι θα μπορούσα να μπερδευτεί με το όνομα βόριο. Παρ' όλ' αυτά, το όνομα μπόριο για το στοιχείο 107 αναγνωρίσθηκε παγκόσμια το 1997.