Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων του «Αντιστράτηγος»

Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
καμία σύνοψη επεξεργασίας
μ
{{Στρατιωτικοί βαθμοί}}
Ο '''Αντιστράτηγος''' είναι ο δεύτερος υψηλότερος βαθμός που συναντάται στον [[Ελληνικός Στρατός Ξηράς|Ελληνικό Στρατό Ξηράς]], κατώτερος μόνο του [[Στρατηγός|Στρατηγού]], ενώ είναι ο αμέσως ανώτερος του [[Υποστράτηγος|Υποστράτηγου]]. Στους αγγλόφωνους στρατούς ο αντίστοιχος βαθμός καλείται '''Lieutenant General'''.
Ο '''Αντιστράτηγος''' είναι βαθμός ανώτατου αξιωματικού του Στρατού Ξηράς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος , κατώτερος του [[Στρατηγός|Στρατηγού]] και ανώτερος του [[Υποστράτηγος|Υποστρατήγου]]. Στον Ελληνικό Στρατό Ανντστράτηγοι είναι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού καθώς και οι επικεφαλής μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών ( Στρατιά, Σώματα Στρατού, ΑΣΔΕΝ κλπ ). Στην ΕΛΑΣ και στο ΠΣ είναι οι Αρχηγοί των Σωμάτων αυτών, ενώ αντίστοιχοι βαθμοί στο Πολεμικό Ναυτικό είναι ο βαθμός του Αντιναυάρχου και στην πολεμική Αεροπορία του Αντιπτεράρχου .
 
Στον Ελληνικό Στρατό, Αντιστράτηγοι είναι ο Αρχηγός του [[Γενικό Επιτελείο Στρατού|Γενικού Επιτελείου Στρατού]] καθώς και οι επικεφαλής μεγάλων στρατιωτικών σχηματισμών (Σώματα Στρατού, ΑΣΔΕΝ κλπ.).
{{επέκταση}}
 
Είναι επίσης ο ανώτατος βαθμός στην [[Ελληνική Αστυνομία]] και στο [[Πυροσβεστικό Σώμα]]. Επί του παρόντος, Αρχηγός της ΕΛΑΣ διατελεί ο Αντιστράτηγος Ελευθέριος Οικονόμου και Αρχηγός του ΠΣ ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης.
 
Οι αντίστοιχοι βαθμοί στο [[Πολεμικό Ναυτικό]] είναι ο [[Αντιναύαρχος]] και στην [[Πολεμική Αεροπορία]] ο [[Αντιπτέραρχος]].
 
==Δείτε επίσης==
* [[Βαθμοί και διακριτικά των αξιωματικών του στρατού ξηράς των μελών του ΝΑΤΟ]]
 
[[Κατηγορία:Στρατιωτικοί βαθμοί - τίτλοι]]
Ανώνυμος χρήστης

Μενού πλοήγησης